Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Tražimo da nam Općina Bibinje dodijeli zemljište

20.12.2019. 07:00


 Jedan od pripadnika prvih hrvatskih redarstvenika, invalid Domovinskoga rata, Neven Sorić, jučer je s još desetoricom stambeno nezbrinutih branitelja stao pred lice javnosti. Ispred bivšeg vojnog odmarališta u Bibinjama razočarani branitelji sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su iskazali nezadovoljstvo prema institucijama države Hrvatske koje, prema njihovim riječima, ne provode Zakon o pravima hrvatskih branitelja.
Naime, bibinjski branitelji su u nekoliko navrata bili zakinuti za dodjelu građevinskog zemljišta, dok se Neven Sorić nalazi u potpuno apsurdnoj situaciji. On je čak od Ministarstva hrvatskih branitelja dobio Rješenje o pravu na stambeni kredit koji nije provediv, jer Općina Bibinje nema zemljište za izgradnju i proceduru izvršenja tog rješenja.


Mahom 40-postotni invalidi
Ogorčeni branitelji koji su mahom 40-postotni invalidi, poodmakle životne dobi, žive u neizvjesnosti i strahu od budućnosti. Njihovo narušeno psihičko i fizičko zdravstveno stanje, zbog ove nedefinirane situacije, može postati samo lošije.


»Na terenu bivšeg vojnog odmarališta u Bibinjama mi, branitelji koji tražimo stambeno zbrinjavanje bi imali kompletnu infrastrukturu, što bi nama iscrpljenim braniteljima išlo u prilog prilikom gradnje naših domova
Neven Sorić




– Zatražili smo od načelnika Općine Bibinje, Bruna Bugarije, da nas primi na razgovor kako bi se posavjetovali s njim i pronašli neko rješenje oko dodjele zemljišta, ali ni nakon 20 dana otkako smo ga zamolili da nas primi on se nije javio, ogorčeno je poručio Sorić, dodajući kako se oni nemaju nikom drugom obratiti osim načelniku, koji ih ignorira.
Nezadovoljni branitelji nalaze se u vakuumu između državnih institucija koje ih sustavno zakidaju, a Općina koja bi mogla riješiti problem ne poduzima ništa.
– Mi kao branitelji ne tražimo ni čast ni poštovanje, samo tražimo da mjerodavne institucije rade svoj posao, odnosno da Općina Bibinje bude suglasna sa Zakonom i pravima branitelja i da nam dodijeli zemljište koje bi nam bilo najadekvatnije i s najmanje troška za državu Hrvatsku, odlučan je bio Sorić.
Zakinutim braniteljima nije jasno iz kojeg razloga Općina nije dodijelila zemljište onda kada je Zakon o dodjeli stupio na snagu, a napose zbog toga što je u to vrijeme bila u njegovu posjedu.


Načelnik mijenja odluke
Iako za branitelje načelnik Bugarija nije imao vremena da im zakaže službeni dogovor i razgovor oko ovog gorućeg problema, branitelji imaju saznanja oko nekoliko mogućih lokacija koje bi im mogle biti dodijeljene od strane Općine. Međutim, nisu sigurni u njegovu naklonost jer je do sada više puta mijenjao mišljenja i odluke.
– Jedno od načelnikovih rješenja bilo je zemljište u Industrijskoj zoni Lonići, ali kako smo doznali, i tu nas je načelnik preduhitrio te je zatražio nepovoljno rješenje za nas hrvatske branitelje, potvrdio je Sorić.


20 dana je prošlo otkako su, kako tvrde, branitelji zatražili od načelnika Općine Bibinje, Bruna Bugarije, da ih primi na razgovor, ali on im se, kažu, nije javio


Kao jednu od opcija branitelji vide u prostoru bivšeg vojnog odmarališta za koje kažu da se za taj teren načelnik svojedobno složio da ga dodijeli braniteljima, ali je kasnije od toga odustao. Braniteljima nije jasno zbog čega načelnik neprestano mijenja odluke zbog kojih su oni stalno na čekanju.
– Na terenu bivšeg vojnog odmarališta imali bi kompletnu infrastrukturu, što bi nama iscrpljenim braniteljima išlo u prilog prilikom gradnje naših domova, zaključio je Sorić dodajući kako ovako ne znaju na čemu su jer Rješenje oko dodjele zemljišta ne vodi nigdje.