Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Božja čestica – Higgsov bozon

Autor: Petra Mičić

18.12.2009. 23:00
Božja čestica – Higgsov bozon

Foto: Tomislav JERAK



Vjeruje se kako je upravo on odgovoran za masu svih čestica, ističe Dželalija


U Gradskoj knjižnici Zadar prof.dr.sc. Mile Dželalija sa Sveučilišta u Zadru održao je predavanje “Božja čestica – Higgsov bozon” .
– Istraživanjem sam se počeo baviti 1994. godine, a istraživanje na CERN -u se pripremalo gotovo petnaest godina. Osoba koje me uvela u taj posao bio je moj tadašnji profesor, akademik Daniel Denegri. On je maloj grupici fizičara otvorio mogućnost rada na CERN-u, pomoću akceleratora i detektora pokušavaju se otkriti nove čestice, među kojima je najzanimljiviji Higgsov bozon. Vjeruje se kako je upravo on odgovoran za masu svih čestica, a tako primjerice i za kilažu čovjeka, kazao je prof. Dželalija.
Još davne 1994. započela je gradnja LHC – Large Hadron Collider-a , čestičnog akceleratora i komore za sudaranje i ATLASA – najsavršenijeg detektora subatomskih čestica. Više od 10.000 znanstvenika i više od šest milijardi dolara, nakon četrnaest godina rezultirali su gradnjom infrastukture za najsloženiji i najveći fizički eksperiment u znanoj povijesti naše civilizacije. Dvadeset i sedam kilometara dugačak tunel, 100 metara ispod površine zemlje, sanajvećim supermagnetima ikad napravljenim, magnetskog polja 100.000 puta jača od magnetskog polja Zemlje, sve ohlađeno na -271 stupanj Celzijusa, trebalo bi dati odgovore na neka od najintrigantnijih pitanja suvremene fizike.
Higgsov bozon – nazvan čak i Božjom česticom – trebao bi dati odgovore o antimateriji i konačno dovesti do detektiranja i upoznavanja crne tvari.
– Ovaj projekt istraživanja Higgsovog bozona sastoji se od pripreme akceleratora, odnosno sudarivača i četiri detektora. Hrvatski istraživači sudjeluju na tri detektora a ja osobno sam na jednom te je sve to u pripremi kako bi se napravio CMS eksperiment. Naravno, postoje i druge hipoteze koje predviđaju niz novih čestica koje su dobile naziv, ali one su, kao i „Božja čestica” hipoteze koje tek trebaju potvditi ili opovrgnuti, kazao je Dželalija.
CERN je Europski laboratorij za fiziku čestica i najveći je istraživački laboratorij na svijetu. CERN je 1954. godine osnovalo Europsko vijeće za nuklearna istraživanja (Conseil Europeean pour la Recherche Nucleaire – CERN), nalazi se na francusko-švicarskoj granici, zapadno od Ženeve.
Prof. dr. sc. Mile Dželalija posljednjih godinu dana predaje fiziku na Odsjeku za promet i pomorstvo na Zadarskom Sveučilištu.