Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KAPOVIĆ Vir bez podjela grubo dezinformira javnost i manipulira činjenicama!

19.12.2018. 08:53
KAPOVIĆ Vir bez podjela grubo dezinformira javnost i manipulira činjenicama!


Nakon što su jučer članovi udruge Vir bez podjela i oporbeni općinski vijećnici Jadranka Okreša, Igor Vučetić i Frane Vučetić iznijeli niz optužbi na račun virskog načelnika Kristijana Kapovića te javno prozvali policiju i DORH zbog teške zlouporabe položaja i ovlasti, na isto se nadovezao prozvani Kapović.
Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


Dezinformacije i manipulacija Vira bez podjela
Press konferenciju održanu u utorak 18. prosinca Vir bez podjela iskoristio je za grubo dezinformiranje javnosti i manipuliranje sa činjenicama, za što će članovi te udruge, kako sam jednom već kazao, odgovarati pred sudom.
Navedena sjednica Općinskog vijeća Općine Vir bila je poništena zbog proceduralne greške. Evo objašnjenja: nakon prekida sjednice te uoči njezinog nastavka, poziv za nastavak sjednice Općinskog vijeća, zbog neznanja broja mobilnog telefona, vijećnici Željki Crnjak upućen je posredno preko šefa Kluba oporbenih vijećnika Igora Vučetića. To je Ministarstvo uprave protumačilo kao povredu vijećničkih prava vijećnice Crnjak tumačeći kako je poziv morao biti upućen izravno, nikako posredno. Stoga su sve usvojene odluke zakonite te su kao takve potvrđene na prvom sljedećem Općinskom vijeću, sukladno naputku kojega je poslalo Ministarstvo uprave.
Što se tiče osuđujuće presude za navodnu protupravnu gradnju na pomorskom dobru na dionici Virskog prstena, zaista je nitko i ne skriva. O njoj se već raspravljalo na Općinskom vijeću, i to upravo na zahtjev oporbenih vijećnika.
Odgovorno tvrdim kako je riječ o sudskom propustu, odnosno o presudi koja nije utemeljena na činjenicama. Sud nije dozvolio iskaze, odnosno vještačenje ovlaštenih vještaka za gradnju i geodeziju, pa je donio presudu bez da je dopustio da struka iznese svoj stav. Činjenica je također kako se u konkretnom slučaju nije radilo o gradnji nove prometnice, već o pojačanom održavanju postojeće prometnice na pomorskom dobru. U tom slučaju sukladno Zakonu o cestama nije potrebno posjedovanje građevinske dozvole, a ono što je naročito bitno – riječ je o postupanju u javnom interesu. Kako po ovom pitanju još uvijek vodim pravnu bitku, iskoristit ću sve pravne alate i mogućnosti koje imam na raspolaganju.
Nadalje, blokada Virskog mosta upravo je zato bila motivirana nefunkcioniranjem državnih institucija; pravosuđa (suda i državnog odvjetništva), represivnog aparata (policija) te državnih i regionalnih institucija (Ministarstvo, Županija). O tomu je na Općinskom vijeću dan prije blokade Virskog mosta donesen Zaključak o povredi ustavnih prava Općine Vir, poglavito čl. 135 Ustava Republike Hrvatske te svih zakonskih i podzakonskih akata koji iz njega proizlaze. Prilikom blokade koja je
izvedena odgovorno i obzirno, nisu bili ugroženi ničiji životi niti imovina te nisu počinjena nikakva kaznena djela. Kada govorimo o prekršajima iz područja javnog reda i mira te prometa, spreman sam odgovarati, ali situacija nefunkcioniranja državnih i regionalnih institucija zahtijevala je upravo takav način prosvjeda s ciljem skretanja ili izazivanja pozornosti na problem koji je još uvijek aktualan. Time moje aktivnosti na ukazivanje propusta nadležnih tijela ne prestaju niti će prestati.
Smatram kako su vijećnici Vira bez podjela opravdano nervozni, jer je pravna država, iako spora, konačno počela funkcionirati, a među njihovim članovima ima višestrukih kršitelja zakona, švercera, dilera te počinitelja teških kaznenih djela, pobornika rada na crno, poreznih i komunalnih neplatiša. Bez obzira na neutemeljeno blaćenje te iskazanu nervozu i galamu, red i zakon će se na Viru provoditi, a na tomu će općinska uprava sa mnom na čelu, beskompromisno i odlučno ustrajati.
Kristijan Kapović,
Načelnik Općine Vir