Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Poezija bitno određena Mediteranom

Autor: Nikola Markulin

18.12.2007. 23:00
Poezija bitno određena Mediteranom

Foto: Filip BRALA



U ponedjeljak navečer je u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice održano predstavljanje knjige “Domaće relikvije” Jakše Fiamenga. Svečanost predstavljanja Fiamengove poezije organizirali su Znanstvena knjižanica i Odsjek za hrvatski jezik i književnost Odjela za kroatistiku i slavistiku zadarskog sveučilišta.
Knjigu su predstavljali prof. dr. sc. Helena Peričić, profesorica Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, te prof. dr. sc. Slobodan Prosperov Novak, koji je o Jakšinoj poeziji između ostalog rekao i ovo:
– Jakša Fiamengo jedan je od najznamenitijih živućih hrvatskih pjesnika. Njegov život i djelo karakterizira činjenica da su njegove pjesme poznatije od njega. Fiamengo piše u vremenu kulturne zasićenosti, ubrzanog starenja svijeta i desakralizacije prošlosti. A upravo o prošlosti Jakša piše. Pred nama je jedan od najuvjerljivijih hrvatskih tradicionalnih pjesnika.
Helena Peričić kazala je da Jakšinu poeziju bitno određuje pripadnost mediteranskom prostoru i miljeu:
– Tek iz drugog ili trećeg pokušaja uspjeli smo pjesnika Jakšu Fiamenga dovesti u Zadar. Jakša je, znam to, jedan od onih pjesnika koji ne vole slušati kako mi znanstvenici seciramo njihovu poeziju i kako o njoj stučno govorimo. To je, zapravo, opiranje onome što je biće pjesništva. Obilježje Jakšine poezije jest njegovo positovjećivanje s morem. Iz njegove modrine autor crpi nadahnuće i za život i za ono što nakon njega slijedi. More je ovdje arhetip, vodeni pandan tlu, mjestu gdje se živi. More je, kako kaže Jakša, ono u što smo se kockali.
Sam autor duhovito se zahvalio svojim predstavljačima i preporučio se publici.
Neke od 200 pjesama koje su sakupljene u knjizi “Domaće relikvije” zadarskoj je publici interpretirala klapa ‘Kontrade’.