Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Jazine ispunjene božićnom radošću

18.12.2011. 23:00
Jazine ispunjene božićnom radošću


Ovogodišnji koncert bio je ispunjen pjesmom, glazbom i scenskim prikazom Kristova rođenja kojega su u scenariju Živih jaslica uprizorili djeca i mladi župe Crno. Scenskim prizorima, dijalozima i pjesmama cjelokupni program uveo je Zadrane i sve okupljene u sam Betlehem, u “jedinstvenoj glazbeno-scenskoj meditaciji božićnog otajstva


Trinaesti po redu tradicionalni božićni koncert “Tisuću glasova Božiću” održan je u dvorani Jazine. Brojni Zadrani, mladi, djeca i njihovi roditelji, prijatelji, bake i djedovi i mnogi posjetitelji bili su dionici betlehemskog ugođaja u kojem je svjetlo Isus Krist došao na svijet rođenjem od Djevice Marije. To je radosna vijest za cijeli svijet. 
Organizator koncerta je Zadarska nadbiskupija, a pokrovitelji su OTP banka, Zadarska županija i Grad Zadar. Na kraju programa ispunjenog božićnom radošću i slavljem prigodnim se riječima obratio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te svima poželio sretan i blagoslovljen Božić i radošću ispunjenu novu godinu. Ovogodišnji koncert bio je ispunjen pjesmom, glazbom i scenskim prikazom Kristova rođenja kojega su u scenariju Živih jaslica uprizorili djeca i mladi župe Crno. Scenskim prizorima, dijalozima i pjesmama cjelokupni program uveo je Zadrane i sve okupljene u sam Betlehem, u “jedinstvenoj glazbeno-scenskoj meditaciji božićnog otajstva.” To je zapravo, kako se čulo, predblagdanski pozdrav novorođenom Kralju. Pozornicom su dominirale jaslice, a u programu su sudjelovali dječji vrtići, osmoškolci i srednjoškolci.
 Prvu glazbenu točku “Betlehemsko svitlo” izvela je Tea Vidaić sviranjem na gitari. Nakon toga je započeo program s pjesmom “Visom leteć ptice male” koju je otpjevao zbor Dječjih vrtića pod vodstvom s. Klare Puljić. U bogatom repertoaru ovog duhovnog događaja je sudjelovao i zbor mladih koji vodi prof. Ivica Kero, a sastavljen je od zborova župa: Belafuža, Bili brig, župa Sv. Stošije, Ploče, Puntamika i Voštarnica, s izvedbama: “Rodio se Bog i čovjek” te “Spavaj, snivaj”, uz instrumentalnu pratnju grupe “Magnificat” iz Bibinja. Drugu glazbenu točku izveo je zbor Dječjih vrtića s pjesmama “Visom leteć” i “Malo srce pjeva”. Duet trubača Glazbene škole Blagoje Bersa izveo je pjesmu “Svim na zemlji” u pripremi Dražena Habuša, pod vodstvom prof. Branke Višić-Karavida. Zbor Osnovne glazbene škole Sv. Benedikt predstavio se izvedbom “Božićnog korala” of Benjamina Brittena. Za orguljama je bio Miljenko Bajat. Zbor je pripremao prof. Igor Cecić. Potom je zbor mladih otpjevao “Rodio se Bog i čovjek” te “Spavaj, snivaj”. Zborovi osnovnih škola pod vodstvom prof. Tatjane Zorić otpjevali su pjesme “Veselje ti navješćujem” i “Radujte se narodi”. Svećenička klapa Sveti Zoilo predstavila se s pjesmom “Tri Kralja jahahu”, a božićnu radost s mnogobrojnim posjetiteljima podijelili su i zadarski pjevači: Amenda Stošić i grupa “Galeb” s pjesmom “Božić u Zadru” te Frane Brajković s odabranim skladbama. Djeca iz Kali i Ražanca dočarala su ugođaj nekadašnjeg Božića, onoga naših djedova i baka. Djeca iz Kali izvela su stari običaj kolendanja i kađenja, kada na Badnju večer obilaze po kućama s tamjanom i posebnom čestitkom: “Na dobro vam došla Badnja večer…” i pritom dobivaju darove. Djeca iz Ražanca izrecitirala su stare dječje molitve i izvela pjesme koje su nekada u božićnim danima odzvanjale po našim obiteljima. Ženska klapa “Sv. Jeronim” iz Vlašića na otoku Pagu otpjevala je staru dalmatinsku božićnu pjesmu s otoka Murtera “Na noge ustan’te, svi tec’mo Betlemu” kao poziv na susret s novorođenim Kraljem u Betlehemu.
 Program je izveden u ambijentu kojeg su činile četiri scene – Navještenje, Rođenje, Poklonstvo pastira i Poklonstvo mudraca.


U se vrime godišća




– Od srca čestitamo svima predstojeći blagdan Božića kao i nadolazeću Novu 2012. godinu u kojoj neka nas sve prati radost i mir što smo ih, vjerujem, osjetili tijekom ovog koncerta. Do idućeg susreta “Tisuću glasova Božiću”, čulo se u božićnoj čestitki. Na kraju koncerta svi zajedno su otpjevali našu najdražu, najpoznatiju i najstariju božićnu pjesmu “U se vrime godišća” i to onako kako je izvorno napisana, na ikavici, kako su je izvorno stoljećima pjevali naši preci.