Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZABRANA KRETANJA E-propusnice izdavat će Županijski stožer

19.12.2020. 09:58


Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je donio novi, još strožiji paket mjera u borbi protiv koronavirusa. Jedna od glavnih mjera koje na snagu stupaju 23. prosinca zabrana je napuštanja županije u kojoj je prebivalište, ali i zabrana okupljanja ljudi iz više od dva kućanstva.
Nova mjera donesena je i za božićne mise za koje je propisana precizna kvadratura za svakog vjernika. Nacionalni stožer prihvatio je upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima bi crkva za svakog vjernika morala osigurati sedam metara četvornih. Time se ukida mjera o 25 osoba u crkvi bez obzira je li riječ o maloj crkvici ili katedrali, odnosno bez obzira na veličinu crkve s obzirom da su i svećenici isticali kako nije isto održava li se misa u nekoj manjoj crkvi ili katedrali.
Isto pravilo vrijedi i za kina, kazališta i druge objekte s područja kulture kako bi se broj oboljelih od covida-19 smanjio u ovo rizično blagdansko vrijeme kada građani i dalje idu po trgovačkim centrima i pojačano se druže.


Nužne djelatnosti
Što se tiče napuštanja županija, Stožer je precizirao koje su to djelatnosti za koje ne vrijedi zabrana kretanja. Riječ je o tzv. nužnim djelatnostima poput dostave lijekova, opskrbe i zaštitarske službe. Zabranu kretanja, pak, nemaju ni liječnici i ostalo medicinsko osoblje koje radi na sprječavanju širenja covida, novinari, diplomati, ali i pacijenti koji moraju u drugu županiju zbog pregleda ili liječenja, kao i građani koji putuju s posla i na posao jer se njihov se rad ne može obavljati od kuće.
Kako bi se oni koji se ubrajaju u ove djelatnosti mogli neometamo kretati iz jedne u drugu županiju moraju imati propusnicu ili iskaznicu kojom dokazuju da pripadaju ovim djelatanostima.
Prilikom ulaska/izlaska iz županije treba se držati mjera, imati identifikacijsku iskaznicu kojom se dokazuje kategorija ili propusnicu.
– Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već zabranjuju putovanja. Propusnice služe za neodgodive slučajeve i bitne za funkcioniranje države i društva. Poenta je da damo dodatnu poruku građanima da se suzdrže putovanja i proslava, naglasio je Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova.
Propusnice se mogu zatražiti i putem telefona na broj 0800 – 80- 90.


Županija angažirala dodatne djelatnike
U odnosu na izdavanje propusnica na apočetku pandemije ovog proljeća, novost je da ih više neće izdavati gradski, već županijski stožeri. Stožer Grada Zadra tako više neće biti zasut tisućama propusnica kojim su građani tražili napuštanje grada zbog »hranjenja kokoši, koza i ovaca«, već će glavnina posla biti prebačena na Županijski stožer.
U tu su svrhu, kako saznajemo u Županiji, već angažirali dvadesetak djelatnika koji će rješavati na stotine zahtjeva za propusnice, osobito u ovo predblagdansko vrijeme kada mnogi žele putovati. Načelnik Stožera civilne zaštite Zadarske županije, Šime Vicković, o najnovijim nam mjerama kaže:
– Nacionalni stožer obavijestio nas je da će se uvesti e-propusnice za putovanje iz županije u županiju te da će te propusnice izdavati Stožer civilne zaštite zadarske Županije za koje se sada pripremamo. Upravo radimo popis osoba koje će od Nacionalnog stožera dobiti vjerodajnice za izdavanje e-propusnica kako bi mogli ući u sustav i rješavati zahtjeve, najavljuje načelnik Županijskog stožera.




Nema zabrane povratka
Ministar Božinović kaže kako je intencija je da ovo bude odluka s vremenski ograničenim trajanjem i da se ne produljuje ukoliko ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. siječnja mogli bi vidjeti rezultate ponašanja što će biti važno za evaluaciju epidemiološke slike u Hrvatskoj. Popuštanje će, dodaje ministar, ovisiti o trendovima epidemije.
Vezano za novinarski upit hoće li i kome poslodavci trebati dokazivati da zaposlenici ne mogu obavljati posao od kuće, Božinović je rekao da Stožer ima već upita na tom tragu i već se daju odgovori na tom tragu.
Vezano za omogućavanje putovanja studentima, naglasio je da su oni uglavnom već tjednima, ako ne i dulje na online nastavi, što znači da nisu u mjestima studiranja.
Na upit što je s onima koji imaju prijavljeno prebivalište u jednoj, a boravište u drugoj županiji, naglasio je da je ova odluka odluka o zabrani napuštanja, ne i zabrani povratka. Prebivalište, kaže, ima nadređeni položaj ako je regulirano i stalno.
Poručio je i da će učiniti sve da se propusnice dobiju u najkraćem mogućem roku, s obzirom da postoji iskustvo i praksa od nedavno.


Policija će kontrolirati prijelaze između županija
Odgovarajući na pitanje što će biti s onim građanima koji su uplatili kuće ili druge smještaje za odmor ministar Božinović potvrdio je da su oni u poziciji da realiziraju svoj plan.
Policija je, kaže Božinović, napravila draft uputa prema službenicima koji će kontrolirati prijelaze među županijama. Bilo bi logično da traže propusnice, a ako netko nema uvidom u, primjerice rezervaciju, policijski službenik može puštati da osoba prijeđe iz županije u županiju.
Vezano za međunarodne letove istaknuo je da ako je putnik ispunio zahtjevne kriterije da bude primljen na međunarodni let, naravno da će moći doći do luke u Zagrebu.


»Ovo nije odluka kojom se uvode propusnice, već zabranjuju putovanja. Propusnice služe za neodgodive slučajeve i bitne za funkcioniranje države i društva. Poenta je da damo dodatnu poruku građanima da se suzdrže putovanja i proslava
Davor Božinović, načelnik Nacionalnog stožera