Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Proračun gotovo 4 milijuna veći od ovogodišnjeg

Autor: Ivana Burica

18.12.2008. 23:00


Najveća stavka u proračunu za 2009. godinu je 2,1 milijun kuna koji su planirani za novu katastarsku izmjeru i izradu zemljišnih knjiga. Katastarska izmjera se na području naše općine radi treću godinu zaredom, te je planirano da bude završena u 2009. godini- kazao je načelnik Danijel Katičin
Općinsko vijeće Tkona će na današnjoj sjednici donijeti odluku o proračunu za 2009. godinu. Prema informacijama koje smo dobili od načelnika Danijela Katičina općinski proračun je planiran na oko 9 milijuna kuna te je u odnosu na ovogodišnji proračun čije je ostvarenje nakon dva rebalansa zaokruženo na 5,3 milijuna kuna, riječ o značajno većem iznosu.
– Najveća stavka u proračunu za 2009. godinu je 2,1 milijun kuna koji su planirani za novu katastarsku izmjeru i izradu zemljišnih knjiga. Katastarska izmjera se na području naše općine radi treću godinu zaredom, te je planirano da bude završena u narednoj godini. Financira se tako da 60 posto novca osigurava Državna geodetska uprava, a 40 posto sami građani preko općinskog računa i to na tri rate. U prve dvije godine su građani uplatili 900.000 kuna, a ostatak bi trebao biti uplaćen u ovoj godini- kazao je Katičin koji navodi kako građani u općini Tkon katastarsku izmjeru sufinanciraju po modelu koji je između pašmanskog – gdje svi vlasnici nekretnina plaćaju po 4.000 kuna, i biogradskog modela u kojem vlasnici katastarsku izmjeru sufinanciraju sa 700 kuna po čestici, bez obzira na njihovu površinu.
Oni pak koji imaju nekretnine na području općine Tkon za njihovu katastarsku izmjeru i izradu zemljišnih knjiga plaćaju 1.800 kuna (vlasnici do 5 čestica), 4.800 kuna (oni koji imaju između 5 i 11 čestica) ili pak 8.400 kuna koliki je iznos predviđen za vlasnike preko 11 zemljišnih čestica. Vlasnici koji već imaju čisti vlasnički list u sufinanciranju nove katastarske izmjere sudjeluju s 800 kuna, bez obzira na broj čestica.
U proračunskom planu za 2009. godinu još je jedna milijunska stavka – riječ je o 1,8 milijuna kuna koji su predviđeni za izgradnju vatrogasnog doma i koji bi trebali biti uplaćeni iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Sva papirologija za dvoetažni vatrogasni dom već je kompletirana, a od Danijela Katičina doznajemo da se ovih dana otvaraju ponude, koje su stigle na natječaj za građevinski iskop budućeg doma.
Tkonski načelnik informira nas da se u 2009. godini nastavlja i s izradom projektne dokumentacije za kanalizacijski sustav Tkona čiji će ukupni troškovi uključujući i ishodovanje građevinske dozvole dosegnuti 2 milijuna kuna.
Hrvatske vode osiguravaju 60 posto, a ostalo Općina Tkon uz pomoć Zadarske županije. Dosad je realizirano otprilike pola projekta, a u prijedlogu proračuna Općine Tkon za sljedeću godinu je za ovu namjenu planirano 250.000 kuna.
U Tkonu se već nekoliko godina radi na izradi dokumentacije za projekt Luke Tkon, a u 2009. je godini za ovu stavku planirano 800.000 kuna.
– Općina puno ulaže u projekt Luke Tkon, a problem je što, kad je papirologija u pitanju, stvari uvijek idu sporije od planiranog. U sljedećoj godini imamo namjeru izraditi Studiju utjecaja na okoliš. Tu su i tri UPU-a na kojima se radi već gotovo tri godine, i za koje očekujemo suglasnost nadležnog ministarstva. Među njima je i UPU obalnog pojasa koji je usko vezan uz projekt Luke Tkon. Nadamo se da će uskoro doći do toga da se država uključi i sve skupa malo pogura kako bi konačno započela realizacija ovog za Tkon vrlo važnog projekta, kojim se osim proširenja putničke, predviđeno i uređenje ribarske i nautičke luke- kazao je Danijel Katičin.
Od ostalih planova u 2009. godini spomenimo projektnu dokumentaciju za izgradnju mrtvačnice za što Općina Tkon očekuje financijsku pomoć od Zadarske županije i to u iznosu od 50.000 kuna te dogradnju mjesne vodovodne mreže za što je planirano 100.000 kuna.