Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

OD SRCA KUD Zatancali svome gradu

19.12.2018. 19:45
OD SRCA KUD Zatancali svome gradu


KUD Zadarski tanac održao je u ponedjeljak navečer u Kazalištu lutaka Zadar božićni koncert "Gradu za dar".
Uz KUD Zadarski tanac mnogobrojnu publiku, koja je do zadnjeg mjesta ispunila kazalište, raspjevali su i pjevači klape Condura iz Nina, klape Kolajna, KUD-a Ražanac, vokalnog sastava A.K.A. Crescendo te harfistica Hana Krstić.


Tanac je užitak i turistima
– Ovo je po drugi put da organiziramo ovaj koncert, a nadamo se kako će postati tradicionalan. Na koncertu smo imali velik broj gostiju koji su izveli program, a mi smo izveli svoj program, a to su zadarski tanac, potom plesovi otoka Silbe, splitski i međimurski plesovi, rekao je Boris Dizdar, predsjednik KUD-a Zadarski tanac. Dodao je kako inače plešu plesove različitih hrvatskih krajeva.
– Ovaj koncert je na neki način zahvala gradu i svima koji nas podržavaju u našem radu, rekao je Dizdar. Dodao je kako KUD Zadarski tanac ima 60-ak članova podijeljenih u odraslu i dječju plesnu skupinu, te tamburaški sastav.
Zadar dugo vremena nije imao folklorni sastav, a KUD Zadarski tanac djeluje već četiri godine tijekom kojih su imali jako puno nastupa te su poslali poznati i po svojim čestim nastupima na Narodnom trgu tijekom turističke sezone. Iz KUD-a ističu kako su primijetili da gosti vole tradiciju te uživaju u njihovim nastupima u kojima prezentiraju tradiciju i kulturu iz različitih dijelova Hrvatske.


Djeca su biseri KUD-a
– Zadar je grad koji ima tisućljetnu tradiciju i ako se ponosimo time, onda bi trebali njegovati i bližu prošlost i tradiciju, dodala je Lidija Ćurko, potpredsjednica KUD-a. Na nastupu su sve članice KUD-a za svaki ples koji su plesale mijenjale narodnu nošnju, sukladno području iz kojeg ples dolazi. Tako su silbenski ples plesale u narodnoj nošnji Silbe, međimurski u međimurskoj.
– Nošnje nam šije naša garderobijerka Zdenka Mrčela, koja ima zlatne ruke te bez nje ne bismo imali ovako lijepe nošnje, rekla nam je Lidija Ćurko istaknuvši kako osim ulaganja u nošnje KUD-ovci ulažu i u nove koreografije koje također obrađuju i na taj ih način čuvaju. Do sada su obradili dijelove Dalmacije, potom Međimurje, a sljedeće je u planu Zagorje te Slavonija.
– Mi smo KUD koji želi pokriti cijelu Hrvatsku te koji se bavi izvornim, ali i koreografiranim folklorom s područja cijele Hrvatske, doznajemo od članova KUD-a.
Lidija Ćurko je za kraj istaknula djecu članove KUD-a nazvavši ih biserima. Naime, imaju dječju skupinu koja djeluje pri OŠ Šime Budinića, a vodi ih učiteljica Jadranka Dunatov te postižu izvrsne rezultate.