Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Povratak maslinarstvu – izazov za budućnost Zadarske Županije

Autor:

18.12.2009. 23:00
Povratak maslinarstvu – izazov za budućnost Zadarske Županije


– Cilj je pravovremeno ubrati masline uz što manje nagnječenja, te nastojati da vrijeme od branja masline do meljave traje što kraće. Bilo bi najbolje kad bi se u istom danu moglo ubrati i samliti masline, zaključio je Đani Benčić


U Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Zadar jučer je održano predavanje “Povratak maslinarstvu – izazov za budućnost Zadarske županije”. Predavanje je organizirano u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a predavao je prof. dr. sc. Đani Benčić izvanredni profesor Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
Tijekom predavanja je prof. dr. sc. Benčić predstavio svoj rad na na katalogizaciji i inventurizaciji autohtonih hrvatskih sorata masline. Ovaj rad je posebno važan zbog velikog broja sinonima koje imaju naše sorte masline, ali i zbog upoznavanja i razvrstavanja karateristika sorti u uzgoju. Osim predstavljanja svojega rada predavanje je bilo prigoda za upoznavanjem maslinara i uljara s najnovijim znanstvenim saznanjima u maslinarstvu i uljarstvu kao i kretanjima na tržištu u drugim mediteranskim zemljama.
 – Italija i Španjolska drže monopol na tržištu maslinovog ulja, ali moramo uzeti u obzir da sve više zemalja uvozi ekstra djevičansko maslinovo ulje i tu je naša prilika. Ekstra djevičansko ulje je i hrana i lijek i zato se moramo okrenuti proizvodnji takvih ulja, a za to imamo sve preduvjete. Naši maslinici su godinama bili zapušteni i nisu tretirani nikakvim kemikalijama tako da je tlo čisto, djevičansko i to trebamo isticati u predstavljanju naših ulja, rekao je prof. dr. sc. Benčić. On je istaknuo važnost ekološke proizvodnje maslinovog ulja jer je u tome naša budućnost. Rekao je kako bi se hrvatski maslinari trebali okrenuti starim, zapuštenim maslinicima i stvoriti kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje nije zagađeno nikakviv kemikalijama. Na predavanju je govorio i o samom procesu obrade maslina i dobivanja maslinovog ulja, odnosno koji su sve faktori potrebni da se iz ploda masline izvuče najbolje.
 – Cilj je pravovremeno ubrati masline uz što manje nagnječenja, te nastojati da vrijeme od branja masline do meljave traje što kraće. Bilo bi najbolje kad bi se u istom danu moglo ubrati i samliti masline, zaključio je Benčić.
Na predavanju se okupio veći broj zadarskih maslinara, među kojima je bio i nagrađivani Ivica Vlatković.