Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ovčari se nadaju rekordnoj proizvodnji janjetine

18.12.2011. 23:00
Ovčari se nadaju rekordnoj proizvodnji janjetine


Na Pagu je počela sezona janjenja i za nadolazeće blagdane će biti dovoljno janjetine koja se tradicionalno priprema za Božić i za Novu godinu. Do Nove godine proizvest će se oko dvanaest tona janjetine koja će se prodavati na otoku te u mesnicama i restoranima u Zadru, Rijeci i Zagrebu.
– Paška ovca se uzgaja zbog proizvodnje mlijeka za izradu kvalitetnog paškog sira, odnosno muze se oko sedamdeset posto ovaca. U stadima za proizvodnju mlijeka provodi se planski pripust. Ovnovi se puštaju u stado s ovcama u kolovozu da bi janjenje započelo krajem prosinca, a da većina janjenja bude u siječnju. Nakon što počne janjenje ovnovi se isključuju iz stada, a janjad se odbija u dobi od četiri do pet tjedana, navodi dipl. ing. agr. Damir Matejaš.
Promjene u paškom ovčarstvu
Na Pagu ima oko 30.000 ovaca, a do konca svibnja ojanjit će se oko 25.000 janjadi i proizvesti oko 300 tona janjetine. Najveći proizvođač paške janjetine je “Paška sirana” koja ima osnovno stado od 3.000 ovaca u kojem će se do Nove godine ojanjiti oko dvije tisuće janjadi. Paška ovca je mala, ima tjelesnu masu od oko 40 kilograma i obično ojanji jedno, rjeđe dva janjeta. Damir Matejaš navodi kako je plodnost paške ovce manja nego kod drugih pasmina i iznosi 110 posto, a u manjim stadima, gdje postoji mogućnost prihrane pripusta, plodnost je do 120 posto. Od paške ovce se, dakle, ne može dobiti puno mesa, niti previše janjadi, ali ono što se dobije je vrlo traženo. U radu “Sezonalnost pripusta i janjenja/jarenja u Hrvatskoj” kojeg su izradili Velimir Sušić, Boro Mioč, Vesna Pavić i Zdravko Barać navodi se kako na Pagu prosječna masa janjadi u prosincu iznosi oko 3,5 kilograma, u siječnju 3, a u veljači oko 2,5 kilograma. Količina proizvedene janjetine posljednjih se godina povećava. Sučić, Mioč, Pavić i Barač navode kako se na Pagu proizvodnja janjetine od 2007. godine utrostručila. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije na Pagu je registrirano 550 ovčara, a više od stotinu ih u posljednje četiri godine proizvodi samo janjetinu. Ti podaci potvrđuju kako se u ovčarstvu na Pagu događaju velike promjene jer su se nekada svi ovčari bavili mužnjom, proizvodnjom Paškog sira i janjetine.
Cijena janjetine kao i lani
 No, sve je više onih koji su procijenili kako im je najisplativije mlijeko paške ovce prodavati otočnim siranama i proizvoditi samo janjetinu. Na taj se način zarađuje manje nego proizvodnjom Paškog sira, ali su rizici manji. Prošle godine paška janjetina se u mesnicama prodavala po cijeni od 85 do 95 kilograma, a kod ovčara se, po sistemu žive vage, mogla nabaviti po cijeni od 50 do 70 kuna po kilogramu. Ovčari kažu kako se ove godine cijena janjetine neće mijenjati. Na početku sezone janjenja vremenske prilike su povoljne. Posljednja tri tjedna na Pagu su dnevne temperature dvostruko, pa i trostruko više od prosječnih za ovo doba godine. Od 1. prosinca zabilježeno je šest dana s dnevnom temperaturom od 16 stupnjeva, četiri dana s dnevnom temperaturom od 18 i dva dana s dnevnom temperaturom od čak 20 stupnjeva. Prema višegodišnjem prosjeku, na Pagu dnevne temperature zraka u prosincu iznose od 3 do oko 7 stupnjeva. Toplo vrijeme pogodno je za janjenje i ovčari vjeruju da će ove godine proizvodnja janjetine nadmašiti prošlogodišnju koja je bila rekordna.