NAJULOV 2018 Denis Radan na istu ješku ulovio cara od riba i vanbrodski motor

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U JK USKOK UZ FEŠTU OD BAKALARA I BIRANA BINA PROGLAŠENI NAJRIBOLOVCI ZADRA I ZADARSKE ŽUPANIJE
Nedjeljko Jusup: Ovo je jedna od rijetkih akcija, ako ne i životnih situacija u kojoj mali čovjek pobjeđuje veliku ribu. Božidar Longin: Zadarska županija najribarskija je županija u zemlji što je nešto s čime se ponosimo. Šenol Selimović: U četvrt stoljeća svoga postojanja Zadarski listje postao nezaobilaznom sastavnicom kulturnog identiteta Grada i Županije
Marin GOSPIĆ/Arif SITNICA
GRAND PRIX I YAMAHA - Priznanja i dar najribolovcu Denisu Radanu uručili su Tajana Jusup, direktorica marketinga, i Šenol Selimović, direktor i glavni urednik Zadarskog lista

Uz veliku feštu od bakalara i vina, proglašenjem najuspješnijih ribolovaca  natječaja Najulov 2018,  okončana je još jedna, četrnaesta po redu, godina u kojoj  se ribolovci sa prijavom svojih  ulova natječu za priznanja i  nagrade. Najvrijednija od svih  je,  dakako, vanbrodski motor  Yamaha, dar Zadarskog lista,  vrijedan 10.421 kunu.

Ostvarili 328,503  kilograma ribe, sipa i  lignja

Ove godine se natječaju  odazvao 41 natjecatelj. Ukupno je ostvareno 50 ulova  ukupne težine 328,503 kilograma od čega je 318,393 kilograma bila oborita riba, a  10,11 kilograma su bile sipe i  lignje.

Ocjenjivački sud u sastavu  prof. dr. sc. Ante Kolega, dr.  Lav Bavčević, dr. Neven Bosnić, meštar od panule Joško  Radman, stručni suradnik Boris Bulić te urednik Plodova  zemlje i mora Nedjeljko Jusup  je odradio povjeren mu zadatak i izabrao pobjednike.

Četrvrt stoljeća  Zadarskog lista

U prepunom restoranu Uskoka, prije dodjele nagrada,  ribolovcima i nazočnim prijateljima ribolava, obratili su se  Božidar Longin, župan Zadarske županije i Nedjeljko Jusup, utemeljitelj Zadarskog  lista i Plodova zemlje i mora.

- Naši ribolovci su i ovu godinu dokazali da u našem  moru ima ribe i da je oni znaju uloviti. Štoviše, ima ulova  koje ni Hemingway ne bi uspio opisati, rekao je Jusup.

On je nazočne podsjetio kako je prije 25 godina "na ledini" pokrenut Zadarski list koji  će 3. studenoga iduće godine  obilježiti 25. godišnjicu  izlaženja.

- Pokrenuli smo list s ciljem  da informiramo i povežemo  ljude zadarske regije -  otočane, primorce, podgorce,  kotarce i bukovčane, rekao je  Jusup i posebno istaknuo da  je Zadar jedini grad koji je u  samostalnoj državi Hrvatskoj  uspio iznjedriti svoje dnevne  novine. - Jedina smo od svih  hrvatskih dnevnih novina koja  svom imenu ima ime grada  u kojem izlazi, dodao je Jusup.

Glavni adut -  međusobno povjerenje

Prema njegovim riječima  Zadarski list je svaki dan ujedno i najveći događaj u Zadarskoj županiji jer svakodnevno  okuplja više od 20.000 ljudi,  svojih čitatelja.

Prije 15 godina u sklopu  Lista pokrenut je specijalizirani prilog Plodovi zemlje i mora s ciljem da poveže znanost,  struku i praksu - ribare i  težake. Kako bi se popularizirao športski ribolov i odgovoran odnos prema moru pokrenuta je akcija Najulov, koja  je u međuvremenu postala iznimno popularna, dok u drugim gradovima i regijama takve akcije propadaju.

- Izgradili smo međusobno  povjerenje i to je glavni razlog  što se ribolovci javljaju na naš  natječaj, smatra Jusup. Osim  toga, dodao je, ovo je jedna od  rijetkih akcija, ako ne i životnih situacija u kojoj mali čovjek pobjeđuje veliku ribu.

Investicije u  najribarskijoj županiji

Prigodnim riječima  okupljenima se obratio i župan  Božidar Longin. Ni on nije  štedio riječi hvale za prilog no  i za samu novinu za koju je  ustvrdio da je novina koja se  ima čime podičiti i iza koje  stoji i Županija. Prvi čovjek  Zadarske županije u svom je  izlaganju izdvojio i nekoliko  kapitalnih županijskih projekata vezanih za ribolov, posebice ribarsko-logistički centar   u Gaženici i koji će biti jedinstvena lokacija tog profila s  obe strane Jadrana, zaamčio  je župan Longin.

Nakon "govorancije" slijedila je dodjela nagrada i priznanja najuspješnijim ribolovcima.

Grand prix, najribe,  najpothvat i ribarsko  srce

Prema kriterjima natječaja  najuspješniji ribolovac s ulovom zubaca teškog 13,23 kilograma i vrijednog 2205 bodova ove godine Denis Radan   koji je osim titule prvaka  najulova, osvojio i Grand prix,  vanbrodski motor Yamaha.  Nagrade su mu dodjelili Tajana Jusup, direktorica marketinga i Šenol Selimović, glavni  urednik  direktor Zadarskog  lista.

Drugo mjesto je odnio zubatac težak 11,8 kilograma i  vrijedan 11966 bodova kojeg  je ulovio Miroslav  Nekić  dok  je treće mjesto u kategoriji  Najulov osvojio Oliver Alaburić s ulovom arbuna teškog  1,962 kilograma vrijednog  1783 boda.

Oliveru Alaburiću je otišla i  nagrada za Najarbuna dok je   nagradu za Najzubaca odnio  prvak Denis Radan. Nagradu  za Najbrancina teškog 9,3 kilograma i vrijednog 1550 bodova osvojio je Ivan Jović. Najlicu tešku čak 25 kilograma i  vrijednu 1563 boda ulovio je  Dalibor Buljanović. Posljednju nagradu iz ove kategorije,  nagradu za Najlignju tešku 2,4  kilograma i vrijednu 11600  bodova osvojio je Marino Buljanović.

Tradicionalno su dodijeljene još dvije nagrade – nagradu za Najpothvat osvojio je  Stipan Bariš za ulov lice teške  15 kilograma i vrijedne 938  bodova koju je ovaj mali, ali  po svemu veliki ribolovac ulovio s obale, a nagradu Ribarsko srce osvojila je Josica  Čveljo koja je loveći s obale, iz  ruke, nasukala lignju od kila i  pol.

Iznimno, ove je godine dodijeljena i nagrada na Najaktivnijeg ribolovca koju je dobio Dino Bajlo za svoje četiri  prijave od koji su sve bile s  plemenitim i kapitalnim ulovima.

Sastavnica identiteta  Grada i Županije

Čestitajući ribolovcima i  svim nazočnima  na kraju se  prigodnim riječima obratio  Šenol Selimović, direktor i  glavni urednik Zadarskog lista.

- Najulov i Plodovi zemlje i  mora idu dalje. Znam i uvjeren sam  da će se Zadarski list  nastaviti razvijati jer je u četvrt stoljeća svoga postojanja  postao nezaobilaznom sastavnicom kulturnog identiteta  Grada i Županije, rekao je Selimović i, uz najbolje želje za  Božićne blagdane i Novu  2019. godinu, pozvao sve nazočne na feštu od bakalara  koju je za ovu prigodu pripremilo osoblje Piazza cateringa.  Bakalar se zalivao probranim  vinima Masvina, OPG-a Tomislava Glavića, paletu svojih  vina donirali su Stjepan  Vučemilović i Denis Rako  vlasnik Vina otoka Paga.

Nije nedostajalo ni pjesme  kojom je Zoran Jelenković  dočekao i ispratio sve sudionike proglašenja najuspješnijih ribolovaca Zadra i Zadarske  županije. Uz doviđenja dogodine, Najulov se nastavlja jer,  kako reče Jusup, ovo je jedina  akcija pa i životna situacija  u  kojoj mali čovjek pobjeđuje  velike ribe.

NAJULOV 2018

1. Denis Radan, zubatac 2205 bodova, 13,23 kg

2. Miroslav Nekić, zubatac 1966 bodova, 11,8 kg

3. Oliver Alaburić, arbun 1783 boda, 1,962 kg

NAJPOTHVAT

 Stipan Barišić – lica 938 bodova 15 kg

RIBARSKO SRCE

 Josica Čveljo - lignja 1000 bodova, 1,5 kg

NAJAKTIVNIJI RIBOLOVAC

Dino Bajlo sa 4 ulova

NAJRIBE 2018

NAJARBUN

Oliver Alaburić 1783 boda, 1,962 kg

NAJLICA

Dalibor Buljanović 1563 boda, 25 kg

NAJLIGNJA

Marino Buljanović 1600 bodova, 2,4 kg

NAJBRANCIN

Ivan Jović 1550 bodova, 9,3 kg

NAJZUBATAC

Denis Radan 2205 bodova, 13,23 kg

BOŽIDAR LONGIN: Zadarski list je biser koji moramo njegovati i čuvati

- Zadarski list je biser koji moramo njegovati i čuvati, a Zadarska županija najribarskija županija u zemlji što je našto s čime se ponosimo, naglasio je, između ostalog, župan Longin te dodao kako se ponosi i morem koje Hrvatska ima, kao nešto najvrijednije što zemlja ima.

Kratko obraćanje najuspješnijim ribolovcima kao i ostalim uzvanicima prvi čovjek Zadarske županije je zaključio izrazivši želju upućenu okupljenima za što većim ulovom. (K.B.)

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika mete
Ovo od Jusupa me je posebno dojmilo. "MALI ČOVJEK POBJEĐUJE VELIKU RIBU" Tu vidim Jusupa na kolinju u Polači.