Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

NAKON 7 GODINA Tajne na velikim platnima…

19.12.2018. 19:15
NAKON 7 GODINA Tajne na velikim  platnima…


Nakon sedam godina stanke zbog nedostatka prostora  sinoć je u Gradskoj loži otvoren 18. Plavi salon pod nazivom – Realizmi privatnosti: subjektivno u objektivnom u novom hrvatskom  slikarstvu.
–  Riječ je o 20 hrvatskih autora mlađe generacije, koji su zastupljeni s devedesetak slikarskih radova u realističkoj tradiciji oslonjenoj na fotografsku i novomedijsku podlogu i svojevrstan su  trend, gotovo "mainstream" suvremene slikarske produkcije u Hrvatskoj. Novina novog realizma odnosno, bolje rečeno realizama, s  često jako velikim platnima, leži u činjenici da se njime bave mladi  slikari koji poništavaju uvriježeno pravilo iz povijesti slikarstva po  kojemu su realisti mahom majstori zrele dobi i velikog iskustva na  ovladavanju platnom kao poprištem složenih ikonografskih i kompozicijskih elaboracija. Čini se da je upravo izum fotografije prije  180 godina izmijenio i slikarstvo, što pokazuju i primjeri s ove  izložbe. Radi se o temama privatnosti, osobnosti… – objasnio je  Vinko Srhoj autor koncepcije Plavog salona, dodajući kako se postupno otvaraju prostori te da vjeruje da će i Plavi salon "uhvatiti ritam" i održavati se svake tri godine.
Svoja djela je tako izložio Lovro Artuković, Sebastijan Dračić, Luka Dundur, Jadranka Fatur, Fedor Fischer, Martina Grlić, Mitar Matić, Ines Matijević, Duje Medić, Maja Pavin Radaljac, Pavle Pavlović,  Valentina Supanz, Miran Šabić, Stjepan Šandrk, Robert Šimrak, Stipan Tadić, Eugen Varzić, Zlatan Vehabović, Matko Vekić, Ivana Vulić, a jedina Zadranka među njima je Maja Pavin Radaljac.
Ova Izložba u organizaciji Galerije umjetnina zadarskog Narodnog muzeja priređena je u prostorima Galerije umjetnina, Kneževe  palače i Gradske lože i traje do 10. veljače 2019. godine. Autor koncepcije je dakle, prof. dr. sc. Vinko Srhoj, a suradnica na projektu je  povjesničarka umjetnosti Koraljka Alavanja i kustosica Galerije umjetnina NMZ Karla Lebhaft.
Izložba je ostvarena sredstvima Grada Zadra, Ministarstva kulture RH i Zadarske županije.