Božić pod Velebitom u Obrovcu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Prezentacija tradicijskih običaja, pjesme i plesa

"Kad u Lici zapivaju pivci, misle cure da su Dalmatinci...", narodni je napjev KUD-a Podgorac iz Starigrada Paklenice koji je u subotu navečer na prvoj manifestaciji "Božić ispod Velebita" publiku u dupkom punom obrovačkom Domu kulture podigao na noge.

Prezentaciju tradicijskih običaja, pjesme i plesa organizirao je domaći KUD Zrmanja predsjednice Danice Maričić. Svi koji su bili na ovoj manifestaciji otišli su kući vedriji, veseliji, puniji, kao što to bude svaki put kada je u pitanju prezentiranje hrvatske kulturne baštine.

- Nije lako baviti se amaterski, u slobodno vrijeme, nekom kulturnom djelatnošću, jer su najčešći problemi u udrugama nedostatak novca za planirane program, kaže predsjednica obravačkog KUD-a.

Božićni koncert je otvorio župni zbor Sv. Josipa iz Obrovca pod ravnanjem Davora Motošića. Potom su pjesme i plesova podvelebitskog kraja, kolanje, biranje, kukulešće i brzo kolo prikazali članovi obnovljenog KUD-a Vila Velebita iz Jasenica, predsjednice Ivke Nekić.

Folklorne običaje Like, Slavonije i Bosne prikazali su HKD Napredak, naseljeni Hrvati u Gračacu. Uslijedio je nastup starigradskog KUD-a Podgorac koji njeguje tradiciju plesa i pjesme podgorskog kraja. Bogatstvo ovog KUD-a su njihova brojna folklorna sekcija mladih. KUD Galeb iz Karina Gornjega svoju snagu crpi iz ljubavi prema folkloru, a brižno vježbanim spletom plesova iz Slavonije izazvali su buru oduševljenja u razdraganoj publici.

Nakon što je župni zbor Sv. Josip izveo set božićnih pjesama, običaje i kulturu obrovačkog kraja prikazali su članovi KUD-a Zrmanja iz Obrovca. Vidjelo se da društvo stimulira trud i rad djece, mladeži i odraslih, od šest do čak 90 godina. Uz prigušeno svjetlo i najavu izuzetno animatorski raspoložene voditeljice Ane Marušić gotovo besprijekorno su prikazali običajno sijelo obrovačkog kraja uz pjesmu, kola i diple.

Dipla bez "mišine"
Nastupom je oduševio 90-godišnji Kruševljanin Mile Brkić-Bekeljaš, jedan od najstarijih diplara u Hrvatskoj, ponos KUD-a Zrmanja i jedan od rijetkih, a možda i posljednji koji dipli bez "mišine". Bekeljaš je diplio gotovo na potpuno zaboravljen način sviranja zvani "predušivanje" ili cirkularno disanje.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno