Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon kiše stigao snijeg

Autor:

18.12.2008. 23:00
Nakon kiše stigao snijeg

Foto: Adam VIDAS



Gusti snijeg koji je tijekom jučerašnjeg dana padao na području općine Gračac izazvao je uobičajene probleme u promet koji su od vozača tražili veću pozornost na cesti i sporiju vožnju. Državnom cestom D 27 Gračac – Obrovac bio je zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok su sva ostala vozila morala imati zimsku opremu.
U Gračacu su na teren izašli djelatnici Cesta Zadarske županije Zimske baze Gračac koji su ralicama neprestano uklanjali snijeg i tako barem donekle učinili cestu prohodnom za druga vozila. Snijeg je doveo i do izolacije pograničnih naselja do kojih vode razrovani makadami koji su teško prohodni i po lijepom vremenu. Radi se o naseljima na granici s Bosnom i Hercegovinom osobito u Đilasima, Veinima, Tiškovcu.
Snijeg koji je jučer u Lici padao veći dio dana stvorio je podosta problema na svim cestovnim pravcima. Tako na svim dionicama vrijede zimski uvjeti, dok su za tegljače i kamione sasvim zatvoreni pravci Korenica – Gospić – Karlobag i Otočac – Senj. Naime, na planinskim prijevojima Ljubovo, Vratnik i Baške oštarije na kolnicima ima ugažena snijega pa se i vozačima osobnih automobila jučer nije preporučalo kretati na put bez velike potrebe. Zbog planiranih radova na tunelu Sveti Rok jučer je u potpunosti bila zatvorena dionica A-1 od čvorišta Sveti Rok do Maslenice. Vozači osobnih automobila upućivani su na alternativi pravac od Gračaca preko Malog Alana do Obrovca i starog Masleničkom mosta. Visina snježnog pokrivača do slanja ovog izvješća iznosila je od 8 cm u Gospiću, 12 centimetara na Plitvičkim jezerima dok je na Zavižanu palo preko pola metra snijega.
Lički ugostitelji se nadaju kako će snijega biti i za vikend jer bi tada Zadrani najvjerojatnije zamijenili dalmatinsku kišu provodom na ličkom snijegu, a što bi u konačnici dovelo i do porasta prometa. Ipak na taj scenarij se gleda s malo optimizma jer se već za danas na ličkom području najavljuje kiša.