Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Igrališta i zemljišta

Autor: Željana Gardijan

18.12.2008. 23:00


Na koju zapravo kartu Vlada igra kada je riječ o Zakonu o golfu i Zakonu o poljoprivrednom zemljištu ovih se dana vode velike polemike, a vlasnici zemljišta kojih se to najviše tiče u najmanju ruku osjećaju strepnju koja se prirodno javlja uvijek kada se prijeti kaznama i izvlaštenjima. Osim toga, svjedočeći dosadašnjoj rasprodaji nacionalnog bogatstva, baš da su oba zakona neupitno potrebna upravo sada, javnost je sklona sumnji i osjeća bojazan zaključujući iz dosadašnjeg iskustva da u cijeloj toj igri teško da upravo oni mogu biti pobjednici.
Uvijek kada postoje nedorečenosti i kada se zakoni donose na prečac, otvara se prostor za optužbe pa nije čudno da je oporba poduprta zastupnicima manjina ustala protiv ovih zakona i da se golf teren napravio i ispred samog Ministarstva turizma. Samozatajni ministar Bajs, koji doslovno najprije peče pa onda reče, mogao je vidjeti prosvjed aktivista Zelene akcije, GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske koji su pozvali na ukidanje Zakona o golfu jer je, rekli su “neustavan, nepravedan i budući izvor netransparentnosti, pogodovanja, korupcije i otimačine”. Premda se svi slažu da je Hrvatska turistička zemlja i dopustili bi stoga da mora moći ponuditi i ovakve sadržaje, teško je prihvatiti donošenje zakona u ovakvoj atmosferi dok nitko ne nudi ozbiljne projekcije kolika bi bila korist od golfera za cijeli turizam, a koliki bi se zapravo profit slio u džepove onih koji će stajati iza apartmaniziranog pojasa koji bi “ukrašavao” te famozne višehektarske travnjake. Zastupnik Stazić prozvao je HDZ za pogodovanje tvrtki Skiper koja gradi golf terene jer je, reče on, ta tvrtka uplatila tri milijuna donacija vladajućoj stranci, a da je pošao krivom stazom kazao mu je predsjednik Sabora Luka Bebić, počastivši ga opomenom. Iako su se iz spomenute tvrtke, naravno, oglasili kako nema govora o pogodovanju, sjeme sumnje je posijano, pa za razliku od Panketićevih debelih ledina možda u ovom slučaju nešto i nikne i otkrije se istinski plod suradnje donatora i krojača zakona.
U svakom slučaju zasigurno će prije u sklopu golfskih kompleksa niknuti apartmani nego kukuruzi na neobrađenom poljoprivrednom zemljištu!
Dok su svi bježali iz sela jer od poljoprivrede nisu mogli “gospodski” živjeti, a rat dodatno stvarao nepregledne ledine, malo je tko razmišljao da će se zemlji kad tad morati vratiti. Sada ispada da vlasnici zemljišta iz čista mira gledaju svoju zemlju punu korova jer ne žele dobro živjeti od poljoprivrede pa se morao “roditi” Pankretić da im zaprijeti ako je ne počnu obrađivati da će ih posjetiti novoustoličeni poljoprivredni redar, uslijedit će kazna i davanje zemlje u zakup. Nemoguće je povjerovati da ministar ne zna kako nitko nije namjerno odustao od obrađivanja zemlje, već iz debelih razloga. Nemoguće je da ministar ne zna da mladi bježe od zemlje kao vrag od tamjana pa se postavlja pitanje čemu cijela priča o kažnjavanju “lijenih” vlasnika, kada se tu ponajprije kao imperativ nameće zakup zemljišta, a onda i prodaja kome to odredi agencija, a ne vlasnik, bude li se zbog nesređenih zemljišnih knjiga i neriješenih imovinskopravnih odnosa i mogao utvrditi.
No, tko zna, možda se kolo sreće okrene u korist vlasnika zemljišta, pa ih plodonosni zakon obogati, a onda valjda moraju negdje igrati golf!