Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Karamarko uoči izbora u HDZ-u počeo s lobiranjem

18.12.2011. 23:00
Karamarko uoči izbora u HDZ-u počeo s lobiranjem


Tomislav Karamarko odveo je na ručak kandidate iz treće izborne jedinice i ljude koji su mu pomagali u kampanji, što se može protumačiti i kao početak lobiranja, kažu u HDZ-u


Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko okupio je jučer u jednom zagrebačkom restoranu kandidate s HDZ-ove liste u svojoj trećoj izbornoj jedinici kao i ljude koji su mu pomagali u kampanji. Na taj im se način želio zahvaliti na suradnji, ali se ovaj ručak, kazao nam je jedan od pozvanih, može shvatiti i kao početak Karamarkovog lobiranja uoči unutarstranačkih izbora koji slijede u HDZ-u. Karamarko se dosad spominjao među potencijalnim protukandidatima Jadranke Kosor, ali osim predsjednika, HDZ-ovci će birati i zamjenika, pet potredsjednika i članove predsjedništva. Dakle, Karamarko se na unutarstranačkim izborima ne mora nužno natjecati za predsjednika nego može i za neku drugu dužnost.
Od podrške do paljbe
A dok se u vrhu HDZ-a vrte brojne personalne kombinacije, na terenu traje postizborna diferencijacija članstva u odnosu na sadašnje vodstvo stranke. U nekim županijama i gradovima Jadranka Kosor dobija podršku, na sjednicama drugih županijskih i gradskih odbora ona vrlo slabo prolazi. Primjerice, HDZ Virovitičke županije bezrezervno je ostao uz aktualnu predsjednicu.
– Mi smo na sjednici županijskog odbora jednoglasno bili da Jadranka Kosor i ubuduće bude predsjednica, rekao nam je predsjednik HDZ-a Virovitičke županije Josip Đakić.
Za razliku od pristalica Jadranke Kosor koje se rado izjašnjavaju javno, njezini protivnici zasad se uglavnom zadržavaju u anonimnosti. Tako smo od nekih od njih doznali da je HDZ Karlovačke županije okrenuo leđa Jadranki Kosor. Na prošlotjednoj sjednici županijskog odbora na njezin račun sasuto je drvlje i kamenje.
– Nejasno je kako se može glorificirati ovakav rezultat i pričati o nekoj pobjedi, kad je jasno da je ovo bio debakl nad debaklima. Ljudima je više puna kapa mazanja očiju. Govorimo o nekakvoj demokratizaciji stranke, a ovo je sve samo ne demokratizacija, ispričao nam je jedan od sudionika sastanka, na kojem je u više navrata glavnim krivcem za loš izborni rezultat označena upravo Jadranka Kosor.
Ulizivanje predsjednici
Predsjednici se zamjeralo puno toga – od potpuno centralizirane kampanje u kojoj lokalna vodstva nisu imala pravo glasa, do načina slaganja izbornih lista, gdje su karlovački kadrovi zanemareni stavljanjem na manje atraktivna mjesta.
– Ispalo je da je onaj tko se više ulizivao predsjednici i govorio joj da ima lijepu frizuru ili lijepi broš bolje prolazio pri krojenju lista, dodaje naš sugovornik.
Drugi član županijskog odbora s kojim smo razgovarali također smatra da je predizborna kampanja bila daleko ispod razine HDZ-a.
– HDZ je na svim prijašnjim izborima na području Karlovčke županije dobivao minimalno četrdesetak posto glasova. Ovaj put smo dobili dosta manje. Netko se treba zapitati tko je za to kriv. Manje više svi se slažemo da je odgovorno sadašnje vodstvo, otkrio nam je jedan član raspoloženje HDZ-a Karlovačke županije. Kako doznajemo i gradonačelnik Karlovca, šef gradskog HDZ-a Damir Jelić također je održao vrlo oštar govor, kao i recimo načelnik Rakovice Franjo Franjković. Nije bilo riječi kome će u unutarstranačkim izborima ići potpora HDZ-a Karlovačke županije jer “o tome je prerano govoriti”.


Lavina kritika na Kosor




HDZ Karlovačke županije glavnim je krivcem za loš izborni rezultat označio Jadranku Kosor.
Idućih dana nastavit će se održavati sjednice županijskih odbora. Već sada se, međutim, može procjeniti da će se na nekima na Jadranku Kosor sručiti lavina kritika.
– Kod nas je situacija očajna, članstvo je ogorčeno. Uostalom, u cijeloj stranci treba promijeniti sve, od temelja do vrha, kazao nam je utjecajan član HDZ-a iz jedne sjeverozapadne županije.