Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Zaboravu istrgnuli ojkanje, orzanje, diplanje i guslanje

18.12.2016. 23:00
Zaboravu istrgnuli ojkanje, orzanje, diplanje i guslanje


Kulturno umjetnička društva pohrlili su preksinoć u pomoć KUD-u Zrmanja. Nakon 100 godina čuvanja tradicije bukovačkog i podvelebitskog kraja, nad KUD-om Zrmanja je otvoren stečaj.
Razlog je pomalo bizaran. Naime, KUD Zrmanja je otišla u stečaj zbog duga od 7.000 kuna jer nije platilo autobus kojim su djeca Obrovaca putovala na folklornu manifestaciju Vinkovačke jeseni. Grad Obrovac nije mogao „uskočiti” jer manifestacija navodno nije prijavljena za financiranje programa u kulturi. U međuvremenu, Matica Obrovčana iz Zagreba je uspjela skupiti novac i uplatiti ga FINI, ali zbog birokratskih zavrzlama, stečaj nije prekinut te su zagrebački Obrovčani podnijeli žalbu koja još nema pravorijeka.
 Jedan od organizatora susreta KUD-ova Mićo Jurjević rekao je kako se ovim druženjem želi čuvati tradicija obrovačkih i bukovačkih napjeva i glazbala.
– Također u većoj mjeri želimo oživjeti KUD Zrmanja, koji je u zadnje vrijeme zapao u probleme i nije funkcionirao na zadovoljavajući način.  Ipak, važno je da KUD funkcionira i da postoji veliki interes Obrovčana da se uključe u različite aktivnosti.