Žive sjećanja na žrtve Jasenica, zločinci na slobodi

Slika korisnika valentinam
26. godišnjica mučki ubijenih šestero civila iz Jasenica
Pripadnici tzv. specijalnog voda tzv. SAO Krajine provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, hicima iz automatskih pušaka ubili su supružnike Mandu Maruna (60) i Ivana Marunu (69) te Zorku Zubak (69) i Stipana Zubaka (71) kao i Božicu Juričević (62) i Martina Bužonju (64)
Velimir BRKIĆ

Prije točno 26 godina, 18. prosinca 1991. zaselak Meki Doci u Jasenicama, pored stare Majstorske, tzv. Alanske ceste, dvjestotinjak metara jugoistočno od tunela Sveti Rok na autocesti A1, zavijen je u crno, mučki je ubijeno šestoro nedužnih civila koji nisu pružali nikakav otpor.

Pripadnici tzv. specijalnog voda tzv. SAO Krajine provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, hicima iz automatskih pušaka ubili su supružnike Mandu Maruna (60) i Ivana Marunu (69) te Zorku Zubak (69) i Stipana Zubaka (71) kao i Božicu Juričević (62) i Martina Bužonju (64).

-U jednom svirepom, neshvatljivom trenutku pomračenog četničkog uma moja braća Mile, Martin i Tomislav Maruna, te sestra Manda udana Persola i ja ostali smo bez oca Ivana i majke Mande, ujaka Stipe i ujne Zorke, tetke Božice i rođaka Martina. Ubijene su dvije sestre (Manda, Božica) i njihov brat Stipe, ne skrivajući suze kazala je Marija Brandejz, te nastavlja:

-Zvjerski su ubijeni u kući i nekoliko stotina metara dalje, gotovo jedno pored drugoga, navodi Marija.

Tog nesretnog 18. prosinca 1991., samo sat ili dva potom četnici su nizbrdo uz navedenu prekovelebitsku prometnice u Zatonu Obrovačkom ubili starog Luku Modrića zvanog Luča, djeda poznatog nogometaša Luke Modrića koji je za blagom otišao nedaleko od kuće. Izrešetali su ga rafalima, samo zato jer je Hrvat.

-Iz Mekih Doca zadnja sam otišla 28. kolovoza 1991. Roditelji te ujak i ujna su se nećkali, kao otići će ako bude zagustilo. Bili su prkosni i ponosni, nisu se dali nagovoriti da otiđu iz kućnog praga i tada sam ih posljednji put vidjela žive. Jasenice je okupirano, opljačkano i zapaljeno 11. rujna 1991. godine, prisjeća se Marija.

Martin Bužonja i Božica Juričević nisu živjeli u zaselku Meki Doci već u Jasenicama. Njihovi su bili u izbjeglištvu u Zatonu.

-Kad su im životi došli u neposrednu opasnost zajedno su došli kod Božićinog brata Stipe i sestre Mande, moje majke, u Meke Doce. Mislili su da ću u šumarku od pogleda skrivenoj kućici izbjeći opasnost, nažalost sustigla je i njih stravična smrt, s puno tuge će Marija.

Za mučko ubojstvo šestero žitelja Jasenica osumnjičeni su Đorđe Jelić, Bogdan Gačić, Petar Veselinović, Boško Veselinović i Ratko Vujisić, dok su za ubojstvo Luke Modrića osumnjičeni Mladen Oluić i Živko Macura. Zasad nitko nije priveden pravdi.

Misu zadužnicu u crkvi sv. Jeronima predvodio je župnik don Ante Delić.

-Ne smijemo se umoriti govoriti istinu i čuvati istinu, jer samo ne zaboravljajući svoju prošlost imamo šanse za budućnost. Ali isto tako treba moći opraštati jer u pokajničkom činu svete mise se govori "moj grijeh", a ne "tvoj grijeh", poručio je don Ante.

U kapelicu u Mekom Docu na Velebitu vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije koje je predvodila Ljubica Krcić, dugogodišnja predsjednica, Općinu Jasenice je predvodio Šime Maruna, predsjednik Općinskog vijeća, te rodbina i prijatelji.

-Nevjerojatna situacija, Hrvati i Hrvatska se osuđuju za zločine koje nisu počinili, pribijeni smo na križ, a oni koji su ubijali civile samo što su Hrvati slobodno šeću, rekao je Šime Maruna koji je počast odao umjesto opravdano izočnog načelnika Baričevića.

Ističe kako se osjeća ponosno i žalosno. Ponosno jer odaje počast mučki ubijenim civilima, a žalosno jer zločinci još nisu kažnjeni.

-Stravičnim ubojstvima civila prije 26 godina mještani Jasenica su istrgnuti iz svoje zemlje na najsuroviji način. Njihov jedini grijeh je bio što nisu htjeli otići iz svojih domova i zato su izgubili živote, zaključio je Maruna izražavajući uvjerenje kako danas nema dvojbi o tome tko je bio agresor, a tko žrtva u Domovinskom ratu.

Jasenice je dalo sedmero civilnih žrtava, osim Ivana Marune, Mande Maruna, Stipana Zubaka, Zorke Zubak, Božice Juričević i Martina Bužonje poginuo je i Zvonimir Šarlija.

-Tijekom Domovinskog rata horde zla zbog našeg čvrstog hrvatskog rodoljublja i kršćanskog uvjerenja sve su nam uništili i zapalili. Srbočetnički izvršitelji ovog masakra trebaju stati pred lice pravde. Predmet je na državnom odvjetništvu u Zadru, nema odgovora. Još živimo u nadi da će se zločinci privesti pravdi, da se naši pokojnici napon mirno spavaju u hrvatskoj grudi, rečeno je na komemoraciji na mjestu zločina u zaselku Meki Doci.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)