Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarski darivatelji zaslužuju biti broj jedan!

20.12.2019. 11:15


U tradicionalnoj »Božićnoj akciji« darivanja krvi Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga, koja je održana jučer u HNK Zadar, prikupljeno je 95 doza krvi.
Uz dobru glazbu i pjesmu uživo, za što su se pobrinuli legendarni Bepo i Kantaduri, koji godinama prate akciju, darivatelji su mogli uživati u ugodnom društvu. Naime, velik broj članova udruge i darivatelja u akciji sudjeluje već godinama te se poznaju.


Dobitnici zahvalnica
– Odlučili smo akcije organizirati prije Božića i Uskrsa jer se tada, nažalost, poveća broj nesreća i krv je potrebnija nego u nekom drugom dijelu godine. Ove godine imamo dobar odaziv darivatelja, ali nadam se da će se pridružiti i studenti sa Sveučilišta. Uvijek smo imali dosta mladih ljudi, ali moramo imati i nove darivatelje. Naime, mi morao održati tradiciju darivanja krvi u Zadru kako ne bismo potpali pod Split, rekao nam je Venci Jurin, dugogodišnji predsjednik najdugovječnije i najuspješnije Udruge dobrovoljnih darivatelja krvi – Kalelarge čiji su članovi od 1993. godine do danas darovali oko 6.800 litara krvi. Jurin ističe kako mu je žao da se zatvorio Imunološki jer transfuzija može preraditi samo leukocite, trombocite i plazmu. Pita se što je sa serumima i ostalim, a imali smo, kako ističe Jurin, najbolje pripravke na svijetu.
– Malo se pažnje posvećuje dobrovoljnim darivateljima krvi. U bivšem sistemu davaoci su bili broj jedan, a danas ne dobiju niti kemijsku. Mi smo se pobrinuli za table u bolnici da darivatelji imaju prednost prilikom pregleda, dodao je Jurin. Istaknuo je kako će podijeliti i zahvalnice pojedincima i organizacijama koji godinama podupiru i pomažu rad Kalelarge kao i članove koji su darovali krv mnogo puta.
– Ove godine podijelili smo posebne zahvalnice onima koji su nam mnogo pomagali kroz godine, kao i članovima koji su se istaknuli prema broju davanja. Dobitnici su Zadarska nadbiskupija, Ante Vulin, vlasnik pekarnica Kroštula, Eduard Duka, direktor Obala i lučica, Boris Škara, naš član koji je darovao krv 103 puta, te Jadre Lisica koji nam je jako mnogo pomogao u našem radu kroz sve ove godine, nabrojao je Jurin dobitnike zahvalnica.


Mladi pozvani u plemenito društvo
Kako bi darivanje prošlo bez problema pobrinuli su se vrijedni djelatnici Opće bolnice Zadar te djelatnici i volonteri Crvenog križa koji su pripremali brojne darivatelje koji su od ranog jutra strpljivo čekali u redu kako bi darovali krv i time pomogli nekome.
– Za sada akcija ide odlično, odaziv je jako dobar, a nadamo se da će se tako i nastaviti. Očekujemo dolazak mladih sa Sveučilišta i da ćemo premašiti prošlogodišnju brojku. Ove godine imamo dosta mladih, a mlado stanovništvo je potrebno za darivanje krvi, rekao je Šime Lisica iz Crvenog križa Zadar.
Jedan od brojnih darivatelja, ali i dobitnik posebne zahvalnice, je Boris Škara s kojim smo imali priliku i razgovarati.
– Osjećaj kad se daruje krv je izvanredan, i da se nisam razbolio i dalje bih darivao krv. Počeo sam darivati još dok sam radio u Vinilplastici gdje smo imali aktiv. Međutim, kad je firma propala prebacio sam se u udrugu Kalelarga. Krv darujem jer znam da na taj način mogu nekome spasiti život i poslije osjećam veliko zadovoljstvo, rekao nam je Boris Škara, član udruge koji je darovao krv 103 puta, a prestao je davati prije četiri godine jer se razbolio. Poručio je mladima da se odluče na darivanje krvi.