Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

MIOC na listi prioriteta

Autor: Tomislav Jerak

19.01.2009. 23:00
MIOC na listi prioriteta

Foto: Adam VIDAS



Zaista bi bilo fer prema učenicima da dobijemo novi dodatni prostor i time poboljšamo kvalitetu nastave. Skeptičan sam po pitanju novog prostora, bojim se da je to samo mazanje očiju, ali opet, nikad ne reci nikad, kaže Zdravko Ćurko, ravnatelj Gimnazije Franje Petrića


Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća spomenute su četiri zadarske srednje škole koje prioritetno trebaju biti premještene u nove i veće prostore radi rasterećenja školskih programa i smjena. Naime, uvjeti u kojima trenutačno rade nisu adekvatni za realizaciju kvalitetne nastave.
Prva na listi je Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola koja je već dugo u spoju s Ekonomskom školom, radi čega su pretrpane smjene i velik broj đaka, čime je ujedno i narušen kvalitetan odnos na relaciji učenik – profesor te je na taj način gotovo nemoguće prepoznati određene kvalitete i sposobnosti individualaca. Rješenje koje bi rasteretilo te dvije škole jest izgradnja nove zgrade u koju će se jedna od škola premjestiti.
Slična situacija je i u zgradi Gimnazije Vladimira Nazora, gdje se “stiskaju” čak četiri srednje škole, Gimnazija Vladimira Nazora, Gimnazija Jurja Barakovića, Prirodoslovno-grafička škola te Škola za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost.
– Već dugo priželjkujem da se riješi problem naše zgrade, odnosno da se donese rješenje koje bi rasteretilo ove četiri škole, čime bi se promijenili nastavni planovi i programi, po uzoru na one zapadne. Cilj svega je da se sadašnje dvije smjene svedu na jednu, i time omoguće prostor za “golu” nastavu. Dakle, ta škola u budućnosti bi imala samo jednu smjenu, jutarnju, a broj predmeta bi se smanjio na sedam temeljnih, uz koje bi se moglo odabrati izborne programe, ovisno o želji pojedinaca. Znanstveno je i dokazano da se na taj način lakše upijaju podaci, a profesorima je puno lakše “klesati” pojedine učenike kad primijete da imaju sklonost prema nekom predmetu, govori Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora.
Zadnja na listi prioriteta, ali ne i manje važna, je Gimnazija Franje Petrića – MIOC. Iako se u zgradi MIOC-a nalazi samo jedna škola, prostor je premalen za tako važnu gradsku školu, koja zbog svoje skučenosti godišnje može upisati samo 120 učenika.
– Zaista bi bilo fer prema učenicima da dobijemo novi dodatni prostor i time poboljšamo kvalitetu nastave. No, moram priznati da nam u neku ruku i odgovara da imamo manji broj učenika nego ostale škole, jer na taj način kvalitetnije možemo raditi s učenicima i time im dati određenu dozu hrabrosti i samopoštovanja, što je na koncu jedan od glavnih razloga zašto naši učenici već tradicionalno imaju odlične rezultate na školskim natjecanjima i nemaju problema pri upisu na fakultet. Skeptičan sam po pitanju novog prostora, bojim se da je to samo mazanje očiju, ali opet, nikad ne reci nikad, kaže Zdravko Ćurko, ravnatelj Gimnazije Franje Petrića.
Kad ministar Zoran Primorac već govori kako su Hrvati školovani i pametni ljudi, treba vidjeti koliko će trajati proces izgradnje novih škola, nadajmo se onoliko koliko i izgradnja novih športskih dvorana.