Sveti otok 6. međunarodna likovna izložba vjerskih motiva

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Izlažu 182 autora iz 12 zemalja s djelima u raznim likovnim tehnikama
Atilio Orović kantautor izveo je nekoliko pjesama uz pratnju gitare i Ante M. Šarunić vrlo nadahnuto izveo je krasnoslovljem svojih nekoliko pjesama. Željko Vidović predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije čestitao je sudionicima izložbe i organizatorima te proglasio izložbu otvorenom
Otvorenje izložbe u salonu Otočnog sabora

U prostoru-salonu udruge za razvitak hrvatskih otoka Otočni sabor u Zadru, Ulica R. K. Jeretova 5, otvorena je 6. međunarodna likovna izložba vjerskih motiva »Sveti otok«, 18. prosinca 2019. u organizaciji foto kluba »Kornat«, a priređena je pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture Zadarske županije. Voditelj izložbe je Ante Jaša, dobitnik počasnog međunarodnog fotografskog zvanja Artist i Ekscelencija EFIAP, uredio je katalog i napisao tekst.
Fotograf Silvio Panović u osvrtu o izložbi kazao je: »Likovna djela za 6. međunarodnu likovnu izložbu vjerskih motiva Sveti otok izabrana su od 182 autora iz 12 zemalja s djelima u raznim likovnim tehnikama.

Nagrađeni plaketama

Zlatnu plaketu dobio je Ivica Vihar za sliku »Zaštitnica pomoraca«. Autor je u crno bijeloj tehnici naslikao prijevoz Gospe Snježne brodom. Skupina brodova plovi u prednjem planu, a kip Majke Božje uzdiže se iza njih. Majka Božja s djetetom Isusom u naručju i raširenim plaštem kao prati i bdije nad plovidbom brodova. U pozadini slike je svetište Gospe Snježne iz kojeg je procesija krenula.
Srebrnom plaketom nagrađen je Marko Longin za svjetlopis »Crkva sv. Lovre«. Snimka je to crkve s krajolikom u crnobijeloj tehnici. Raslinje u prednjem planu i nebo blago zamućeni, a crkva je obasjana mjesečinom. Pun Mjesec iznad crkve s aurom upotpunjuje ugođaj.
Brončanu plaketu dobio je Čedomil Gros za svjetlopis »Crkva Sv. Karla Boromejskog«. Crkva s zvonikom je u središtu slike. Na modroj pozadini neba bijeli oblaci se od crkve šire u visinu neba, a to sliku čini dinamičnom i mističnim.

Program otvorenja

Diplome ocjenjivačkog odbora dobili su autori: Miljenko Brezak za svjetlopis »Papa Ivan Pavao II. u Selcima« – snimak obasjanog kipa u predvećerje, zatim Tina Kovač za svjetlopis »Molitva« – snimak kipa Majke Božje u perivoju čempresa, te Višnja Makek za svjetlopis »Naša baština« – jednostavnost ovalnog oblika škropionice i kvadratnog prozora.«
Zatim su podijeljene nagrade, a autorima koji nisu mogli biti nazočni uručiti će im se nagrade posredstvom pošte.
U programu otvorenja sudjelovali su: Atilio Orović kantautor izveo je nekoliko svojih pjesama uz pratnju gitare i Ante M. Šarunić vrlo nadahnuto izveo je krasnoslovljem svojih nekoliko pjesama. Željko Vidović predsjednik Zajednice tehničke kulture Zadarske županije čestitao je sudionicima izložbe i organizatorima te proglasio izložbu otvorenom.
Izložba ostaje otvorenom do blagdana zaštitnice Zadra Sv. Stošije 15. siječnja 2020.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno