Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bronca Šime Fantele i Igora Marenića uvela Hrvatsku među 14 najboljih

18.12.2011. 23:00
Bronca Šime Fantele i Igora Marenića uvela Hrvatsku među 14 najboljih


Sa šest olimpijskih normi Hrvatska je zauzela 13. mjesto među 79 zemalja koje su nastupile na Svjetskom prvenstvu u jedrenju


Najveća regata u četverogodišnjem olimpijskom ciklusu je iza hrvatskih jedriličara. Oko 1110 jedriličara iz 79 zemalja svijeta tri se godine spremalo za ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u AustralijI. Odjedreno je 630 plovova. Sav mukotrpan rad, trud, odricanja, tisuće i tisuće sati na moru, sve se svelo na 16 dana natjecanja u zemlji “down under”, uz visoke, ali i niske temperature na regatnim poljima na oceanu, uz prevrtljivi vjetar koji nikako da zapuše kako treba, i, naravno, uz nepodnošljive muhe koje će biti svima prva asocijacija kad se sjete Australije.
– Došli smo skoro mjesec dana prije prvenstva na pripreme, odlično upoznali i svladali uobičajeni vjetar u ovom akvatoriju, tzv. Fremantle Doctor, i onda kad je prvenstvo počelo tom vjetru ni traga ni glasa – nasmijao se Tonči Stipanović.
Uobičajena priča kad su velike regate u pitanju. Vrijeme nikad nije kao obično, vjetar nikad ne puše kao obično, domaćini su uvijek u čudu što se to odjednom u njihovom kraju zbiva. Pravi jedriličarski Murphyev zakon.
Ainslijev presedan
Bila su to uzbudljiva dva tjedna nadmetanja, uz toliko sjajnih ljudskih priča. Od onih od kojih se očekivalo da će jedriti za medalje, pa su toliko podbacili da niti olimpijsku normu nisu ostvarili, poput Dankinja Koch/Sommer, europskih viceprvakinja i trenutačno četvrte posade na svjetskoj ljestvici ženskog 470 koje su zauzele tek 21. mjesto. Ili priče o ozljedama, primjerice o ozljedi leđa zbog koje su od natjecanja u Zvijezdi morali odustati Britanci Percy/Simpson, lanjski svjetski prvaci i osvajači zlata u Kini 2008. A najveća priča prvenstva svakako ostaje slučaj s legendom svjetskog jedrenja, jednim od najvećih britanskih sportaša svih vremena, osvajačem četiriju olimpijskih medalja, Benom Ainsliem. Predzadnjeg dana natjecanja za Finn iznervirani Ainslie fizički je napao skipera gumenjaka s tv snimateljima, jer je smatrao da su mu zasmetali u jedrenju. Međunarodni žiri Ainsliu je dao maksimalnu kaznu koju može dodijeliti na natjecanju, dvije diskvalifikacije za taj dan, zbog čega je Britanac ispao iz plova za odličja, u trenutku kad je bio prvi. Slijedeći korak je saslušanje pred disciplinskom komisijom jedriličarskog saveza Velike Britanije, nakon čega će svoje reći i Svjetski jedriličarski savez. Neslužbeno se šuška da Ainsliu prijeti jednogodišnja suspenzija, što bi u tom slučaju značilo da bi ostao bez nastupa na OI i vrlo vjerojatno još jedne olimpijske medalje. Hoće li najveća svjetska jedriličarska nacija imati snage primjereno kazniti svoju zvijezdu pokazat će se vrlo skoro. A nije kao da nemaju zamjenu, svjetsko zlato je s Benovom diskvalifikacijom u Finnu uzeo sunarodnjak Giles Scott. Cijeli ovaj slučaj veliki je presedan svjetskog jedrenja.
Premašen plan
Puno se razgovaralo o formatima natjecanja, o budućnosti jedrenja kao olimpijskog sporta. Čule su se razne ideje, a jedna od onih koja je prevladavala je da bi trebalo umjesto bodova uvesti rezultate na mjereno vrijeme. Također jedna od ideja koja se već duže vrijeme provlači je ona o formatu natjecanja na ispadanje, dakle na uvođenje osmine finala, četvrtfinala, polufinala i finala, bez bodova. Na dnevnom redu je bio i Svjetski kup 2013., koji bi se prema zamisli Svjetskog jedriličarskog saveza jedrio na pet kontinenata, s čime se svijet olimpijskog jedrenja nikako ne slaže. Konkretno se ništa novoga u Perthu nije dogodilo, no sigurno je da će u skoro doba na regatnim poljima biti puno novosti, a sve kako bi se jedrenje približilo medijima, publici i sponzorima.
Ukupno 46 zemalja uspjelo se izboriti za barem jedno mjesto na Olimpijskim igrama 2012., no taj broj će u drugom krugu kvalifikacija sigurno rasti. Sa šest normi Hrvatska je 13. među ukupno 79 zemalja koje su nastupile. Jedino se Francuska plasirala u svim disciplinama na OI. Lista zemalja osvajača medalja značajno je kraća, svega 14 zemalja je na toj časnoj listi, među njima i Hrvatska s jednom broncom. Šime Fantela i Igor Marenić treći put zaredom su na svjetskom postolju, s čime im svakako pripada posebno mjesto u hrvatskom sportu. Malo je takvih iznimnih sportaša.
– Prvenstvo je za nas prošlo iznad očekivanja, sa šest normi i jednom medaljom plan je premašen i vrlo zadovoljni se vraćamo kući. Ovdje smo puno toga naučili, što će nam pomoći da se što bolje spremimo za Olimpijske igre. Osam olimpijaca je sad poznato: Tonči Stipanović u Laseru, Tina Mihelić u Laser Radialu, Ivan Kljaković Gašpić u Finnu, Šime Fantela i Igor Marenić u 470, Pavle Kostov i Petar Cupać u 49er-u, Luka Mratović na dasci. Svi se oni sad mogu na miru spremati za velike izazove koji nam slijede iduće godine – kaže sportski direktor HJS-a Marko Mišura.


Nova prilika za Župan/Ninčević




OI 2008. u Kini bile su apsolutni rekord hrvatskog jedrenja, s deset sportaša u sedam disciplina, s tim da je većina normi ostvarena u drugom krugu kvalifikacija, a ne u prvom kao sada. Hrvatski će se jedriličari pokušati plasirati za Weymouth u još tri discipline. Prve novu prigodu imaju Petra Kliba, Tajana Ganić i Gea Barbić u dvobojskom jedrenju, u veljači na SP u Miami. Početkom svibnja posade klase Zvijezda Mate Arapov i Ante Šitić, te Marin Lovrović i Siniša Mikuličić jedrit će za norme na SP u Francuskoj, dok će istovremeno svoj put prema OI na SP u Barceloni za 470 tražiti Enia Ninčević i Romana Župan (33. u Fremantelu). U dvobojskom jedrenju preostala su još tri mjesta, u Zvijezdi četiri, a u ženskom 470 pet.