Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HDZ šuti o “skandalu Lovrin”

Autor: Nives Rogoznica

19.01.2009. 23:00
HDZ šuti o “skandalu Lovrin”


Nakon što je dnevni tisak jučer objavio kako je bivša ministrica pravosuđa Ana Lovrin utjecala na to da njezina kći Iva Lovrin postane sutkinja Općinskog suda u Zadru, u Županijskom odboru HDZ-a pokušali smo saznati hoće li stranka utvrđivati okolnosti i eventualno pokrenuti stegovni postupak. Ana Lovrin, koja je nakon smjene aktivirala saborski mandat, obnaša dužnost predsjednice Gradskog odbora stranke u Zadru.
Pogodovala kćeri?
U spomenutom novinskom članku navodi se kako je u vrijeme mandata Lovrin raspisala natječaj za izbor tri nova suca Općinskog suda u Zadru i to svega dva tjedna nakon što je njezina kćerka stekla minimalne uvjete za kanidaturu, to jest imala za sobom dvije godine rada na poslu sudske savjetnice.
Također se navodi kako je od Sudačkog vijeća dobila nedovoljan broj glasova potpore, odnosno šest galsova, dok su prva tri kandidata imala 12, 10 i 7 glasova na natječaju na kojeg se javilo 13 kandidata, te kako je Sudačko vijeće sastavljeno do sudaca Županijskog i Općinskog suda izostavilo Ivu Lovrin, nakon čega je Državno sudbeno vijeće unatoč tome poduprlo kćerku bivše ministrice. Državno sudbeno vijeće je uz to imenovalo i Matu Jelića koji nije dobio niti jedan glas potpore zadarskog Sudačkog vijeća.
U članku je utvrđeno i kako će Iva Lovrin, iako je u obrazloženju Državnog sudbenog vijeća stajalao kako je ovo tijelo pri odlučivanju “posebno uzelo u obzir da će svi imenovani kandidati biti raspoređeni u parnični odjel”, prema svojoj želji raditi kao sutkinja u kaznenom odjelu.
Bitanga i Lončar bez komentara
Na internetskim stranicama Općinskog suda u Zadru Iva Lovrin i dalje je navedena kao sudska savjetnica u Zemljišno-knjižnom odjelu, a točnost ovog podatka potvrdio je predsjednik Općinskog suda Marijan Bitanga. Bitanga nije želio komentirati novinski članak kojeg, kazao je, nije vidio.
– Podaci na našim stranicama su ažurni i točni. Što se ostalog tiće, novinski članak nisam čitao, niti bih ga komentirao, i da jesam. Ja u svakom slučaju nisam birao suce. Uostalom, sucem se ne postaje danom imenovanja, nego davanjem prisege, a prisega će se polagati u veljači. Tek nakon toga je obveza predsjednika suda sazvati  sjednicu svih sudaca na kojoj se odlučuje o raspoređivanju, dodao je Bitanga.
Upitan da komentira optužbe na račun svoje stranačke kolegice, potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Željko Lončar je kazao kako članak nije vidio. Također nije želio davati bilo kakav komentar na pitanje o tome hoće li stranka pokrenuti stegovni postupak, niti hoće li ovaj skandal utjecati na pozicioniranje Ane Lovin na stranačkoj listi za lokalne izbore.
Kalmeta i Lovrin nedostupni
Inače, prema Statutu HDZ-a, stegovni postupak se pokreće kada neki član svojim postupanjem narušava ugled stranke, a o stegovnoj mjeri, u slučaju člana gradske organizacije, odlučuje Časni sud županisjke organizacije pri čemu može izreći ukor, oduzimanje dužnosti, uvjetno ili bezuvjetno iskjljučenje.
– Već sam rekao novinarima koji su me zvali u ovo predizborno vrijeme da izjave može dati jedino predsjednik Županijskog odbora Božidar Kalmeta, a to se odnosi i na ovo. Ne želim komentirati novinske člnake. Dovoljno dugo poznajem Anu da mogu reći da ono što radi, radi iz poštenih i ljudskih namjera, zaključio je Lončar.
Predsjednik ŽO Božidar Kalmeta, međutim, kao ni Ana Lovrin, nije bio dostupan za davanje izjava. Ni Kalmeta ni Lovirn nisu odgovarali na pozove upućene iz redakcije Zadarskog lista.