Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

HT PREMIJER LIGA Derbi trajao tek 15 minuta, Zadar se učvrstio na vrhu ljestvice

19.12.2020. 08:51


Momčad s Višnjika s uspjehom je zaključila još jednu bitnu utakmicu, ovog puta je u Krešinom domu ceh platila Gorica u derbiju 14. kola HT Premijer lige. I to puno lakše nego što se očekivalo. Ipak, od sraza dviju momčadi s najmanje poraza u dosadašnjem dijelu natjecanja se predmnijevalo više drame i neizvjesnosti, no pravi derbi kakav je bio na terenu Gorice u 3. kolu nije se na kraju dogodio.


Rezervirani ulaz
Krivnju treba naravno svaliti na solidno izdanje domaćeg sastava koji je praktički sve riješio u drugoj polovici druge četvrtine serijom 14:0 nakon čega se igrači koje je zbog povišene temperature Veljka Mršića s klupe predvodio Ivan Perinčić nisu više okretali. S ovom pobjedom, ukupno 11. u ligi, Zadrani su se i službeno nametnuli kako glavi konkurenti za startnu jedinicu iako je još dugih 19 kola ostalo do početka doigravanja. Sami početak utakmice nimalo nije odavao da će se sve pretvoriti u kamilicu u nastavku. Jer, Sesarova momčad je ušla s dosta dobrom obranom i mudrim napadima, a Zadrani su se jako mučili pa ne čudi što je prvih 10 minuta otišlo na gostujuću stranu (14:17). Nerješiva zagonetka za domaće bio je tandem Mazalin-Ljubičić. Prvi je ubacio dvije trice dok je potonji izludio Onuakua pa kasnije i Planinića pod košem. Promjena ritma na parketu nastupila je polovicom druge četvrtine kad je Perinčić pronašao pravu petorku, s četiri mala (Junaković, Mavra, Carter, Gilbert) i Onuakom. Ta postava je prelomila utakmicu jednostavnom formulom. Odlična obrana iz koje se brzom i učinkovitom tranzicijom napadalo gostujući koš rezultiralo je i rapidnim rastom prednosti, a najveći obol u 17:3 seriji Zadra pri rezultatu 22:22 dao je s dvije trice Martin Junaković dok je veselila i dobra šuterska dionica Dominica Gilberta.


Carter i Vuković
Velika serija s kojom je Zadar na odmor otišao sa 14 plusa (39:25) zaključena je u režiji Cartera te je u nastavku domaća momčad imala tek odraditi šetnju po komfornoj zoni, a s druge strane trener gostiju Josip Sesar već je tada bio svjestan da se nema što više tražiti u Krešinom domu. Ako mu to skroz nije bilo jasno tada onda mu je sigurno bilo smirajem treće dionice koju su poenima zaključili Vuković i Justice, a razlika na strani Zadra popela se do najvećih 17 poena (58:41). Preostalo je u zadnjoj dionici rutinski privesti utakmicu kraju što je Perinčićevim igračima i pošlo za rukom, uz manje poteškoće nakon serije Gorice 11:3 s kojom su se primakli na 11 zaostatka (63:52). No, dalje od toga nisu stigli Sesarovi igrači koji su usitinu naišli na tvrd zid u petak na Višnjiku iako je domaći sastav odigrao tek prosječno, ali s nevjerojatnom dominacijom u skoku (47-27) i s ujednačenim učinkom velikog broja igrača, pa su tako kod Zadra bez poena ostala samo tri igrača, Palokaj te Paponja i Vujičić koji nisu ni ulazili u igru. Najučinkovitijim se pokazao Justin Carter sa 17 koševa i devet skokova, odmah do njega bio je Domagoj Vuković koji je zabio 14 poena i uhvatio devet lopti dok je u dvoznamenkaste vode zaplovio i Kodi Justice sa 11 ubačaja.




ZADAR      74
GORICA     55
(14:17, 25:8, 17:16, 18:14)
ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Bez gledatelja. Suci: Josip Radojković, Denis Hadžić i Franko Gracin.
ZADAR: Carter 17, Paponja, Justice 11, Palokaj, Vujičić, Vuković 14, Bursać 4, Junaković 6, Mavra 5, Onuaku 9, Planinić 1, Gilbert 7. Trener: Ivan Perinčić.
GORICA: Majcunić 5, Kalajžić 4, Mašić, Savić 2, Batur 2, Krapić, Mazalin 8, Uljarević 9, Kovačević 9, Ljubičić 14, Baković 2, Kapusta. Trener: Josip Sesar.


UDARNE IGLE
Najučinkovitijim se protiv Gorice pokazao Carter sa 17 koševa i devet skokova, a do njega je odmah bio Domagoj Vuković sa 14 poena i devet skokova