Na Maloj Glavi postavljen 84 metra visok antenski stup

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Iznad Preka postavlja se novi objekt Odašiljača i veza
Projektom je predviđeno preseljenje odašiljača iz Tvrđave sv. Mihovila na novu lokaciju na susjednom brdu, Maloj Glavi. Procijenjena vrijednost radova je dvadeset milijuna kuna, a osim antenskog stupa, gradi se i pogonski objekt veličine 200 četvornih metara
Andrina LUIĆ
Antenski stup visok 84 metra na Maloj Glavi već je podignut, a u proljeće počinje s radom

Osamdeset i četiri metra visok antenski stup na brdu Mala  Glava nasuprot Tvrđave sv. Mihovila iznad Preka podignut je prije zadanog roka.

U pratnji načelnika Općine Preko Jure Brižića, najveće gradilište na  otoku Ugljanu obišao je u utorak član uprave i direktor Odašiljača i veza  Mate Botica sa suradnicima i predstavnicima izvođača radova Dalekovoda, Diklo gradnje i Odašiljača i veza.

– Radovi ovog velebnog zdanja, možemo to slobodno reći, napreduju  sukladno planiranoj dinamici, stup je isporučen čak i prije roka. Ostaju  još završni radovi, a i oni će se odvijati prema planu. Zgrada pogonskog  objekta također se dovršava u zadanim rokovima, iako radnicima vrijeme u protekla dva mjeseca nije išlo na ruku. Prema ovome što smo sada  vidjeli, planirani rok puštanja  u rad  ovog strateškog objekta Odašiljača i  veza, koji će, vjerujem, značiti puno i za lokalnu zajednicu, a koji je 15.  svibnja sljedeće godine, nije ugrožen, izjavio je prvi čovjek Odašiljača i  veza.

Novi objekt na Maloj Glavi, čija je procijenjena vrijednost dvadeset  milijuna kuna, sastojat će se od antenskog stupa visine 84 metara te pogonskog objekta veličine 200 četvornih metara za smještaj uređaja i  opreme, trafostanice, a uređeno je i 400 metara pristupnog puta i parcele. Radovi su pokrenuti u ožujku, a projekt u cijelosti financiraju  Odašiljači i veze.

Nakon preseljenja odašiljača iz Tvrđave sv. Mihovila na novu lokaciju  na Maloj Glavi, Općina Preko planira započeti uređenje mletačke  tvrđave u suradnji s Ministarstvom kulture.  Ove jeseni prijavili su projekt  vrijedan 3,5 milijuna kuna koji se odnosi na arheološka istraživanja u  sklopu tvrđave.

– Tek kad završe arheološka ispitivanja moći ćemo napraviti korak  dalje, aplicirati cijeli projekt na neki od europskih fondova preko Ministarstva kulture, najavljuje prvi čovjek Općine Preko koji nije krio zadovoljstvo dinamikom radova i dobrom suradnjom s izvođačima i investitorom, tvrtkom Odašiljači i veze.

– Od našeg posljednjeg posjeta gradilištu prije dva mjeseca podignuta  su 63 metra antenskog stupa, a čuli smo danas i da je u stup “ugrađeno”  oko 170 tona željeza. Svaka čast svim inženjerima i izvođačima, osobito  ako se uzme u obzir loše vrijeme i problemi s dopremanje goleme dizalice na Malu Glavu jer smo morali dodatno širiti postojeće putove od  Preka prema Maloj Glavi, dodao je Brižić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)