Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Tende-jedra će na vjetru stvarati zvuk poput Morskih orgulja

18.12.2016. 23:00
Tende-jedra će na vjetru stvarati zvuk poput Morskih orgulja


Gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima i članovima Društva arhitekata Zadar predstavio je prošlog tjedna rezultate Natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja gradske tržnice u Zadru. Sama nagrađena rješenja predstavila je Simona Gregorović, predsjednica Društva arhitekata Zadar kao provoditelja natječaja. Prvu nagradu dobio je rad studija njiric+arhitekti i Numen/For/Use, kojem je pripala i nagrada od 80.000 kuna.
U pisanom dijelu svoj projekta, obrazlaže se kako je postavljeni zadatak iz natječaja za uređenje Tržnice riješen jednim potezom – akumulacijom linearnog slijeda stupovlja u područjima zelene i zatvorene tržnice. Cjelovitost rješenja doprinosi sređivanju današnje situacije u prostoru. Suprotno očekivanju, nizanje stupovlja nije pravilno, već pokazuje izvjesnu autonomiju koja dinamizira prostor i stvara promjenjive vizure.
Odustaje se od konačnih i zatvorenih rješenja, prema otvorenosti strukture koja se mijenja u vremenu i prostoru prema trenutnim potrebama. Javni prostor koji nastaje prestankom rada tržnice se može organizirati oko tri žarišne točke – skupine klupa (impromptu cafe) u zoni zelene tržnice, cvjetnog podija uz palaču Pasini i caffea na terasi zatvorene tržnice.
Pretvaranje u javni prostor
Pristupačnost tržnici s bedema, odnosno povezivanje gornjeg i donjeg javnog prostora, povećava se dodavanjem novog reprezentativnog stubišta. Kosi završetak partera zelene tržnice dobija svoj pandan u tlocrtnom zakošenju staklene plohe zatvorene tržnice i tvori ljevkasto proširenje ulice Hrvoja V. Hrvatinića. U periodu kad tržnica ne radi, ta ploha postaje javni prostor s različitim scenarijima korištenja, poput klapskih večeri, sportskih i edukacijskih natjecanja, pučkih fešti, izbora za miss, izložbi, pa čak i trobrodne open-air bazilike i prosvjednih skupova.
Postojeće perimetralno zelenilo tržnice se u cijelosti zadržava. U skladu s ružom vjetrova za Zadar, s dominantnim vjetrom s jugoistoka, drvored će osigurati dodatnu barijeru od vjetra i kiše.
Prostor iza „Konzuma” je supstandardne kakvoće, pa se predlaže uklanjanje dvostrešne kućice, mosta i stubišta, te nadomještanje novim stubištem, novim mostom, te komercijalnim i poslovnim prostorima tržnice.
“Junk space” postavlja se u bedem – svi prateći prostori (toaleti osoblja, spremišta, smeće, deponiranje prodajnih klupa itd.) situiraju se uz prostor ribarnice u samom bedemu. Motiv „javne slavine” koji je povijesno prisutan u ovom prostoru se zadržava i u novom rješenju. U
Prostor tržnice je definiran stupovljem i podijeljen na zone voća i povrća (100 klupa), OPG-a (60 klupa), rashladnih vitrina (8 kom) i cvijeća (10 klupa). Umjesto čvrstog i fiksnog krova, dodane su tende/jedra. Jedra predstavljaju živo, fleksibilno tkivo, poput vibrirajuće pergole. Uslijed vjetra, ona stvaraju zvuk – buče i ječe, dajući ovoj nadstrešnici specifični karakter mediteranskog identitetskog rječnika.
Život danju i noću
Zatvorena tržnica u zoni 2 je artikulirana istim konstruktivnim i oblikovnim jezikom kao i zelena tržnica. Visina kuće odgovara vijencu susjedne palače Cedulin. Oplošje zatvorenog dijela je potpuno ostakljeno i zaštićeno rolo platnom s vanjske strane. Prodajni prostori se nalaze u prizemlju i prvom katu, dok je na krovu caffe terasa.
Dizajn urbane opreme temelji se na pretpostavci dvostrukog života prostora tržnice. U režimu radnog vremena tržnice, urbana oprema je prisutna, dominantna zbog napetih trokuta tendi i nasuprotnih dijagonala konstrukcija prodajnih pultova. S druge strane, u “noćnom” režimu korištenja prostora, urbana oprema je nevidljiva, sklopljena i dislocirana ili uvučena u minimizirane horizontalne proreze.
Procijenjeni iznos je bitno niži od predvidene svote, što treba pripisati ovakvom reduktivističkom pristupu.