Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nezavisni Brajković na suradnju poziva i HDZ i SDP!

19.12.2018. 13:15
Nezavisni  Brajković na  suradnju poziva i   HDZ i SDP!


Čini se kako Mjesni odbor Poluotok za HDZ nije potpuno izgubljen, s obzirom da je došlo do neočekivanog obrata – nezavisni Frane  Brajković s liste Zadarskog bloka ruku suradnje nudi i HDZ-u i SDP-u!
Naime, Brajković je s još dvoje nezavisnih kolega na listi Zadarskog  bloka, kao potpuno nova politička snaga, ostvario fenomenalan rezultat  – dobili su tri mandata i za apsolutnu im je pobjedu nedostajao samo jedan. Ovakav rezultat znak je da je ova mlada ekipa naišla na mnogo veću  podršku birača od infrastrukturno jačih i članstvom brojnijih stranaka.  Rezultat je tim značajniji zna li se da je i HDZ na Poluotoku dobio tri  mandata, dok je SDP dobio tek jedan.


Mogu li nezavisni opstati u Bloku?
I upravo kada se u javnosti stvorio dojam kako je jedina moguća koalicija za Poluotok ona između Zadarskog bloka i SDP-a, od nezavisnog  Frane Brajkovića saznajemo kako je itekako moguća i koalicija između  Bloka i HDZ-a! Naravno, ukoliko HDZ pristane participirati u ovom  mjesnom odboru isključivo na način na koji to ovi nezavisni kandidati  žele, a  to je prije  svega na korist Poluotoka, a ne političara, kazao nam je  jučer Brajković.
Budući da je ovo dosad rijetko viđena situacija na izborima, s Brajkovićem smo stoga otvoreno razgovarali o načinu na koji misle koalirati za  ovaj mjesni odbor, s obzirom da problem nije samo u tome hoće li moći  složiti koaliciju a HDZ-om ili sa SDP-om, već i u činjenici da je u Zadarskom bloku čak šest stranaka: Most, Akcija mladih, MODES, HSLS-a,  HSS i Naprijed Hrvatska.
 Hoće li se, dakle, Brajković i njegovi nezavisni kolege, Lucia Kolega i  Toni Jeričević (koji je na listu upao umjesto Donata Dobrovića), moći  oduprijeti političkim apetitima vlastitih im kolega iz Bloka?


Sloboda u slaganju liste
Brajković pak kaže da hoće. I to upravo zato što je njihov uvjet pojavljivanja na listi i bio da im Blok od početka daje odriješene ruke.
– Moj preduvjet za uključenje na listu bio je da mi kao nezavisnom  kandidatu daju slobodu u slaganju liste na način koji smatram najboljim, a to je s ljudima neopterećinim političkim kvotama. Ovim se putem  želim zahvaliti Zadarskom bloku što su nam to i omogućili, tim više što  smo ja i moji kolege u ovoj priči više aktivisti nego političari i apsolutno  nas ne zanimaju nikakve ideologije. U ovu smo priču i ušli samo zato što  želimo biti pokretači pozitivnih promjena u ovoj sredini, kaže Brajković  dodajući kako su ovi izbori, nažalost, ogledni primjerak stanja u cijeloj  državi.
– Ono što mi želimo i na što pozivamo obje strane izabrane u Mjesnom odboru Poluotok, HDZ i SDP, je da shvate kako nije trenutak da se  na račun ovog mjesnog odbora ostvaruju politički poeni. Nadam se da  će i ostali shvatiti koliko je Poluotok ovoga trenutka bitan jer ljudi se masovno iseljavaju, a podijeljenost unutar društva nikad nije bila veća. Stoga ovim putem pozivamo i SDP i  HDZ da nas podrže u konstituiranju  Mjesnog odbora, da prepoznaju naše namjere, stave politiku sa strane te  nam pomogu da Poluotok dignemo na noge. Nadamo se da će i jedni i  drugi shvatiti ozbiljnost situacije te da će u ovim izborima prestati gledati isključivo priliku za vlastiti politički marketing. Jer mi ne pripadamo  nigdje, ni lijevo ni desno, samo želimo priliku za poboljšanje života, nadajući se da će se i ostale stranke ponašati na isti način, ističe Brajković.




Ne želimo razgovore sa strane
Na pitanje o tome je li bilo ikakvih službenih sastanaka s HDZ-om ili  SDP-om, odgovara da nije.
– Bilo je samo preliminarnih na kojima smo iznijeli svoje stavove,  međutim, naglašavam još jednom, mi stavove i HDZ-a i SDP-a vidimo  prije svega kao njihovu borbu za politički marketing. Spremni smo za  službenu komunikaciju i očekujemo da nas pozovu u svoje prostore, ali  bez ikakvih poziva i razgovora sa strane. Ponavljam, ovim putem pozivamo i SDP i HDZ da budu odgvorni prema građanima, stave politiku sa  strane i podrže nas mlade u stvaranju Poluotoka kakvog građani zaslužuju, poručuje na kraju Brajković.
Ostaje vidjeti tko će na kraju u Mjesnom odboru Poluotok participiratu u vlasti sa Zadarskim blokom, hoće li to biti SDP ili će se za mandat  ipak izboriti HDZ, za kojega saznajemo da već danima Bloku šalje "dimne signale" radi dogovora za koaliranje.


Nekić još u predizbornoj noći izjavio  da imaju "relativnu većinu"
Gledano u postocima, u Mjesnom odboru Poluotok omjer snaga je sljedeći: Zadarski blok dobio je 33,98 posto, a HDZ 44,85 posto, a SDP 15,04, zbog čega je predsjednik zadarskog HDZ-a Joso Nekić još u izbornoj noći medijima izjavio da su dobili  "relativnu većinu".
– Zadovoljni smo rezultatima na Brodarici i Poluotoku, gdje imamo relativnu  većinu pa ćemo vidjeti hoćemo li i tu uspjeti imati kontrolu u mjesnom odboru uz pomoć koalicijskog partnera, kazao je Nekić. Uskoro će imati prilike saznati hoće li Zadarski blok doista prihvatiti milodare koje im nude.


Novoselović: Na Poluotoku ćemo  voditi razgovore oko koalicija
SDP je na prošlim izborima za mjesne odobre na Poluotoku osvojio dva mandata,  no ove je godine dobio tek jedan mandat, ili tek mizerna 54 glasa. Predsjednik zadarske organizacije, Antun Novoselović, na pitanje jesu li ušli u koaliranje sa Zadarskim blokom, kaže:
– Kao odgovornoj političkoj stranci iznimno nam je važno da se konstituiraju svi  mjesni odbori i da što prije počnu raditi u interesu građana. Odlukom Gradskog odbora otvoreni smo za razgovore i dogovore sa svima koji sudjeluju na ovim izborima,  osim s HDZ-om i NHR-om jer se radi o političkim opcijama s kojima suradnja ni na  koji način nije moguća. Što se tiče postizbornih suradnji, po nama je moguća je samo u mjesnim odborima Ričine i Poluotok. Na Ričinama, kao i Zadarski blok, imamo  dva vijećnika, a na Poluotoku imamo jednog i tu će se zasigurno voditi razgovori oko  postizbornih koalicija, uvjeren je Novoselović.