PRIREZ NAKON 22 GODINE POSTAO NUŽNOST Knez: Ili to ili prekrižiti ruke i ništa ne raditi

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Djed Mraz ili Djed Božićnjak, kako ga zvali da zvali, više nije što je bio. Umjesto blagdanskih darova Biograđani u novu 2015. godinu ulaze s novim nametom, prirezom na dohodak u visini od 12 posto. Istovremeno, oko 80 djelatnika zaposlenih u javnim ustanovama, korisnika gradskog proračuna, imat će manju plaću od čak 12 posto, a Grad Biograd na Moru je ipak ostao čvrsto na nogama, ostao je cjelovit. Do daljnjega je prolongirana odluka o donošenju novog Statuta, odnosno dijeljenja grada na pet naselja.

Sukus je to sjednice Gradskog vijeća koju su dodatno uzburkale dadilje za djecu i njihovo sufinanciranje, cijene za korištenje javnih površina za kioske i druge uslužne montažne objekte te hladnjaci ili škrinje izvan tih montažnih objekata.

Iako je tijek sjednice bio tolerantan, s uvažavanjem svakog vijećnika, bez većih podizanja tonova i emotivnih suza, a predsjednica Melanija Ražov Radas autorativno vodila sjednicu, bila bi to itekako gledana sjednica uz izravni televizijski ili internet prijenos. Čak se u odluci o montažnim objektima vladajućem HDZ-u "odmetnuo" jedan njihov vijećnik, ugostitelj Ante Lukačić.

- Građani nisu dovoljno upoznati s prirezom. Nije to porez ni na bruto ni na neto plaću, njegova je osnovica porez na dohodak i godišnji iznos je od 120 do 130 kuna. Prvi ga je još 1992. uvela Velika Gorica, izdržali smo 22 godine, više ne možemo jer bi došlo u pitanje funkcioniranje grada, objašnjavao je gradonačelnik Ivan Knez.

Pritom je rekao kako će zbog izmjena poreznih zakona u gradsku blagajnu ući manje dva do tri milijuna kuna. "Ako želimo mir i tišinu, ruke prekrižene i bez žuljeva a lopate i krampove u garažama i skladištima, ništa po gradu raditi, ne plaćati javnu rasvjetu, financirati javne ustanove, manifestacije, udruge, pomagati potrebitima i ja sam protiv prireza".

- Zadar je vratio prirez na 12 posto, Rijeka ga je nedavno povisila na čak 15 posto. Štoviše, u Hrvatskoj od 555 općina i gradova gotovo njih 300 ima prirez a i mnogi od ostalih 250 mnogi će se teško moći othrvati od sve većih državnih novčanih nameta, branio je Knez uvođenje prireza.

Rezultatom 9:5 (nedostajao Ivan Sambunjak) odbijen je amandman Mire Ražnjević (SDP) o prirezu od 5 posto i Andreja Marinovića od 6 posto, koji je umjesto odsutnog Sambunjaka branio boje HDSSD-a.

Točka o izmjeni Statua je još jednom prolongirana, najvjerojatnije za dva do tri mjeseca.

Pritom je dodao kako sa sadašnjom podjelom grada ne udovoljavaju kriterijima za povlačenje EU sredstava. S podjelom bi, kaže, lakše, brže i učinkovitije z EU kase kroz razne fondove uzimali eure.

- Izgleda da još nije sazrelo vrijeme. Zatom idemo na tihu i mirnu kohabitaciju, zbog mira i što uspješnijeg rada Grada, pa trajalo to i nekoliko mjeseci. Želim da građani do u detalje doznaju prednosti ili možda manjkove podjela grada na pet naselja a da se suprostavlja politička mišljenja riješe kompromisima i dogovorima, u skladu s pozitivnim propisima, poručio je Knez.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno