Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Pobjedom okrenuti novu stranicu

Autor: Roman Morović

18.12.2009. 23:00
Pobjedom okrenuti novu stranicu

Foto: Zvonko KUCELIN



Derbi trinaestog kola regionalne lige danas u „popularnom” poslijepodnevnom terminu, igraju košarkaši Zagreba i Zadra. Zagrebaši u svojoj dvorani ove sezone još uvijek ne znaju za poraz (pet pobjeda u NLB ligi, dvije u Eurochallenge kupu), dok su Zadrani poraženi na pet od šest ovosezonskih gostovanja (pobjeda samo u Litvi u Eurokupu). Prema tome, bez obzira na igrački kadar i kvalitetu momčadi, blaga uloga favorita u ovom susretu pripada „mravima”. Priznao je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare i Zmago Sagadin, trener Zadra.
– Zadar na gostovanju u Trnskom svakako ne figurira kao favorit. Zagreb kod kuće pobjeđuje, nema još niti jedan poraz ove sezone, a dobio je teške i važne utakmice kao što su one protiv Partizana i Olimpije – kazao je Sagadin, odmah istaknuvši kako to ne mora ništa značiti.
– Po meni je u ovom trenutku Zagreb favorit, ali favoriti uvijek ne pobjeđuju
Pravi pristup
Mnogo toga na ovoj utakmici ovisit će o pristupu igrača Zadra. Na svim dosadašnjim gostovanjima ove sezone, osim možda protiv Cibone u Zagrebu, taj pristup od prve minute nije bio pravi i zbog toga je na kraju Zadar u pravilu glatko gubio. Bilo je tako protiv Radničkog, Širokog, Budućnosti i Hapoela u Jeruzalemu, a izuzeci su Šiauliai gdje su Zadrani slavili prije svega zahvaljujući sjajnoj šuterskoj večeri i Cibona, gdje su odigrali dobro veći dio utakmice, ali su onda u potpunosti potonuli u završnici. Susretu u Trnskom najbolje bi bilo pristupiti kao onome pod tornjem, s tim da se pod svaku cijenu izbjegnu crne rupe, koje su Zadar već nebrojeno puta odvele u poraz. Jasno, još bolje bi bilo ući u utakmicu onako kako to Sagadinovi igrači rade na domaćem terenu, no odavno je već postalo besmisleno uspoređivati domaće i gostujuće utakmice Zadra.
 – Mi nemamo što izgubiti. Možemo ići dosta rasterećeni, hrabri, čvrsti i moramo ponoviti obranu koju smo prikazali na posljednjoj utakmici. Moramo biti maksimalno koncentrirani na obranu. Ne smijemo dopustimo domaćima da se razlete, raspucaju, jer oni imaju nekoliko igrača koji su sposobni pogoditi sa svih strana, prije svih Simon i Mulaomerović. Imaju i unutrašnju igru, Prkačina i Tomića tako da nam neće biti lako – ističe Sagadin.
Potvrditi dobru formu
Sve to što je kazao zadarski trener u potpunosti je točno, osim prve rečenice. Zadar itekako u Trnskom ima što izgubiti. Može izgubiti samopouzdanje koje mu je vratila pobjeda nad Hapoelom, a što je još i važnije, može izgubiti dragocjene bodove u utrci za završni turnir. Jer u slučaju poraza od Zagreba, zadarske šanse za plasman Final Four svele bi se na minimum, budući da ga svega nekoliko dana kasnije očekuje i teško gostovanje u Ljubljani, pa u siječnju još ide u goste Partizanu, Hemofarmu i neugodnoj Cedeviti. A potpuno je jasno da bez gostujućih pobjeda nitko pa tako ni Zadar ne može računati na borbu za vrh tablice. Stoga igrači i trener moraju u danas u Trnskom razmišljati samo i isključivo o pobjedi.
– Mislim da igramo iz utakmice u utakmicu sve bolje. S jednim pametnim i kontroliranim napadom i dobrom obranom, da pomažemo jedan drugome, vjerujem da možemo do pobjede u Trnskom. Ne smijemo im dopustiti lagane poene iz kontranapada. Trebamo biti koncentrirani, pametni, agresivniji od njih i pobijediti tu utakmicu – kaže Vedran Morović, razigravač Zadra.
Jasno, i Zagreb isto tako želi ovu pobjedu. Želi obraniti domaći teren i tako, više nego ikada prije, istaknuti svoju kandidaturu za završni turnir. Jer iako su „mravi” jedno od najugodnijih iznenađenja dosadašnjeg dijela sezone, nitko ih još nije shvatio kao ozbiljne kandidate za sam vrh. Ipak su se ispred njih svrstavali Cibona, Olimpija, Partizan, Hemofarm, Zvezda pa i Zadar. Pobjedom protiv Zadra, momčad Denisa Bajramovića na najbolji bi mogući način završila prvi dio sezone i s mnogo optimizma i vjere u vlastite mogućnosti krenula u nastavak.
Sve kreće od obrane
Kako bi u tome uspjela uzdat će se najviše u odlični centarski dvojac Tomić-Prkačin, iskusne bekove Mulaomerovića i Krstića, te šutera Krunoslava Simona, kojega Zadrani iz nekih prethodnih susreta ne pamte po dobrom. Upravo bi učinak Zagrebove vanjske linije mogao biti ključ večerašnje utakmice. Tešku bitku pod košem vodit će s jedne strane Ružić, Plaisted i Boisa, a s druge Prkačin, Tomić i Štimac (možda i Žorić koji nije igrao u utorak u Eurochallenge kupu) i tu će Zadrani imati iznimno zahtjevan obrambeni zadatak. Tomić i Prkačin sigurno će zabiti svoje pod košem jer je takve igrače vrlo teško u potpunosti zaustaviti i upravo zato će, sa zadarskog aspekta, biti iznimno važno zaustaviti opasni trolist Zagrebovih vanjskih igrača. Ako Zadrani ne dopuste Mulaomeroviću, Krstiću i Simonu da se razigraju i raspucaju, kako to kaže trener Zmago Sagadin, napravit će veliki korak prema pobjedi. U protivnom, loše im se piše. Jasno, ne treba podcijeniti ni ostale igrače domaćeg sastava, no teško je vjerovati da netko od njih može odigrati odlučujuću ulogu u ovoj utakmici.
– Zagreb je dobroj momčadi od prošle sezone dodao još tri kvalitetna igrača. Prije svega mislim na Nikšu Prkačina, vjerojatno još uvijek jednog od najboljih hrvatskih centara u ovom trenutku. Tu su još i vama dobro poznati Pankracije Barać (neće igrati zbog ozljede, op.a.), te Ante Mašić. Neće nam biti lako, prije svega unutra, jer mi tu ekstremnu visinu kakvu ima Zagreb nemamo. Ali ima načina da se tome suprotstavimo. Dobrom kontakt igrom i striktnim zagrađivanjem moramo bar izjednačiti skok. Pokušat ćemo biti brži, agresivniji i mudri u napadu, bez srljanja – zaključio je Sagadin dodavši da u momčadi ima nekih manjih zdravstvenih problema ali su svi na raspolaganju tako da će Zadar danas biti u kompletnom sastavu.


 SAGADIN ZABRINUT


Uoči posljednjeg kola prvog dijela sezone regionalne lige ne može se ne primijetiti podatak da je Zadar, uz posljednjeplasiranu Bosnu, jedina momčad lige koja nema niti jednu gostujuću pobjedu. Olimpija ih ima četiri, Partizan, Hemofarm, Zagreb i Cibona po tri, Radnički, Zvezda i Budućnost po dvije, a Široki, FMP, Helios i Cedevita po jednu. Zadar mora odigrati još zaostali susret na gostovanju kod Hemofarma (26. siječnja), a dobru poziciju na tablici u ovom trenutku može zahvaliti činjenici da je, uz Cibonu, Olimpiju i Zagreb, za sada jedina neporažena momčad na domaćem terenu. Ipak, Zadar je do sada odigrao tri utakmice više kod kuće nego u gostima pa će stoga iduća dva uzastopna gostovanja biti od iznimnog značaja. Ako bi nastavio u ovom ritmu, domaćih pobjeda i gostujućih poraza, Zadar bi na kraju imao omjer 13-13, što sasvim sigurno ne bi bilo dovoljno za plasman na završni turnir. Novinare je zanimalo zabrinjava li trenera Sagadina činjenica da je Zadar, uz Bosnu, jedina momčad NLB lige, koja nema niti jednu gostujuću pobjedu?
– Da – kratko je replicirao trener Zadra.




 NLB LIGA, 13. KOLO


Raspored: Zagreb – Zadar (16,30), Olimpija – Hemofarm (18), Budućnost – FMP (19), Zvezda – Bosna (19), Radnički – Helios (igrano sinoć). Nedjelja: Cedevita – Cibona (19), Široki – Partizan (19,30).


 S OLIMPIJOM U SRIJEDU


Nakon utakmice u Zagrebu, košarkaši Zadra vraćaju se kući, a iduće srijede očekuje ih posljednja utakmica ove godine u NLB ligi, u Ljubljani protiv Union Olimpije. Tri dana kasnije, u subotu, na rasporedu je All stars susret u Belom Manastiru, na kojemu će, uz trenera Sagadina, za selekciju juga nastupiti i petorica igrača Zadra, Stipčević, Perić, Boisa, Car i Downs. Posljednju utakmicu u 2009. godini Zadrani će odigrati 29. prosinca kada u svojoj dvorani, u četvrtfinalu kupa Krešimira Ćosića, dočekuju pobjednika današnjeg susreta između Splita i Dubrave.


 PRKA PREHLAĐEN, ALI IGRA


U posljednje vrijeme Zagreb je rezultatski malo pokvario ukupan dojam s početka sezone, ali Denis Bajramović, trener, ističe.
– Vratili smo se dobrim treninzima, osvježili momčad i sada izgledamo puno bolje. Veseli me napadački odlična igra Krune Simona protiv Kijevljana u Eurochallenge kupu, koji se izdigao iznad ekipe, dok su obrambeno svi odradili dobro – prenosi Bajramovićeve riječi službeni portal NLB lige.
Kakvo je zdravstveno stanje u momčadi?
– Damir Mulaomerović će biti spreman za susret sa Zadrom, ali ne i Pankracije Barać. Doduše, on se konačno oporavio od rupture zadnje lože, no neće još konkurirati za sastav, ipak je predugo izbivao s terena. No, zato će na klupi biti Petar Babić, spreman za par minuta, zlu ne trebalo. Nikša Prkačin je nešto prehlađen, ali spreman za igru.O Zadranima Bajramović zna sve, ili gotovo sve.
– Forma im je u usponu, ali niti mi ne zaostajemo ništa za njima. Pokazali su do sada dva lica, jedno vani, drugo doma. Baziraju igru na čvrstoj i energičnoj obrani, kadkad i prljavoj. Zadar ima nekoliko brzih igrača, prije svih Marko Car i Rok Stipčević, a tu je i Vladimer Boisa, koji zajedno s njima čini tercet igrača kojima odlični trener Zmago Sagadin najviše vjeruje. Znamo kako im se suprostaviti. Neki moji igrači su možda, kako neki vole reći, veterani, ali samo po godinama, svakako ne i po energiji, pogotovo ne Krstić.Zagreb je u svojoj dvorani neporažen, a Zadar u gostima nema pobjede.
– Neka tako i ostane, nemam ništa protiv – zaključio je Bajramović.