Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Za predsjednika MO Silba izabran kandidat s najmanjim brojem glasova!

20.12.2019. 08:00


Treći i zadnji pokušaj konstituiranja Mjesnog odbora Silba jučer je konačno uspio – za predsjednika je izabran Nenad Burić s liste Narodne stranke reformista. Burić je jednoglasno potvrđen za čelnika MO-a jer su se dvije nezavisne liste konačno uspjele dogovoriti.
Naime, na prethodnim to sjednicama nije bilo moguće, s obzirom da nositelji dviju nezavisnih lista, Gerald Baranović i Diana Klanac, nisu htjeli svoje glasove dati jedno drugome, prije svega Klanac koja je trebala podržati Baranovića kao kandidata s najvećim brojem glasova birača. Ona, međutim, nikako nije htjela pristati na to da Silbu vodi Baranović što je pojasnila riječima kako je on »star i manje upotrebljiv«. Njegova je lista dobila najveći broj glasova s 38,96 posto, odnosno dva mandata, lista Dijane Klanac 33,77 posto i također dva mandata, ali niti na drugom pokušaju konstituiranja Mjesnog odbora Klanac nije htjela svoj glas dati Baranoviću.
Klanac je za naš list tada izjavila da oni nisu egocentrični, već je riječ o ljudima koji su već vodili Mjesni odbor, a »nije bilo nikakvih rezultata«.


Presudan faktor za dogovor
– Jedini razlog zbog kojega inzistiramo da vodimo Odbor je zato što otočanima želimo pokazati nešto novo, a ne da to bude neka zatvorena organizacija kao što je bilo dosad, pa se ni sastanci nisu redovito održavali, niti se mještane obavještavalo o nekim preinakama. To su vodili sami za sebe, kao neku privatnu instituciju i jedini razlog zašto mi tražimo vođenje Mjesnog odbora je da im pokažemo da se može raditi na drugačiji način, kazala je tada Diana Klanac koja je do jučerašenje sjednice pak pristala na dogovor, očito kako ne bi bila »rušilački element« u konstituiranju Odbora.


»Hvala na ukazanom povjerenju. Odluka da se izabere kandidat koji je dobio najmanji broj glasova možda nije poštena, ali je bilo jedino rješenje. Dugo sam godina bio predsjednik i nikad nismo imali privatni interes ispred seoskog, a tako ćemo i ubuduće.
Nenad Burić




Time bi se zamjerila i mještanima koji bi i iduće četiri godine ostali bez čelnika mjesta, a iz jučerašnje se sjednice vidjelo da joj je očito presudni faktor za dogovor bilo to da Baranović ne bude predsjednik Mjesnog odbora, odnosno da to radije bude kandidat s najmanje osvojenih glasova.
S pet glasova podrške nositelj liste Reformista tako je jučer proglašen predsjednikom MO-a te je pročelnica Upravnog odjela za gradsku samoupravu i opće poslove, Dolores Grdović Kalmeta, konstatirala kako su mu i kandidati konkurentskih lista dali svoj glas.


Burić se zahvalio na povjerenju
Burić im se zahvalio na povjerenju, iskreno rekavši kako ovo »možda nije pošteno, ali je bilo jedino rješenje«.
– Dugo sam godina bio predsjednik i nikad nismo imali privatni interes ispred seoskog, a tako ćemo i ubuduće. Imamo projekt obale i pristaništa, možda najveći u Zadru, a radit ćemo i na brodskim linijama tražeći podršku Grada. Naš je posao sada sjesti za stol i dogovoriti se, a morali bismo se sastati i s gradonačelnikom, najavio je Burić, na što mu je pročelnica odgovorila kako će imati apsolutnu podršku Grada.
Uputila ih je u daljnju proceduru, napominjući kako najprije trebaju provjeriti koliko novca imaju na računu te da moraju izabrati i potpredsjednika.
– Najvažnije je da se Mjesni odbor konstituirao te da se ne ide na nove izbore, hvala vam što ste se dogovorili, naglasila je Grdović Kalmeta, čestitajući novom predsjedniku.
Ovakvim raspletom sistuacije bio je zadovoljan i Gerald Baranović koji je dobio najviše glasova, a ipak se povukao u korist mjesta, pojašnjavajući nazočnima da su Burića predložiti za predsjednika jer su »već počele priče kako misle na sebe, a ne na mjesto«.


Klanac odbila podržati Baranovića "jer je star", pa podržala još starijeg Burića!?
Da u cijeloj priči oko konstituiranja Mjesnog odbora Silba ipak ima osobnih interesa, a ne onih za mještane, kazuje i način glasovanja nezavisne kandidatkinje Dijane Klanac. Naime, ona je na već dvije sjednice odbila podržati Baranovića jer je "star i manje upotrebljiv", da bi na jučerašnjoj sjednici podržala Nenada Burića koji je od Baranovića stariji – tri godine!