OD SRCA KUD Zatancali svome gradu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadarski tanac priredio božićni koncert
Ovaj koncert je na neki način zahvala gradu i svima koji nas podržavaju u našem radu, rekao je Boris Dizdar, predsjednik KUD-a, dodavši kako Zadarski tanac ima 60-ak članova podijeljenih u odraslu i dječju plesnu skupinu, te tamburaški sastav
Arif SITNICA
KUD Zadarski tanac bavi se izvornim, ali i koreografiranim folklorom s područja cijele Hrvatske

KUD Zadarski tanac održao je u ponedjeljak navečer u Kazalištu lutaka Zadar božićni koncert "Gradu za dar".

Uz KUD Zadarski tanac mnogobrojnu publiku, koja je do zadnjeg mjesta ispunila kazalište, raspjevali su i pjevači klape Condura iz Nina, klape Kolajna, KUD-a Ražanac, vokalnog sastava A.K.A. Crescendo te harfistica Hana Krstić.

Tanac je užitak i turistima

- Ovo je po drugi put da organiziramo ovaj koncert, a nadamo se kako će postati tradicionalan. Na koncertu smo imali velik broj gostiju koji su izveli program, a mi smo izveli svoj program, a to su zadarski tanac, potom plesovi otoka Silbe, splitski i međimurski plesovi, rekao je Boris Dizdar, predsjednik KUD-a Zadarski tanac. Dodao je kako inače plešu plesove različitih hrvatskih krajeva.

- Ovaj koncert je na neki način zahvala gradu i svima koji nas podržavaju u našem radu, rekao je Dizdar. Dodao je kako KUD Zadarski tanac ima 60-ak članova podijeljenih u odraslu i dječju plesnu skupinu, te tamburaški sastav.

Zadar dugo vremena nije imao folklorni sastav, a KUD Zadarski tanac djeluje već četiri godine tijekom kojih su imali jako puno nastupa te su poslali poznati i po svojim čestim nastupima na Narodnom trgu tijekom turističke sezone. Iz KUD-a ističu kako su primijetili da gosti vole tradiciju te uživaju u njihovim nastupima u kojima prezentiraju tradiciju i kulturu iz različitih dijelova Hrvatske.

Djeca su biseri KUD-a

- Zadar je grad koji ima tisućljetnu tradiciju i ako se ponosimo time, onda bi trebali njegovati i bližu prošlost i tradiciju, dodala je Lidija Ćurko, potpredsjednica KUD-a. Na nastupu su sve članice KUD-a za svaki ples koji su plesale mijenjale narodnu nošnju, sukladno području iz kojeg ples dolazi. Tako su silbenski ples plesale u narodnoj nošnji Silbe, međimurski u međimurskoj.

- Nošnje nam šije naša garderobijerka Zdenka Mrčela, koja ima zlatne ruke te bez nje ne bismo imali ovako lijepe nošnje, rekla nam je Lidija Ćurko istaknuvši kako osim ulaganja u nošnje KUD-ovci ulažu i u nove koreografije koje također obrađuju i na taj ih način čuvaju. Do sada su obradili dijelove Dalmacije, potom Međimurje, a sljedeće je u planu Zagorje te Slavonija.

- Mi smo KUD koji želi pokriti cijelu Hrvatsku te koji se bavi izvornim, ali i koreografiranim folklorom s područja cijele Hrvatske, doznajemo od članova KUD-a.

Lidija Ćurko je za kraj istaknula djecu članove KUD-a nazvavši ih biserima. Naime, imaju dječju skupinu koja djeluje pri OŠ Šime Budinića, a vodi ih učiteljica Jadranka Dunatov te postižu izvrsne rezultate.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno