Žive sjećanja na žrtve Jasenica, zločinci na slobodi

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
26. godišnjica mučki ubijenih šestero civila iz Jasenica
Pripadnici tzv. specijalnog voda tzv. SAO Krajine provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, hicima iz automatskih pušaka ubili su supružnike Mandu Maruna (60) i Ivana Marunu (69) te Zorku Zubak (69) i Stipana Zubaka (71) kao i Božicu Juričević (62) i Martina Bužonju (64)
Velimir BRKIĆ

Prije točno 26 godina, 18. prosinca 1991. zaselak Meki Doci u Jasenicama, pored stare Majstorske, tzv. Alanske ceste, dvjestotinjak metara jugoistočno od tunela Sveti Rok na autocesti A1, zavijen je u crno, mučki je ubijeno šestoro nedužnih civila koji nisu pružali nikakav otpor.

Pripadnici tzv. specijalnog voda tzv. SAO Krajine provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, hicima iz automatskih pušaka ubili su supružnike Mandu Maruna (60) i Ivana Marunu (69) te Zorku Zubak (69) i Stipana Zubaka (71) kao i Božicu Juričević (62) i Martina Bužonju (64).

-U jednom svirepom, neshvatljivom trenutku pomračenog četničkog uma moja braća Mile, Martin i Tomislav Maruna, te sestra Manda udana Persola i ja ostali smo bez oca Ivana i majke Mande, ujaka Stipe i ujne Zorke, tetke Božice i rođaka Martina. Ubijene su dvije sestre (Manda, Božica) i njihov brat Stipe, ne skrivajući suze kazala je Marija Brandejz, te nastavlja:

-Zvjerski su ubijeni u kući i nekoliko stotina metara dalje, gotovo jedno pored drugoga, navodi Marija.

Tog nesretnog 18. prosinca 1991., samo sat ili dva potom četnici su nizbrdo uz navedenu prekovelebitsku prometnice u Zatonu Obrovačkom ubili starog Luku Modrića zvanog Luča, djeda poznatog nogometaša Luke Modrića koji je za blagom otišao nedaleko od kuće. Izrešetali su ga rafalima, samo zato jer je Hrvat.

-Iz Mekih Doca zadnja sam otišla 28. kolovoza 1991. Roditelji te ujak i ujna su se nećkali, kao otići će ako bude zagustilo. Bili su prkosni i ponosni, nisu se dali nagovoriti da otiđu iz kućnog praga i tada sam ih posljednji put vidjela žive. Jasenice je okupirano, opljačkano i zapaljeno 11. rujna 1991. godine, prisjeća se Marija.

Martin Bužonja i Božica Juričević nisu živjeli u zaselku Meki Doci već u Jasenicama. Njihovi su bili u izbjeglištvu u Zatonu.

-Kad su im životi došli u neposrednu opasnost zajedno su došli kod Božićinog brata Stipe i sestre Mande, moje majke, u Meke Doce. Mislili su da ću u šumarku od pogleda skrivenoj kućici izbjeći opasnost, nažalost sustigla je i njih stravična smrt, s puno tuge će Marija.

Za mučko ubojstvo šestero žitelja Jasenica osumnjičeni su Đorđe Jelić, Bogdan Gačić, Petar Veselinović, Boško Veselinović i Ratko Vujisić, dok su za ubojstvo Luke Modrića osumnjičeni Mladen Oluić i Živko Macura. Zasad nitko nije priveden pravdi.

Misu zadužnicu u crkvi sv. Jeronima predvodio je župnik don Ante Delić.

-Ne smijemo se umoriti govoriti istinu i čuvati istinu, jer samo ne zaboravljajući svoju prošlost imamo šanse za budućnost. Ali isto tako treba moći opraštati jer u pokajničkom činu svete mise se govori "moj grijeh", a ne "tvoj grijeh", poručio je don Ante.

U kapelicu u Mekom Docu na Velebitu vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije koje je predvodila Ljubica Krcić, dugogodišnja predsjednica, Općinu Jasenice je predvodio Šime Maruna, predsjednik Općinskog vijeća, te rodbina i prijatelji.

-Nevjerojatna situacija, Hrvati i Hrvatska se osuđuju za zločine koje nisu počinili, pribijeni smo na križ, a oni koji su ubijali civile samo što su Hrvati slobodno šeću, rekao je Šime Maruna koji je počast odao umjesto opravdano izočnog načelnika Baričevića.

Ističe kako se osjeća ponosno i žalosno. Ponosno jer odaje počast mučki ubijenim civilima, a žalosno jer zločinci još nisu kažnjeni.

-Stravičnim ubojstvima civila prije 26 godina mještani Jasenica su istrgnuti iz svoje zemlje na najsuroviji način. Njihov jedini grijeh je bio što nisu htjeli otići iz svojih domova i zato su izgubili živote, zaključio je Maruna izražavajući uvjerenje kako danas nema dvojbi o tome tko je bio agresor, a tko žrtva u Domovinskom ratu.

Jasenice je dalo sedmero civilnih žrtava, osim Ivana Marune, Mande Maruna, Stipana Zubaka, Zorke Zubak, Božice Juričević i Martina Bužonje poginuo je i Zvonimir Šarlija.

-Tijekom Domovinskog rata horde zla zbog našeg čvrstog hrvatskog rodoljublja i kršćanskog uvjerenja sve su nam uništili i zapalili. Srbočetnički izvršitelji ovog masakra trebaju stati pred lice pravde. Predmet je na državnom odvjetništvu u Zadru, nema odgovora. Još živimo u nadi da će se zločinci privesti pravdi, da se naši pokojnici napon mirno spavaju u hrvatskoj grudi, rečeno je na komemoraciji na mjestu zločina u zaselku Meki Doci.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)