ZAVRŠENA OBUKA OMANSKIH PILOTA Iskazan interes za nastavkom suradnje i školovanjem drugog naraštaja pilota

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin

Dvanaest pripadnika Omanskog kraljevskog zrakoplovstva, ovoga tjedna uspješno su završili letačku obuku na avionima Pilatus PC- 9M u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a. Tom prilikom, zapovjednici 93. zrakoplovne baze i Središta za obuku HRZ i PZO-a "Rudolf Perešin", brigadiri Karol Lučan i Dragan Oljica primili su jučer u vojarni Zemunik izaslanstvo Omanskog kraljevskog zrakoplovstva RAFO (Royal Air Force of Oman). Omanska strana istaknula je iznimno zadovoljstvo organizacijom i uvjetima života te provedbom letačke obuke. Iskazan je i interes za nastavkom suradnje i školovanja drugog naraštaja pilota, čija bi se obuka provodila u Zemuniku po istom modelu školovanja. Zapovjednik 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, brigadir Karol Lučan, tom je prigodom istaknuo značaj razvijene sposobnosti školovanja stranih pilota u zrakoplovnoj bazi u Zemuniku.

- Važnost se ogleda i kroz financijsku dobit, jer je ovdje riječ o komercijalnom poslu gdje se po prvi puta od osnutka baze školuju strani piloti po najvišim svjetskim standardima obuke. Obuka prve generacije pilota iz Sultanata Oman protekla je u skladu s dogovorenim planom i dinamikom, čime i na ovom području potvrđujemo visoku profesionalnost, stručnost i osposobljenost, kako pilota nastavnika letenja, tako i zrakoplovno-tehničkog osoblja, istaknuo je brigadir Lučan.

Malo je poznato da je školovanje pilota iz Omana razvijeno nakon velike izložbe naoružanja i vojne opreme ASDA 2011. koja se održala u Splitu, a na kojoj su nastupili članovi akro-skupine Krila Oluje sastavljene isključivo od nastavnika letenja Pilotske škole HRZ-a iz Zemunika. Pokazano umjeće pilotiranja, skrenulo je pažnju na osoposobljenost HRZ-a za ovakvom vrstom međunarodne vojne suradnje koja može donijeti rezultate u sasvim opipljivom komercijalnom rezultatu. Iza svega ostaje pitanje zašto i neka druga područja osposobljavanja u Hrvatskoj nemaju slične kriterije, kao i školovanje borbenih pilota koji nažalost, još uvijek lete na borbenim letjelicama druge generacije, primjerenijim 60- tim godinama prošlog stoljeća, nego aktualnom članstvu u NATO-u.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno