Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

PETARDE NISU IGRAČKE Karlo: Sve manje ozljeda uzrokovanih pirotehnikom

19.12.2020. 13:10


Božićno-novogodišnji blagdani, između ostalog, obilježeni su i korištenjem pirotehnike, posebice bacanjem petardi što može imati opasne i tragične posljedice. Želeći to spriječiti jučer je Sabor, kako ističu mediji, izglasao zabranu petardi. Naime, na drugom čitanju saborski su zastupnici jednoglasno podržali zabranu petardi i redenika kategorija F2 i F3. Ipak, i bez strožeg zakona, posljednjih godina uočava se trend smanjivanja broja ozlijeđenih osoba od pirotehničkih sredstava, zahvaljujući ponajprije MUP-ovoj tradicionalnoj preventivno-sigurnosnoj akciji »Mir i dobro«, kao i sve većoj svjesnosti roditelja o opasnostima od petardi, posebno onih II. i III. razreda.


Petero ozlijeđene djece
– S ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, kao i opće sigurnosti građana, i ove godine, u doba božićnih i novogodišnjih blagdana, na području Policijske uprave zadarske, u vremenu od 15. prosinca 2020. godine do 10. siječnja 2021. godine provoditi će se operativna akcija »Mir i dobro«, poručuju iz PU zadarske.
Akcija se provodi 27. godinu zaredom, a cilj je upozoriti građane na opasnost od zlouporabe oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava, kao i nepravilne uporabe pirotehničkih sredstava za zabavu, a koji su tijekom proteklih godina bili uzrokom ozljeđivanja građana.
Dakle, usprkos padu ozljeda djece, dovoljan je trenutak nepažnje da se za neke zadarske obitelji veselje pretvori u nesreću.
Razgovarali smo s doc. dr. sc. Robertom Karlom, specijalistom opće i dječje kirurgije u Općoj bolnici Zadar, o najčešćim ozljedama, dobi djece, kao i utjecaju zabrane okupljanja na korištenje pirotehničkim sredstava.
– Broj ozljeda je u padu, prošla godina bila je najbolja dosad, imali smo samo pet slučajeva. I nije bila riječ o amputacijama, već opeklinama šake, razderotinama prstiju i ozljedi bubnjića, odnosno o oštećenju sluha. Od tih pet slučajeva, dvoje je bilo hospitalizirano. Međutim, nije bilo trajnih posljedica, saznajemo od dr. Karla.


Mjere idu u prilog poboljšanju statistike
Najčešće se radi o osnovnoškolcima, učenicima viših razreda koji ne razmišljaju o potencijalnim opasnostima.
Važno je istaknuti kako su sve te ozljede nastale dok su djeca bila u grupama, dakle nije riječ o pojedinačnim slučajevima. Iz toga slijedi zaključak kako će, ako se djeca ne mogu okupljati, ove godine biti još manje problematičnih slučajeva.
– Ako epidemiološke mjere zažive, djeca se jednostavno neće okupljati i bacati petarde. Nema nastave, nema druženja, utjecat će sve to i na ovu situaciju, objašnjava dr. Karlo.
Dodaje kako je prodaja pirotehnike itekako kontrolirana, a policija sve provjerava.
– Podržavam i veselje i vatromet, podržavam i dječju znatiželju, ali sve uz kontrolu i nadzor starije i odgovorne osobe, zaključuje dr. Karlo.
U skladu s tim, liječnici i ovih blagdana apeliraju na roditelje da nadziru ovakvu vrstu dječje zabave kako bi se izbjegle nesreće i kako bi blagdani svima protekli u miru i veselju.




Budite razboriti i odgovorni
Dragi odrasli,
posebice sada, u doba pandemije uzrokovane virusom COVID – 19, tijekom nadolazećih Blagdana, budite razboriti i odgovorni. Ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli nastradati.
Uvijek budite uzor djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima, pogotovo ako ih vi koristite.
Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć!
U slučaju da se ne možete suzdržati od uporabe pirotehničkih sredstava, obvezno proučite upute o načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima, uz striktno poštivanje sigurnosne udaljenosti.
Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća. Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju.
Želimo da Vam blagdani proteknu u zdravom i sigurnom okruženju!
PU zadarska