Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vlast ne radi dovoljno na suzbijanju neoustaštva

Autor: Nives Rogoznica

18.12.2008. 23:00
Vlast ne radi dovoljno na suzbijanju neoustaštva

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Zadarski antifašisti spremaju novo pismo predsjednicima Vlade i Sabora u kojima će upozoriti na odbijanje gradske vlasti da položi vijenac pod spomenik palim borcima u NOB-u
Izborna skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije ni ovog puta nije prošla bez kritike na račun gradske vlasti vezane uz neprovođenje Deklaracije o antifašizmu koju je Hrvatski sabor donio još 2005. godine, ili točnije zbog odbijanja gradonačelnika Živka Kolege da prilikom državnih blagdana s antifašističkim predznakom, položi vijenac na spomenik borcima palim u NOB-u.
Jedino u Zadru obnovljen spomenik
Iako je žestoko kritizirao ovakav postupak gradonačelnika, Jukić je zadarskom Gradskom poglavarstvu uputio i pohvalu zbog obnavljanja spomenika poginulima u NOB-u na Gradskom groblju. U Zadarskoj županiji, napomenuo je, devedesetih je devastirano 44 od 65 spomenika NOB-u i antifašistima. Tražeći obnovu makar dijela tih spomenika, iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista uputili su zamolbe za obnovom na više adresa gradonačelnika i općinskih načelnika.
– Dopis smo uputili načelnici Općine Vrsi i tražili obnovu spomenika koji je ’91 uništen u ekslpoziji, a mjesto na kojem se nalazio je zacementirano. To je prvi spomenik u Dalmaciji podignut dok je rat još trajao, i koji je bio tučen još dok se gradio topovima s Paga koji je još bio pod okupacijom. Načelniku Općine Sukošan uputili smo zamolbu za obnovom spomenika koji je bio postavljen u središte mjesta u čast 44 pala borca i 17 žrtava fašističkog terora. Načelniku Općine Zemunik Donji zahtjev za obnovu spomenika podignutog u čast šest antifašističkih aktivista koje su strijeljali talijanski fašisti; načelniku Općine Gračac uputili smo zamolbu za obnovom spomen-kosturnice podignute u čast 816 palih boraca i 1.838 žrtava fašističkog terora. Od gradonačelnika Obrovca zatražili smo da se ponovo podigne spomenik Tomi Breulju, narodnom heroju čija je bista bačena u Zrmanju, a također smo zatražili obnovu spomen-kosturnice i u Benkovcu i spomenika na Gradskom groblju u Zadru koji nije bio devastiran devedesetih, nego narušen zubom vremena. Dopise smo uputili u veljači, a do sada nismo dobili nikakav odgovor iz Vrsi, Sukošana, i Zemunika Donjeg. Iz Obrovca imamo, iako neslužbeno, dobre nagovještaje. S načelnikom Općine Gračac se slažemo u mišljnju, ali problem je zatvaranje financijske konstrukcije, jer je to jedna od najsiromašnijih općina u Zadarskoj županiji zbog čega će se tražiti pomoć iz županijskog proračuna. Poglavarstvo Grada Zadra prijedlog je odmah prihvatilo i spomenik je obnovljen prije Dana antifašističke borbe, odnosno 22.lipnja. To je primjer kako bi se trebali ponašati organi vlasti kad je riječ o brizi o antifašističkoj spomeničkoj baštini- kazao je Jukić.
Thompson, Kolega, Lasić
Gradska je vlast, međutim, dobila kritiku zbog odbijanja prijedloga Udruge za vraćanjem antifašističkih naziva ulicama poput Ulice 31. listopada, Ulice Zadarskog partizanskog odreda, te za vraćanjem dijelu obale naziv Obala maršala Tita. Nastojanje na vraćanju ulicama ovih naziva dio je programa kojeg će- kazao je Nikola Budija, provoditi novoizabrano predsjedništvo koje namjerava organizirati i svečanost obilježavanja 65. obljetnice oslobođenja Zadra 31. listopada 2009.
– Tada je nakon 24 godine okupacije Zadar zauvijek pripojen Hrvatskoj. Učinit ćemo sve da se taj datum primjereno obilježi u suradnji s Gradskim vijećem Grada Zadra, ali ne znamo kako će se ponašati gradska vlast. Od ’91. do danas nemamo lijepe uspomene, kazao je Budija napominjući kako je inicijativa za obilježavanje 55. i 60. obljetnice oslobođenja Zadra odbijena od strane tadašnjih gradonačelnika. Podsjetio je kako je Ana Lovrin u vrijeme svog gradonačelničkog mandata odbila doći na svečanost koju je Udruga organizirala uz objašnjenje kako su “tog dana od strane partizana ubijeni mnogi građani Zadra, kao Hrvati”, te kako ne želi “povrijediti osjećaje mnogih građana”.
Jukić i Budija su istaknuli kako vlast na svim razinama ne radi dovoljno na suzbijanju neoustaštva.
– U to su umiješani i pojedini crkveni velikodostojnici, i zato smo 25. lipnja uputili otvorena pisma Vladi RH, kardinalu Bozaniću i gradonačelniku Kolegi, a povodom koncerta Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu, govora patera Vjekoslava Lasića na Jazovki i odbijanja gradonačelnika Kolege da položi vijenac pod spomenik antifašistima. U pismu gradonačelniku Kolegi napsiali smo kako nas čudi da on kao intelektualac i političar ne zna da bez ljudi koji su se borili pod zvijezdom zbog koje on ne želi položiti vijenac na spomenik, ne bi bio gradonačelnik Zadra. Jer Zadar ne bi bio u Hrvatskoj nego bi bio u Italiji, i pozvali smo ga od odstupi s mjesta gradonačelnika grada u državi koju ne priznaje- kazao je Jukić.
Budija je najavio kako će novo predsjedništvo do ožujka uputiti novo otvoreno pismo predsjednicima Vlade i Sabora u kojima će- kazao je, upozoriti na ponašanje vlasti u Zadru.
Iako su kao gosti na izbornu skupštinu bili pozvani i predstavnici HDZ-a, HSS-a i HSLS-a, došao je jedino SDP-ovac Željko Ivančević koji je istaknuo kako je ideja antifašizma i danas važna u borbi protiv svih oblika šovinizma, diskriminacije i nepravdi.


 PREDSJEDNIŠTVO IZABRANO, PREDSJEDNIK ZA 10-AK DANA


Jednoglasno je izabrano 11 članova Predsjedništva između kojih će u roku od desetak dana biti izabran predsjednik zadarske Udruge antifašista i antifašističkih boraca koji će Udrugu voditi sljedeće dvije godine. Članovima predsjedništva su, uz dosadašnjeg predsjednika Jakova Jukića i predsjednika društva “Josip Broz Tito” Bare Jurage, postali i Vinko Pedišić, Aldo Špar, Nikola Budija, Branka Potrebić, Petar Uskok, Tonka Živković, Milovan Borović, Nikola Dobre i Franjo Slipac. Jukić je tijekom izborne skupštine kazao kako se zbog osobnih razloga neće ponovo kandidirati za predsjedničko mjesto.
Za članove Nadzornog odbora izabrani su Šime Santini, Miljenko Melada i Milan Pavić.




 OSUDA ALEKSANDRA VUČIĆA


Tijekom rasprave o izvještaju o radu u protekle dvije godine, Nikola Dobre je poručio kako “nama nisu potrebni emisari koji su palili i žarili po Bosni da dolaze obnavljati odnose hrvatskog i srpskog naroda”.
– Osuđujemo izjavu Aleksandra Vučića u Škabrnji u kojoj je omalovažio škabrnjske žrtve- kazao je Dobre koji je kasnije izabran za člana novog Predsjedništva.