Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Grad isplaćuje božićnicu djelatnicima, ali ne i umirovljenicima

19.12.2019. 17:16


Iako je dio općina i gradova u Hrvatskoj isplatio božićnice umirovljenicima, umirovljeni Zadrani ni ove godine neće dobiti božićnice od lokalne samouprave.
– Grad Zadar neće isplaćivati božićnice umirovljenicima, već su u proračunu 2019. godine bila osigurana sredstva za uskrsnice umirovljenicima, navela je Ivana Dadić, voditeljica odsjeka za informiranje i odnose s građanstvom u Gradu.
Grad Zadar je prošle godine, nakon 10 godina stanke, opet počeo dijeliti božićnice svojim zaposlenicima.
– Grad Zadar je donio odluku o isplati božićnice djelatnicima u iznosu od 1.000 kuna po djelatniku, te 500 kuna za dar djetetu. U ukupnom iznosu isplaćeno je 199.000 kuna božićnice, te za dar djetetu 64.000 kuna. Ustanove u vlasništvu Grada Zadra su primijenile istu Odluku kao Grad Zadar, navodi Dadić. Inače, ove je godine prema istraživanju portala MojPosao, božićnicu očekivalo čak 73 posto zaposlenih u RH, a to je najviše još od 2007. godine. Bila je to godina pred krizu i tad je isplaćena božićnica za 77 posto zaposlenih. Prošle godine su se povećali iznosi neoporezivih nagrada pa su ove godine Hrvati očekivali za trećinu veću božićnicu nego lani, a to je u prosjeku 1.938 kuna. Kontaktirali smo i nekoliko tvrtki na području Zadra. Maraska ove godine svojim djelatnicima isplaćuje 1.400 kuna božićnice, a ujedno će djelatnici i za svako dijete u dobi do 15 godina dobiti 400 kn. Turisthotel će, kao i svake godine, za ovaj Božić darovati preko 300 svojih djelatnika.
– Svi stalno zaposleni djelatnici, kao i oni koji su na određeno duže od 6 mjeseci, dobivaju 1.700 kuna božićnice i bon za neku od trgovina. Za djecu do 15 godina dobivaju dar u vruijednosti od 600 kuna. Dobiju 300 kuna po djetetu roditelji na račun, a mlađa djeca, do 11 godina dobivaju poklon-paket uz predstavu i druženje u kazalištu, a djeca od 11 do 15 godina dobivaju bon od 300 kuna u nekoj trgovini, pojasnila je Nives Kalac iz ljudskih resursa Turisthotela.
Nadalje, kako navodi Danijela Omelić iz OTP banke, po Kolektivnom ugovoru, Banka djelatnicima u prosincu neće isplatiti božićnicu, već 13. plaću, što znači da će svaki radnik uz redovno isplaćenu plaću za prosinac dobiti još jednu svoju ugovorenu plaću.
Tankerska plovidba, kako kaže direktor Mario Pavić, isplaćuje božićnice u visini prošlogodišnjih iznosa, ne precizirajući o kojem se iznosu radi.