Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

NEDOSTIŽNA PRAVDA Ubijeni su jer nisu htjeli otići iz svojih domova

19.12.2018. 19:30
NEDOSTIŽNA PRAVDA Ubijeni su jer nisu  htjeli otići iz  svojih domova


Zaselak Meki Doci u Jasenicama, pokraj stare Majstorske, tzv. Alanske ceste, dvjestotinjak metara jugoistočno od tunela Sveti  Rok na autocesti A1, bio je poprištem masovnog ratnog zločina nad nedužnim civilima. Prije točno 27 godina, 18. prosinca 1991., Meki Doci  su zavijeni u crno, mučki je ubijeno šestoro nedužnih civila koji nisu  pružali nikakav otpor.
– Pripadnici tzv. specijalnog voda tzv. SAO Krajine provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, hicima iz automatskih pušaka ubili su supružnike Mandu Marunu (60) i Ivana Marunu (69) te Zorku Zubak (69) i Stipana Zubaka  (71) kao i Božicu Juričević (62) i Martina Bužonju (64), rečeno je na komemoraciji.


Ubili su i djeda Luke Modrića
Preživjeli mještani tvrde kako je bila to osveta pobunjenih Srba za sve  veće gubitke u ljudstvu, a osveta je bila nad nedužnim hrvatskim civilima starije životne dobi u surovom podvelebitskom kraju koji nisu  htjeli napustiti svoja stoljetna ognjišta. Bili su ponosni, prkosili su planini, buri, nedaćama i živjeli u uvjerenju da su samo civili i da ih goloruke pobunjeni Srbi neće zlostavljati, a kamoli ubiti.
– Njihov jedini grijeh je bio što nisu htjeli otići iz svojih domova i zato  su izgubili živote. Teško je to izreći, u jednom svirepom, neshvatljivom  trenutku pomračenog četničkog uma moja braća Mile, Martin i Tomislav Maruna, te sestra Manda udana Persola i ja ostali smo bez oca Ivana i majke Mande, ujaka Stipe i ujne Zorke, tetke Božice i rođaka Martina. Ubijene su dvije sestre (Manda, Božica) i njihov brat Stipe. Zvjerski su ubijeni u kući i nekoliko stotina metara dalje, gotovo jedno pokraj drugoga, ne skrivajući suze kazala je Marija Brandejz.
Tog nesretnog 18. prosinca 1991., samo sat ili dva potom četnici su  nizbrdo uz navedenu prekovelebitsku prometnice u Zatonu Obrovačkom ubili starog Luku Modrića zvanog Luča, djeda poznatog nogometaša Luke Modrića, koji je za blagom otišao nedaleko od kuće.  Izrešetali su ga rafalima, samo zato jer je Hrvat.


Nitko priveden pravdi
– Iz Mekih Doca zadnja sam otišla 28. kolovoza 1991. Roditelji te ujak  i ujna su se nećkali, kao otići će ako bude zagustilo. Bili su prkosni i ponosni, nisu se dali nagovoriti da otiđu iz kućnog praga i tada sam ih  posljednji put vidjela žive. Jasenice je okupirano, opljačkano i zapaljeno  11. rujna 1991. godine, prisjeća se Marija.
Martin Bužonja i Božica Juričević nisu živjeli u zaselku Meki Doci već  u Jasenicama. Njihovi su bili u izbjeglištvu u Zatonu.
– Kad su im životi došli u neposrednu opasnost zajedno su došli kod  Božićinog brata Stipe i sestre Mande, moje majke, u Meke Doce. Mislili  su da ću u šumarku od pogleda skrivenoj kućici izbjeći opasnost,  nažalost sustigla je i njih stravična smrt, s puno tuge će Marija.
Za mučko ubojstvo šestero žitelja Jasenica osumnjičeni su Đorđe Jelić, Bogdan Gačić, Petar Veselinović, Boško Veselinović i Ratko Vujisić,  dok su za ubojstvo Luke Modrića osumnjičeni Mladen Oluić i Živko  Macura. Zasad nitko nije priveden pravdi.
Usprkos jakim, orkanskim udarima bure i snježnim zapusima žrtvama su se kod kapelice u Mekom Dolcu poklonila njihova obitelj i rodbina, izaslanstvo Zadarske županije predvođeno Bernardom Marunom,  pročelnikom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i  mlade, Općine Jasenice koje je predvodio Šime Maruna, predsjednik  Općinskog vijeća, kao i Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata  Zadarske županije čije je izaslanstvo predvodila Ana Krajšić.




Horde zla
– Tijekom Domovinskog rata horde zla zbog našeg čvrstog hrvatskog  rodoljublja i kršćanskog uvjerenja sve su nam uništili i zapalili, naglasila je Marija Brandejz ističući kako civilne žrtve nisu adekvatno  obeštećene, vjerojatno nikad i neće.
Meki Doci su kao i brojna druga velebitska sela platili danak razvoju.  Majstorska cesta koja je izgrađena davne 1833. godine sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća bila je žila kucavica koja je povezivala lički  predio sa zadarskim.
– Ne smijemo se umoriti govoriti istinu i čuvati istinu, jer samo ne zaboravljajući svoju prošlost imamo šanse za budućnost. Ali isto tako treba moći opraštati jer u pokajničkom činu svete mise se govori "moj grijeh", a ne "tvoj grijeh", poručio je župnik don Ante Delić koji je predvodio svetu misu zadužnicu u crkvi sv. Jeronima.
Jasenice je dalo sedmero civilnih žrtava, osim Ivana Marune, Mande  Maruna, Stipana Zubaka, Zorke Zubak, Božice Juričević i Martina  Bužonje poginuo je i Zvonimir Šarlija.
– Njihove obitelji još čekaju na istinu i pravdu koja je zasad nedostižna, ubojice kao da su u zemlju propale. Ima li uopće nade, zapitao se  Šime Maruna.