Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nastavak programa pomoći u kućama starijim osobama

18.12.2011. 23:00
Nastavak programa pomoći u kućama starijim osobama


Program mjerenja tlaka i šećera u krvi te programi sprječavanja prekomjerne tjelesne težine i dalje će biti dijelom naših aktivnosti. Nastavit će se, dakako, i naše aktivnosti na planu dragovoljnog darivanja krvi te se i sljedeće godine u naših sedam aktiva planira provesti 21 akcija, kazala je Branka Kulaš


Za redovnu djelatnost rada Gradskog društva Crvenog križa Biograd na moru u sljedećoj 2012. godini trebalo bi osigurati 1,209.692 kuna. Od tog iznosa 1,030.392 planira se namiriti iz proračuna Grada Biograda, dok bi susjedne općine koje svojom djelatnošću obuhvaća biogradski CK za tu namjenu trebale osigurati 135.000. Crveni križ Zadarske županije trebao bi sudjelovati iznosom od 20.000 kuna, dok se iz vlastite djelatnosti namjerava osigurati 19.000 kuna, a preostalih 4.500 kuna namjerava se prikupiti od donacija.
– I u 2012. godini Gradsko društvo Crvenog križa Biograd na Moru slijedit će kontinuitete u provedbi programa temeljem ovlasti koje proizlaze iz Zakona o Hrvatskom crvenom križu i Statutu Društva. Našim programom rada kao i ranijih godina obuhvaćene su sljedeće djelatnosti – humanitarna pomoć, dragovoljno davalaštvo krvi, prva pomoć, edukacija pomlatka i mladeži, služba traženja te ostale aktivnosti iz područja važnih za lokalnu zajednicu, a koje su utvrđene zakonima i drugim propisima, kazala je ravnateljica biogradskog Crvenog križa Branka Kulaš koja za primjer navodi Program pomoći u kući starijim osobama kojega financira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i koji je jedna od aktivnosti biogradskog Crvenog križa.
– Kroz ovaj će se program i sljedeće godine skrbiti za 200-tinjak osoba sa šireg biogradskog područja kojima je takva skrb potrebna, navodi Kulaš.
Što se humanitarne pomoći tiče ona se provodi kroz nekoliko vidova. To je u prvom redu pomoć potrebitima u hrani i rabljenoj odjeći, novčana pomoć u iznimnim slučajevima te njega u kući, kao i psihosocijalna pomoć. U sklopu prve pomoći Gradsko društvo Crvenog križa i sljedeće će godine organizirati tečajeve za osposobljavanje kandidata za vozače u autoškolama, zatim za radnike, za djecu u osnovnim i srednjim školama te besplatne tečajeve prve pomoći za građanstvo.
– Program mjerenja tlaka i šećera u krvi te programi sprječavanja prekomjerne tjelesne težine i dalje će biti dijelom naših aktivnosti. Nastavit će se, dakako, i naše aktivnosti na planu dragovoljnog darivanja krvi te se i sljedeće godine u naših sedam aktiva planira provesti 21 akcija kojima bi trebalo biti osigurano ostvarivanje plana, odnosno prikupljanje 550 doza krvi. Jednako tako radit ćemo i na omasovljavanju aktiva dragovoljnih darovatelja krvi te posebno animirati mlade za ovu humanitarnu aktivnost, kazala je Branka Kulaš.