Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nagrađeni za uzorno ponašanje u prometu

20.12.2019. 10:15


Poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanje vozača na poštivanje prednosti prolaska pješaka na pješačkim prijelazima, dok rezultati zorno dočaravaju trenutačno stanje prometne kulture na našim cestama, bio je glavni cilj projekta Dan ljubaznosti u prometu. Odbor za promet, Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije, proveo je krajem listopada preventivnu akciju u prometu.


Obuhvaćeno 3.578 vozača
Zadarska policija provela je akciju u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, Autoklubom Zadar-HAK i Strukovnom školom Vice Vlatkovića iz Zadra. Tim povodom jučer je u Policijskoj upravi zadarskoj upriličena mala svečanost na kojoj je sedam savjesnih vozača i vozačica, nasumično odabranih s lista evidencija, koje su sačinili učenici Strukovne škole, primilo nagrade za uzorno ponašanje u prometu. Nagrade su dobili Sanja Birkić, Irena Šoša, Stipe Vulić, Katarina Mandić, Marija Smolić, Mladen Šare, Borka Tokić.
Načelnik Postaje prometne policije Zadar Dražen Malčić rekao je da je akcijom obuhvaćeno 3.578 vozača i vozila od kojih je 2.397 ili 67 posto, postupilo po zakonu i propustilo pješake na pješačkom prijelazu.
– Prometnih nesreća u 2019. bilo je manje nego godinu prije. No, ipak bilježimo 1,777 prometnih nezgoda u kojma je smrtno stradalo 7 osoba što je također manje nego godinu prije. U jednoj od tih nesreća stradao je i jedan pješak. Pješaci su sudjelovali u 74 nesreće. U 412 nesreća bilo je ozlijeđenih osoba, a u 1.300 je počinjena materijalna šteta


Greške pješaka
Najčešće greške kod pješaka su nepoštivanje svjetlosnih znakova i prelazak ceste izvan pješačkog prelaza. No, treba istaknuti da je smanjen broj nesreća zbog dobre komunikacije s medijima, sudionicima u prometu, ali i zbog vrlo rigoroznog novog Zakona o sigurnosti u prometu, rekao je Dražen Malčić, poznat po tome što je u listopadu 2016. na Branimirovoj obali u Zadru spasio 10-mjesečno dijete od gušenja.
Malčić je nizao poduži splet savjeta o tome kako se treba ponašati u prometu i posebno istaknuo potrebu za tolerancijom među sudionicima u prometu.
Ante Galić iz Turističke zajednice Grada Zadra kazao je kako je osim promocije gradskog turizma, TZ-u Grada Zadar vrlo važno i osvješćivanje lokalne zajednice prema prijemu gostiju. Naglasio je kako Zadar bilježi veliku propulziju u turizmu kroz 30 posto veći promet i dolazak 2 milijuna gostiju. Jasmina Pavić iz HAK-a je istaknula da je jedna od temeljenih misija Autokluba Zadar prometna preventiva napose u situaciji kad se promet više ne uzima olako. U ime nagrađenih, zahvalio se Mladen Šare koji je već 50 godina djelatnik u prometu te je dodao kako mu nikad nije bilo teško poštivati prometne propise.




NAGRAĐENI
Nagrade su dobili Sanja Birkić, Irena Šoša, Stipe Vulić, Katarina Mandić, Marija Smolić, Mladen Šare, Borka Tokić