Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrani napunili blagdansku vreću s pobjedama

19.12.2018. 18:46
Zadrani  napunili  blagdansku  vreću s  pobjedama


Tri od tri u pet dana. NBA ritam koji je dopao košarkaše Zadra u ovo predbožićno vrijeme pokazao se na kraju najboljim darom kojeg su mogli dobiti. Puna vreća pobjeda podigla je bitno raspoloženje  nakon tmurnog otvaranja sezone i napunila svlačionicu golemim optimizmom. Kako je Igokea u petak značila dolazak na polovicu osnovnog  dijela ABA lige tako je i gostovanje Šibenika točno stalo na pola puta osnovnog dijela HT Premijer lige.
Učinci 4-7 u regionalnoj ligi te 8-3 u domaćem prvenstvu ne mogu se smatrati idealnima, ali s obzirom na sve  probleme na koje su Zadrani po tom putu nailazili s posljednje tri utakmice bitno je popravljen opći dojam kao i raspoloženje pred onaj ključni  dio sezone koji slijedi ulaskom u Novu godinu. A sve ono što je Ante Nazor proteklih mjesec i pol dana 'trubio' njegovi igrači su konačno uspjeli  pokazati kontra susjedskog rivala. Voljni moment je bio na visini što će  zorno potvrditi i statistika. Totalna dominacija u skoku najbolje oslikava  najavljeni stopostotni pristup Zadrana, jer kako drugačije objasniti čak  51 uhvaćenu loptu naspram 22 gostujuće momčadi te čak 15 napadačkih skokova više od protivnika (21-6). Istina gosti su na Višnjik došli  tek s jednim visokim igračem, pa je ta razlika u skoku potpuno nerealna,  ali što reći onda za rubriku asistencija u kojoj strši podatak o 25 zadarskih uspješnih dodavanja i tek šest Šibenčana. Sve u svemu partija nakon koje je i poslovično kritički nastrojeni Nazor nije imao što previše  prigovoriti svojim igračima.   
– Čestitam mojim momcima. Imali smo energiju, imali smo skok i  agresivnost u obrani. Nastojali smo razvijati trčanje na čemu nam je bilo  težište u pripremi utakmice. Hvala Bogu, imali smo i par grešaka. Ja sam  uvijek cjepidlaka, pa moram kazati da nisam zadovoljan izgubljenim  loptama i zagrađivanjem jer smo na taj način vraćali protivnika u igru  koji je praktički već bio nokautiran. Ali, ovo je rutinska pobjeda i to je  ono što je bitno – prvi su dojmovi trenera Zadra nakon pobjede protiv ruku na srce slabašnog Šibenika.
Tek pokoji bljesak Martina Junakovića je  znao donijeti koju boru na Nazorovo čelo. Ipak nakon početnih 10 minuta i njega se uspjelo zaustaviti, pa je mladi hrvatski reprezentativac ostao  praktički bez poena u preostalih 30 minuta utakmice.
 – Imali smo pad koncentracije u nekim dijelovima prve četvrtine, ali  nešto se pitalo i Junakovića. Ipak je on prvi play reprezentacije. Tražili  smo timsku obranu, tražili smo i da ga isprovociramo odlaskom ispod.  To je jedna dobra uvertira za Rebeca iz FMP-a koji nas očekuje u petak, a  on je još neugodniji – kazao je Nazor koji nije propustio pohvaliti pravi  domaći ambijent u Krešinom domu.
– Zahvaljujem se navijačima. Ovo je zaista bilo prekrasno. Zvali su me  ljudi od Kotora do Cresa koji su došli ovdje bodriti nas.
Na suprotnoj strani njegov kolega Miro Jurić uhvatio se u koštac s realnošću u kojoj se trenutno Šibenik nalazi. Deficitarni s igračima teško  mogu parirati kvalitetnijim protivnicima poput Zadra.
– Došli smo kao pravi sportaši pokušati dobiti utakmicu. Ali znate i sami da imamo dva visoka igrača, a od toga nam je jedan otišao (Poščić  op.a.). Praktički smo došli bez centra dok Zadar s druge strane ima šest  centara. S obzirom na dominaciju u skoku i masu drugih napada rezultat je još i dobar. Ovo je dobra škola za moje mlade momke. U Zadar smo  došli s našim mladim momcima bez igrača sa strane koji su dali svoj  maksimum – zaključio je trener Šibenika.


Magarity za svaku pohvalu
Osvrnuo se Nazor na odličnu izvedbu Williama Magarityja koji je Šibeniku u 23  minute igre zabio 25 poena te uhvatio 9 lopti. Švedski Amerikanac se iz utakmice u  utakmicu pokazuje odličnim potezom sportskog direktora Branimira Longina koji ga  je doveo kao zamjenu za Glena Davisa.
– Napadački je odigrao dosta solidno i pokazao je talent. Kad napadački tako reagiraš otvara ti se prostor suradnje. Tu mora biti još i bolji kao i u radnom dijelu. Ovo  je primjer da je biti normalan i raditi svoj posao najlakše u životu. Will je pravi primjer toga i zaista ga treba pohvaliti – kazao je Nazor.


Ipak se Zadar i Šibenik vole
Miru Jurića i Antu Nazora veže prijateljstvo koje se najbolje oslikalo u džentlemenskom potezu Šibenika prihvaćanjem promjene termina utakmice. Sjetimo se da su u  Zaboku prije dva mjeseca, ali i u Škrljevu prošli vikend ostali nijemi na molbe Zadra,  pa je potez Šibenika za svaku pohvalu i dokaz da je u susjedskim gradovima ipak ljubav prevladala mržnju kojom obiluje svaka utakmica klubova iz ova dva grada.
– Čestitao bih Anti na pobjedi i želim mu puno sreće Zadru u petak protiv FMP-a.  Mislim da Nazor ima potrebne kvalitete da zadovolji teški ukus zadarske publike.   Izašli smo Zadru ususret  s prilagođavanjem termina utakmice i mislim da smo jedini  izgleda u Hrvatskoj. I drugi put ćemo to napraviti ako bude trebalo, jer smo svjesni  koliko Zadru znači ABA liga. Takva reakcija ne bi trebala biti uopće čudna nego sasvim normalna i ne vidim ništa ekstra u tome. Nije mi jasno čemu dizati tenzije, nema potrebe za tim.