Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Modni diktatori

Autor: Krešimir Bukvić

18.12.2008. 23:00
Modni diktatori

Foto: Zvonko KUCELIN



Učenici Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar  u predvorju škole održali su Božićnu modnu reviju. Tradicionalno druženje učenika, profesora i ostalih školskih djelatnika, koje je pozdravila ravnateljica Marjana Bakmaz, bila je prilika za prezentaciju naučenog tijekom školovanja, modnu reviju koja je ove godine imala temu “Modni diktatori”. Učenici su, naime, inspiraciju za svoje kreacije trebali pronaći u radovima nekih od najpoznatijih svjetskih modnih kreatora. Prezentiranu su modeli stoga imali poveznicu s pret-a-porterom Christiana Diora, Cristobala Balenciage, Coco Chanel, Karla Lagerfelda, Yves Saint Laurenta, Rei Kawakube, Andrea Courregesa, Pierre Cardina i Johna Galiana. Uglavnom uspješno, mladi su dizajneri-početnici okupljenima prezentirali svoje viđenje modnih kreacija koje su obilježile modu dvadesetog stoljeća.
Zadatak im nije bio nimalo lak, osmisliti poveznicu s velikanima mode, a opet zadržati nešto svoje, pokazati kreativnost, najvažniju osobinu dobrog modnog dizajnera. Potrudili su se stoga demonstrirati sve svoje kvalitete, pokazati da su na pravom putu i da će i njihova imena jednom nešto značiti u modnoj industriji.
Ono što se moglo vidjeti bilo je sasvim solidno, vješto sašiveno i skrojeno, često i mnogo bolje od nekih razvikanih imena hrvatske modne scene. U tome su im svakako pomogli i mentori: Nevija Klapan, Nada Mijaljević, Vera Perić, Tania Jurlina, Marijana Vukić-Perović i Sandra Bačić. Iako je nezahvalno nešto izdvajati, dvije su kreacije bile posebno upečatljive, Dine Žilić i Lane Dejanović na temu rada Rei Kawakube i Anđele Perković inspiriranu John Galianom.
Reviji je predhodila i podjela prigodnih darova za učeničke radove u različitim tehnikama. Od 15 prijavljenih, najboljima su se pokazali Helena Vujević, Ana Marija Vujasin i Ana Marija Jurišić. Njihovi i svi ostali radovi mogli su se pogledati na izložbi, postavljenoj u školskom holu.