U Pučkoj kuhinji sve više mlađih obitelji

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
pucka_kuhinja1209
Ivan JAMIČIĆ
U siječnju se broj korisnika Pučke kuhinje redovito poveća

Oko 250 građana svakodnevno se hrani u zadarskoj pučkoj kuhinji Sv. Vinka Paulskog. Različitih životnih priča koje im je skrojio splet životnih okolnosti, o teškoj situaciji u kojoj su se našli rijetki žele govoriti. Dok neki objeduju u prostorijama Caritasove kuhinje, u društvu svojih poznanika s kojima dijele sličnu sudbinu, drugi pripremljeno jelo ipak radije odnose kući. U pučku kuhinju mnogi od njih doći će i po svoj blagdanski ručak.

- Hranim se ovdje već devet godina. Jelo je nekada bolje, a nekada lošije, no u svakom slučaju kuhano je i besplatno, kaže nam jedan od korisnika, Slaven Raca. Od 500 kuna socijalne pomoći, ističe, teško je živjeti. Godinama je već na birou, a posao ne može naći.

- Radim ponešto sezonski, kada se pruži prilika. Čistim ulaze i skupljam boce, no najgore je ipak zimi, pa mi je ovaj topli obrok, kaže Raca, od velike pomoći.

Najgori je prazan pijat

Već trinaest godina na ručak ovdje dolazi i umirovljenik Đani Sindičić. Na to su ga kaže, primorale, mala mirovina i invalidnina. No, unatoč svim problemima, za kuharice i ostale djelatnike Pučke kuhinje, koje im i ove blagdanske dane nastoje učiniti što ljepšima, ima samo riječi pohvale.

- Prezadovoljan sam. Teško je danas doći do ručka, a mi smo skromni i ne treba nam puno. Moja mirovina je mala, a žena mi je bez ikakvih primanja. Pa kad platimo režije i sve drugo, malo toga ostane, kaže Sindičić, veseleći se ipak malo boljem obroku za blagdane.

U redu za svoj dnevni obrok stajalo je još nekoliko korisnika, no za razgovor nisu bili raspoloženi.

- Najgori je prazan pijat, dodala je tek u prolazu jedna starija gospođa, odnoseći svoje jelo u vrećici.

Prema riječima don Ivice Jurišića, ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije, kao i svake godine otkada je pučka kuhinja otvorena, osigurava se božićni i novogodišnji obrok za sve korisnike. Pripreme se paketi s pečenjem ili sarmom, voćem i kolačima, te ovisno o donacijama, nekada i namirnice koje sami mogu spremiti. A od početka iduće godine korisnici će ubuduće subotom moći preuzeti i ručak za nedjelju.

- Od oko 250 korisnika pučke kuhinje većina ih dolazi po obrok koji nose kući. Jedan manji dio ruča u samoj kuhinji, a oko 30 obroka dostavljamo na kućnu adresu. Osim u Zadru dnevno se priprema oko 100 obroka i u pučkoj kuhinji u Benkovcu, a u suradni s općinama, planiramo organizirati dostavu i za područje Nina i Poličnika. Nastoji se pritom da hrana bude dobro spravljena i obroci kvalitetni, kaže don Ivica Jurišić.

Kriza je, dodaje, u posljednjih nekoliko mjeseci dosta utjecala na mijenjanje srukture korisnika. Jer, dok su među posjetiteljima pučke kuhinje nekada ponajviše bili stariji ljudi, umirovljenci i samci, sada je i sve više mlađih obitelj s djecom, bez sredstava za sve skuplje životne potrebe.

Mnogi spremni pomoći

- Među korisnicima obuhvaćene su različite generacije, od samačkih obitelji, umirovljenika s niskim mirovinama, do obitelji mlađe i srednje dobi s malim ili gotovo nikakvim primanjima. S obzirom na današnju tešku situaciju, imamo obitelji gdje su jedan ili oba roditelja ostali bez posla, te po ručak dolaze u pučku kuhinju, kaže don Ivica, navodeći kako je u blagom porastu i broj onih koji dolaze po pomoć i u Caritas. Još veći broj dolazaka očekuje se u siječnju, jer dok mnogi još imaju određenih zaliha, s početkom nove godine, kada se nađu u situaciji da ostanu i bez toga, kaže don Ivica, vjerojatno će se javiti.

Korisnici u pučku kuhinju dolaze preko Centra za socijalnu skrb. Ponekad ih poznavajući tešku obiteljsku situaciju upućuje župnik, a nerjetko se javljaju i sami. Tko god dođe, nastoji mu se pružiti određeni oblik pomoći. A i odaziv građana kada je pomaganje potrebitima u pitanju, kaže don Ivica, unatoč općoj krizi, još uvijek je dobar.

- Bez obzira koliko su i sami u dosta teškoj situaciji, građani su spremni odvojiti za one siromašnije. Kako tijekom cijele godine, tako i za blagdane, kada je osjetljivost za ljude koji žive u vrlo lošim uvjetima posebno prisutna.

U akciju "Kuglica po kuglica" kojom se prikuplja novac upravo za pučku kuhinju uključili su se mnogi sudionici, među njima i učenici zadarskih škola, a u akciji "Za 1000 radosti" od prodaje čestitki i ukrasa, sav prihod namijenit će se u humanitarne svrhe.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno