Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sve što je odlikovalo rad Škole i život tijekom šest i pol desetljeća djelovanja

20.12.2019. 14:30


Jučer je na Sveučilištu u Zadru predstavljena monografija Osnovna škola Petra Preradovića 1953. – 2018. autora Pavla Jerolimova. Tom su prigodom o ovome vrijednom djelu govorili recenzenti prof. dr. sc. Damir Magaš i mr. sc. Marija Obad, ravnateljica Stanka Pera-Martinac te Pavao Jerolimov, autor i urednik monografije.
Poseban dan za sve bivše, sadašnje i buduće Petraše, kako je na početku kazala ponosna bivša Petrašica Antonia Vanjak, započeo je obraćanjem ravnateljice Stanke Pera-Martinac koja je podsjetila:
– Koliko su naši bivši učitelji i sadašnji kolege bili i jesu uspješni, najbolje pokazuje i letimičan pogled na imena učenika, na kraju monografije, koji su završili našu školu. Među njima je nekoliko akademika, velik broj sveučilišnih profesora, još veći broj srednjoškolskih i osnovnoškolskih nastavnika i učitelja. Ima tu liječnika, gospodarstvenika, arhitekata, umjetnika, vrhunskih sportaša te raznih drugih zanimanja. No svima je zajedničko jedno, da su svoje prve školske korake napravili upravo ovdje, pod brižnim okom svojih učitelja koji nisu štedjeli vremena, truda, volje, znanja ni ljubavi prema uzvišenom poslu kojeg su obavljali s toliko puno predanosti i tako zauvijek ostali u srcima svojih učenika i njihovih roditelja, kazala je ravnateljica škole.


Zahtjevan i vrijedan pothvat
-Pisanjem i tiskanjem knjige – monografije o trajanju OŠ Petra Preradovića ostvaren je zahtjevan i vrijedan pothvat u smislu odabira i mogućnosti prisjećanja o svemu onome što je odlikovalo rad Škole i život tijekom šest i pol desetljeća djelovanja. Obuhvaćeno je i osam ranijih godina poslije Drugoga svjetskog rata, prije odabira imena Petra Preradovića u istom školskom kolektivu, rekao je u svom govoru prof. dr. sc. Damir Magaš, prenjevši potom okupljenima i čitav sadržaj ove monografije te naglasivši:
– Stoga neka Škola bude kao što Preradović još daleke 1862. zapjeva jeziku svoga roda: Oj! roda mi slavni glase, razliježi se na sve strane zemlje tobom opjevane i ushićuj srca za se! Jasno kao s Božje trube, uvjeri ih tvrdom vjerom, da tu vrijede samo mjerom, kom po tebi dom svoj ljube, poručio je prof. dr. sc. Magaš zahvalivši se autoru i čestitavši svim bivšim i sadašnjim djelatnicima škole.
Recezentica mr. sc. Marija Obad podsjetila je da »monografije pišu oni koji u svojim sjećanjima i spoznajama nose živu sliku vremena, prostora, događanja i ostvarenja« te nastavila:
– Pavao Jerolimov je zasigurno takav zaljubljenik svog zvanja što potvrđuje njegov uradak Osnovna škola Petra Preradovića – Zadar 1953.-2018. Brojne stranice teksta i slikovnog materijala otkrivaju tkivo ustanove koja je svoje zlatne niti tkala sustavno, temeljito i odgovorno. Puno je tu odricanja, davanja, znanja, kreativnosti, igre i ljubavi. Za ta postignuća zaslužni su brojni djelatnici, pojedinci i oni kojima je povjereno voditi i odgovarati za sve što jedna odgojno-obrazovna sredina predstavlja i znači, kazala je između ostaloga mr. sc. Obad.


Povijest školstva
Na koncu se nazočnima obratio i sam autor, istaknuvši kako je »istraživati prošlost Zadra u bilo kojem području ljudskih djelatnosti je slično kao istraživati bunar bez dna. Isto to se može kazati i za povijest školstva zadarskog kraja«.
Jerolimov se osvrnuio na povijest škole te na okolnosti nastanka ove monografije.
»Pred nekih tri godine kada mi je ravnateljica Stanka Pera Martinac ponudila izradu monografije bio sam pomalo iznenađen. Dakako, bio sam radostan i ponosan, ipak je to škola za koju sam posebno vezan, a s druge strane još jedno priznanje za moj spisateljski rad. Naš prvi razgovor o budućoj knjizi pokazao je koliko imamo sličnih, gotovo istih, razmišljanja o izvedbi knjige. Taj prvi razgovor pokazao je još nešto, što je bilo presudno u suradnji, i na koncu i u izvedbi knjige. Oboje smo pristupili izradi monografiji s izuzetnim emotivnim nabojem i ljubavi prema školi. Ništa slučajno, oboje imamo isti pedigre, sami smo bili učenici, a naše majke učiteljice u toj školi. Uz činjenicu da smo oboje i učitelji, što znači da dobro poznajemo zadanu problematiku, naša suradnja nije ni mogla biti drugačija nego izuzetno konstruktivna. U takvom zajedničkom razmišljanju ni učiteljski zbor nije zaostajao. Suradnja za poželjeti. Rezultat te naše izuzetne suradnje tu je pred vama u monografiji ‘’OŠ Petra Preradovića 1953.-2018., kazao je Pavao Jerolimov zahvalivši se još jednom ravnateljici Pera Martinac te učiteljskom zboru OŠ Petra Preradovića.