Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bivši suprug me svakodnevno maltretira, a policija piše zapisnike

Autor: Suzana Bandić

18.12.2009. 23:00
Bivši suprug me svakodnevno maltretira, a policija piše zapisnike

Foto: Sebastian GOVORČIN



Mlada se žena odlučila na javnu ispovijest nakon što joj je u četvrtak navečer bivši suprug išarao fasadu kuće u kojoj stanuje kao podstanar s dvoje malodobne djece. Policija, kaže, piše zapisnike, a od toga niti ona, a niti njezina djeca nemaju koristi. Stariji sin živi u strahu…


Tatjana Predovan, 35-godišnja majka dvoje malodobne djece i bivša supruga Dražena Predovana, lidera vrškog SDP-a, obratila se jučer našoj redakciji kako bi se zaštitila od suprugovog zlostavljanja, a koje je, prema njezinoj dramatičnoj ispovijesti, eskaliralo nakon njihova ravoda prije godinu i pol. Otada je, kaže, nebrojeno mnogo puta zvala policiju, prijavljivala ga djelatnicima Centra za socijalnu skrb i slično, no adekvatnu pomoć, a ni zaštitu, ni do danas nije dobila.
Na javnu ispovijest, a ujedno i apel svim onima koji joj mogu pomoći, Tatjana se odlučila nakon što joj je u četvrtak navečer njezin bivši suprug priredio još jedan šok i neugodnost. On se, prema njezinoj priči, u četvrtak navečer pod okriljam noći došuljao do obiteljske kuće u Crnom gdje Tatjana posljednjih osam mjeseci s dva malodobna sina stanuje kao podstanar, te je crvenim sprejem išarao cijelu fasadu.
Svakodnevne uvrede, praćenje, maltretiranje
– Nisam ga vidjela, ali znam da je to on učinio jer mu nije prvi put. Prije nekih šest mjeseci dobila sam otkaz u kafiću u kojem sam radila jer je na staklenom zidu kafića osvanuo natpis „kurvo” i još neke škrabotine uz to. Šef mi je rekao kako mu je žao, da me izuzetno cijeni i sve to, ali neka potražim drugi posao jer je to njemu antireklama. Sad moram platiti farbanje fasade kuće u kojoj stanujem, a nakon blagdana se isto tako još jednom seliti – priča vidno potresena mlada žena dodajući kako u Zadru nema nikoga od obitelji, niti ikoga drugoga tko bi ju zaštitio. Dražena je, kaže, upoznala još prije šest godina, zaljubila se i udala za njega, a nedugo potom dobili su sina. Živjeli su u njegovoj obiteljskoj kući u Vrsima, prihvatio je njezina sina iz prvog braka, otvorili su kafić i bili skladna obitelj. No, nakon dvije godine, priča Tatjana, na vidjelo je izišla njegova mračna istina koju je do tada vješto skrivao.
– Dražen je tada počeo nekontrolirano piti i u alkoholiziranom stanju maltretirati i mene i djecu. Saznala sam, na žalost tek tada, da je on i prije imao problema s alkoholom i da se u tri navrata liječio. Dvije godine sam proživljavala pakao s njim. Svakodnevno me vrijeđao, maltretirao i fizički i psihički, a onda je u srpnju prošle godine moja agonija dosegla svoj vrhunac. On se toliko napio da je počeo najprije vrijeđati mene, a onda i moju majku koja mi je došla u posjet i stala u moju obranu. Čaša se prelila i ja sam tu noć s djecom i majkom pobjegla k prijateljici – prisjeća se Tatjana  teških i bolnih trenutaka koje je proživjela.
Prijetio i prijateljima i poslodavcima
Šest je mjeseci potom stanovala kod prijateljice koja joj je nesebično pomogla u tim teškim trenucima i brinula joj o djeci dok je ona radila. No, Dražen ju, kaže, nije ostavljao na miru. Dolazio joj je na radno mjesto, vrijeđao ju, s anonimnih brojeva slao i njoj, a i njezinim poslodavcima, prijateljima i svima koji s njom imaju ikakav kontakt, SMS poruke uvrijedljiva sadržaja. U nekoliko navrata oštetio joj je i auto tako što joj je izbušio gume, iščupao retrovizore i brisače, pošarao automobil oštrim predmetom, sprejem i slično. Nakon šest mjeseci što je stanovala kod prijateljice Dražen je i nju i djecu pozvao da zajedno provedu Božić i da se pokušaju pomiriti. No, to je bilo kratka vijeka. Božićna idila, kaže Tatjana, trajala je svega nekoliko dana, a onda se odselila u podstanarstvo kod prijateljice u Vrsima, predio Mulo. Ni tamo se, kaže, nije dugo zadržala jer joj je pravio svakojake pakosti i probleme, dolazio na kućna vrata, vrijađao ju i psovao i to sve pred djecom koja bi se potom rasplakala. Tri puta se, priča Tatjana, zaletio automobilom na njezina starijeg sina koji otada strahuje od njega.
– Jedan mi je dan napravio scenu pred prijateljicom i njezinim 12-godišnjim sinom. Ona se toliko uplašila da ga je prijavila policiji. Kako bi ona imala mir ja sam se s djecom preselila u ovaj stan gdje sam sada, ali…kao što vidite, čini se da ni ovdje neću još dugo ostati. Umorna sam od kucanja po vratima državnih službi bezuspješno tražeći njihovu zaštitu, umorna sam i od seljakanja, traženja novog posla i svega što posljednjih nekoliko godina prolazim. Ne znam više što da radim niti gdje da bježim. Gdje bih se mogla sakriti – pita se vidno uzrujana Tatjana bespomoćno uzdišući. Policija joj do sada, kaže, nije bila od velike pomoći osim policajke Merje koja je učinila sve što je u njezinoj moći, ali što, po svemu sudeći nije dostatno kako bi ona i njezina dva malodobna sina imala miran i normalan život.
Nedostatna pomoć policije
– Mislim kako bi policajci ipak trebali napraviti više nego to oni čine. Ni ja, a niti moja djeca nemamo ništa od toga što oni naprave zapisnik i zabilježe još jedan incident. Rekli su mi da mu ne mogu ništa dok me fizički ne ozlijedi ili što slično. Da nije žalosno to bi bilo smiješno jer što će mi njihova pomoć ako me ubije – kaže Tatjana dodajući kako se osim za svoj život boji i za svog starijeg sina kojega je prisiljena ostavljati samoga dok radi.
– On ima samo deset godina i užasno ga se boji. Dok ja radim on se zaključa i spusti roletne od straha jer Dražen barem jednom dnevno autom prođe pored naše kuće, a to mogu posvjedočiti svi moji stanodavci i poslodavci – tvrdi Tatjana.
U prilog njezinoj priči ide svjedočanstvo njezinih stanodavaca, a i činjenica da je Dražen Predovan od polovine svibnja prošle godine pod uvjetnom kaznom nakon što je na Prekršajnom sudu proglašen krivim sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji. Tada mu je izrečena kazna zatvora od 15 dana koja je radi njegove dotadašnje neosuđivanosti preinačena na jednogodišnju uvjetnu.
Hoće li nadležne službe ovoj tročlanoj obitelji barem u ovo  blagdansko vrijeme osigurati mir i normalan život pokazat će vrijeme.


 
PREDOVAN: SVOJU SUPRUGU NISAM  MALTRETIRAO




Dana 19. i 20. prosinca 2009.  godine u Vašem je listu izišao  članak u kojemu je moja uskoro bivša supruga Tatjana  Predovan iznijela niz laži na  moj račun. Naime, Tatjana i ja  te naš sin kao i njezin sin iz  prethodne veze, bili smo “skladna” obitelj. Vodili smo kafić, a  ja sam se bavio i autoprijevozom kako bi nam omogućio  što lagodniji život, dok se moja  supruga brinula o našim financijama. Tako je bilo sve do  trenutka dok nisam shvatio da  se dugovi gomilaju, iako posao  ide kao i ranije, a ja ni danas ne  znam gdje je trošila zarađeno.  Zbog dugova preuzeo sam financije, a Tatjana nije mogla  nastaviti živjeti kako je navikla. Upravo su tada počeli problemi u našem idiličnom braku, a koji, kako sam kasnije  shvatio, zapravo to nikad nije  ni bio.
Očito je Tatjani bilo stalo  samo do novca i krova nad  glavom koji sam joj pružio jer  nakon što je došla iz Srbije s  malodobnim djetetom nije  imala kamo. Nisam shvatio, ili  nisam htio shvatiti da moja  supruga nije sa mnom iz ljubavi pa čak niti nakon što me je  u nekoliko navrata lažno prijavila policiji. Sukob u srpnju  prošle godine, koji je Tatjana  navela kao razlog njezina  odlaska (u Zadarskom listu –  dana 19. i 20. prosinca), je bio  razlog zbog kojeg sam neopravdano prenoćio u policiji.  Naime, Tatjana je prijavila kako sam je fizički napao te pokušao silovati našu zaposlenicu, a nakon čega je ta ista  djevojka na sudu posvjedočila  kako joj je upravo moja supruga rasparala majicu vičući  kako će reći policiji da sam ju  ja pokušao silovati te kako je  tu večer Tatjana mene izudarala, a da sam ja od nje odmicao. Međutim, to je bila samo jedna u nizu lažnih prijava  moje supruge. Dakle, ni u kojem slučaju nije istina da policija ne djeluje, što potvrđuje i  prethodno navedeno, jednostavno, radi se o činjenici da  policijski službenici nisu imali  razloga djelovati, a što bi utvrdili gotovo svaki put kada bi  došli na njezin poziv.
Koliko je neistinita priča koju je moja supruga ispričala  kao i njeni navodi da me se  bojala govori činjenica da se  vratila živjeti u Vrsi svega nekoliko stotina metara od moje  kuće, u malo mjesto gdje je  sigurno da ćemo se sretati.  Živjela je u iznajmljenom stanu, a ne kako navodi kod prijateljice. Upravo je njezina stanodavka bila predložena kao  svjedok na sudu koji će potvrditi moj iskaz.
Isto tako, nije istina da se  Tatjana na Božić s djecom vratila u moju kuću na par dana  već je tamo živjela puna dva  mjeseca, što stoji u njenom  iskazu na sudu. Nadalje, priča  kako sam se zaletio autom tri  puta u njezina starijeg sina je  glavni razlog zbog kojeg ću i na  sudu tražiti pravnu zaštitu  zbog njezinog istupa. Pa i Tatjana je potvrdila da sam to  dijete prihvatio kao vlastito, a i  danas tako osjećam pa na kraju krajeva to dijete je odraslo  uz mene.
Iskaz moje supruge je potpuno suprotni istini, a o čemu  mogu posvjedočiti mnogi ili su  to već učinili pred sudom kao  svjedoci. Isto tako, liječničkom  dokumentacijom sam već potvrdio da sam upravo ja taj koji  je fizički napadnut više puta,  kako od Tatjane, tako i od  evidentiranih muških osoba  koje je policija privela upravo  dok su bili u njezinom društvu.  Na kraju krajeva još uvijek  imam ožiljke od ugriza koje mi  je nanijela, zatvorio sam kafić  u Zadru jer je bio uništen, bio  sam hospitaliziran nakon napada u kojemu je sudjelovala i  moja supruga sa dvojicom  muškaraca, rasparane su mi  gume od automobila na kojima su mi ostavljene prijeteće  poruke, a policija je vještačila  mobitel moje majke zbog prijetnji koje su joj stizale s Tatjaninog broja ili u njezino ime,  a na sudu se vodi postupak  zbog napada na moju majku  koja je došla vidjeti unuka jer  nam je Tatjana branila bilo  kakav kontakt s njima.
Istina da sam se liječio od  alkohola, međutim, isto tako  istina je i da ja ne pijem već  osam godina, a što može potvrditi dr. Tončević koja me liječila u to vrijeme, a u liječenju  je sudjelovala i moja supruga  koja je tada bila sa mnom u  Zagrebu, a ne kako ona tvrdi  da za taj problem nije znala.
Ostale tvrdnje Tatjana nikad  nije potkrijepila niti jednom  dokazom ili svjedokom pred  sudom navodeći kako mora  prvo pitati žele li svjedočiti u  njezinu korist, naravno nikad  nisu, pa meni i dalje ostaje  nepoznato tko su poslodavci ili  prijatelji koje ona spominje, a  koji bi potvrdili njene tvrdnje.  Dakle, nije istina da sam svoju  suprugu zlostavljao, a pogotovo ne fizički ili nedaj Bože da  sam maltretirao svoju djecu,  odnosno naše zajedničko dijete i njezinog sina iz prethodne veze.
Znakovito je da je moja supruga izišla sa ovom pričom u  javnost upravo prije donošenja  odluke o skrbništvu nad našim  djetetom. Ne samo to, protiv  Tatjane je nekoliko postupaka  u tijeku, a sve zbog napada na  moju majku i mene, a zbog  čega je jednom prilikom zadržana preko noći u policiji  dok se otrijezni. Kako mi je  objasnila moja odvjetnica ona  ne može snositi posljedice  zbog javnog istupa dok su postupci u tijeku, ali vjerujem da  time želi utjecati na sudske  odluke koje slijede.
Mnogo puta sam i sam htio  kontaktirati medije kako bih  ostvario svoja prava i kao otac,  jer mi je Tatjana onemogućavala bilo kakav kontakt s  vlastitom djecom, a i danas ne  poštuje sudsku odluku o susretima i druženjima pa se znalo dogoditi da dijete ne vidim  po dva mjeseca. Upravo je to  bio razlog zbog čega smo se  jednom prilikom verbalno sukobili pred kućom njezine prijateljice, te nakon što me je  prijavila kažnjen sam uvjetnom osudom, a u kojem postupku nikad nije bilo niti spomena o fizičkom napadu.
Niti u tim situacijama nisam  posegnuo za sredstvima za kojima ona poseže pa tako ni  javno istupao, a prije svega  zbog našeg djeteta. Međutim,  ovakvim postupkom Tatjana  mi ne ostavlja drugu mogućnost nego upravo to da ispričam  svoju verziju kako bih donekle  pokušao ispraviti štetu koja je  nanesena mojoj obitelji i meni  spornim člankom, a koji članak je popraćen naslovnicom  najčitanijeg lista na našem području.
Dražen Predovan