Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Najvažnije zapošljavanje mladih

Autor: Dragana Glavočić

18.12.2008. 23:00
Najvažnije zapošljavanje mladih

Foto: Zvonko KUCELIN



Kako bi se smanjila nezaposlenost kod mladih, Županijski program propisuje promoviranje deficitarnih zanimanja, financiranje programa prekvalifikacije mladih za poznatog ili nepoznatog poslodavca
O Županijskom programu djelovanja na mlade za 2009. godinu raspravljat će se na sljedećoj Županijskoj skupštini.
Na temelju zakona o Savjetima mladih predstavničko tijelo jedinice lokalne, odnosno područne samouprave donosi odluke, mjere, programe i druge akte od osobitog značenja za unaprjeđivanje položaja mladih na području jedinice lokalne samouprave. Na sjednici Savjeta mladih, održanoj u veljači 2008. godine, predstavljen je Nacrt prijedloga Županijskog programa djelovanja za mlade za 2009. godinu. Nakon preporuke članova Savjeta da se u Prijedlog nacrta ažuriraju i dorade programi, što je i učinjeno, Županijski program djelovanja za mlade za 2009. godinu je usvojen. Pod pojmom mladi u ovom programu podrazumijeva se populacija stanovništva u dobi od 15. do 29. godine života. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine na području Zadarske županije evidentirano je 162.045 stanovnika. Od tog broja 33.138 stanovnika je u spmenutoj dobnoj skupini.
Vijeća učenika
U Programu se obrađuje određeno područja djelovanja, kao što su obrazovanje i infortamizacija, zapošljavanje, socijalna politika prema mladima, zdravstvena zaštita mladih, kultura mladih, slobodno vrijeme i šport te mobilnost mladih.
Županijski program za mlade predstavlja izraz skrbi zadarske županije prema mladima i njihovoj budućnosti te definira politiku prema mladima na način da se analizira postojeće stanje, stvore vizije i ciljevi o društvenom položaju mladih te predlože mjere i nositelji koji će dovesti do realizacije zadanih ciljeva. U Programu su navedena 22 cilja i 64 mjere.
Također, Program definira buduće djelovanje županijskog društvenog i političkog sustava prema mladima te bi se njihova implementacija, u suradnji i zajedničkom djelovanju svih nositelja mjera trebala ostvariti u 2009. godini.
Na području obrazovanja i informatike Program se odnosi na poboljšanje materijalnih i prostornih uvjeta rada srednjih škola Zadarske županije. Što bi značilo da je potrebno napraviti detaljnu sliku potreba novih školskih prostora srednjeg školstva na području županije, za svaku školu utvrditi popis aktivnosti potrebnih za održavanje nastave u jednoj smjeni, osigurati učenicima besplatni prijevoz, udžbenike i smještaj te povećati materijalne standarde škola.
Program se, također, odnosi na poticanje razvoja izvanškolskih i izvannastavnih programa u srednjim školama. Posebno se odnosi na uključivanje mladih u Vijeća učenika koji osmišljavaju rad škole, odnosno donose odluke o pitanjima od interesa za učenike. Program se obuhvaća i dostupnost školskih prostora udrugama koje učenicima nude neprofitne športske i druge programe.
Županijski program obuhvatio je i problem nezaposlenosti mladih. U posljednjih deset godina na području Zadarske županije dobna struktura nezaposelnih osoba u potpunosti se promijenila. Još 1998. godine mladi radnici od 15. do 29. godine starosti bili su najzastupljenija dobna skupina nezaposlenih osoba s udjelom od 36,8 posto, dok su danas najmanje zastupljena skupina s udjelom od 21,8 posto.
Socijalna politika
Vidljiv je trend smanjivanja broja i udjela mladih nezposlenih osoba u ukupnom broju nezaposlenih. Razlog tome je što mlade osobe imaju najveću stopu zapošljavanja. U 2007. godini stopa zapošljavanja mladih od 15. do 29. godine starosti iznosila je 43,31 posto, dok je u istom razdoblju stopa zapošljavanja osoba stare radne dobi od 50. do 65. godine iznosila tek 8,07 posto.
Kako bi se smanjila nezaposlenost kod mladih, Županijski program propisuje promoviranje deficitarnih zanimanja, financiranje programa prekvalifikacije mladih za poznatog ili nepoznatog poslodavca, utvrđivanje i poboljšavanje programa profesionalne orijentacije za roditelje i učenike osnovnih škola te edukaciju što većeg broja mladih o načinu traženja posla. Osim toga, potrebno je uskladiti sustav obrazovanja s potrebama tržišta rada te sustavno partiti broj mladih koji napuštaju redovno školovanje i onoh koji se uključuju u sustav obrazovanja odraslih.
Županijski program djelovanja za mlade za 2009. godinu uključuje i socijalnu politiku prema mladima koja podrazumijeva sustav usmjerenih društvenih intervencija u funkciji prevladavanja socijalnih nejednakosti, ujednačavanja životnih šansi te poticanja društvene solidarnosti i integracije.
Suvremena istraživanja u području socijalne politike nude odgovore na probleme zapošljavanja, reforme mirovinskog osiguranja učinkovitog sustava zdravstvenog osiguranja, borbe protiv siromaštva i socijalne isključivosti. Program je usmjeren prema smanjivanju broja mladih koji ne završavaju srednju školu te je potrebno uvesti besplatno školovanje i uvesti obvezatno srednjoškolsko obrazovanje. Osobito je naglašeno u Programu uključivanje mladih osoba s invaliditetom u društveni život, kao i promovirati potrebu aktivnog uključivanja u društvo osobe s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom uz uvažavanje njihove samostalnosti i dostojanstva. Bitno je ukloniti prepreke, odnosno fizičke barijere za neometano kretanje osoba s invaliditetom. Kako bi se smanjio broj mladih s poremećajem, Program nalaže da bi trebalo utvrditi broj mladih s poremećajem u ponašanju, izraditi analizu uzroka kod mladih s poremećajem i utvrditi programe uklanjanja uzroka i posljedica kod mladih s poremećajem u ponašanju.