Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Obrazloženo oko 400 programa iz područja kulture

Autor: Nikola Markulin

19.01.2009. 23:00
Obrazloženo oko 400 programa iz područja kulture

Foto: Nenad MARČEV



Ukupno će se za kulturu iz Gradskog proračuna u 2009. godini izdvojiti 26.321.200 kuna. Za rad Znanstvene knjižnice izdvojit će se 4.724.000 kuna, za Gradsku knjižnicu izdvojit će se 6.550.000,00 kuna, a za Hrvatsku kazališnu kuću Zadar 4.354.000 kuna. Za programe u kulturi izdvojit će se 10.693.200 kuna. Za Muzej Grada Zadra izdvojiti će se 2.000.000kuna, za Centar za mlade 1.900.000, za Glazbene večri u sv. Donatu 550,000, za HGPD Zoranić 320,000, za Maticu Hrvatsku 440,000, za Zadarski komorni orkestar 520,000 kuna, za SICU 750,000 kuna, za Gradsku glazbu 200,000 kuna…
Gradsko vijeće Grada Zadra na sjednici održanoj koncem prosinca 2008. godine donijelo je „Program javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2009. godinu”. Program se primjenjuje od 1. siječnja 2009. godine, a u njemu stoji: „Na javni poziv koji je Upravni odjel za odgoj, školstvo, kulturu i šport Grada Zadra, a temeljem Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi, objavio 12. rujna 2008. godine pristigao je 121 podnesak kojima je obrazloženo oko 400 programa iz područja kulture za čiju se realizaciju traži materijalna potpora u Proračunu Grada Zadra za 2009. godinu… Kvaliteta podnesenih prijedloga programa odražava se, među ostalim, i u podatku da su planirani iznosi mnogo realniji od onih podnesenih ranijih godina.”
Kako stoji u Programu, primarna je obveza Grada Zadra osiguranje sredstava ustanovama, udrugama i manifestacijama u kulturi kojima je osnivač Grad Zadar. To su Gradska knjižnica, Znanstvena knjižnica, Hrvatska kazališna kuća Zadar, Gradska glazba, Zadarski komorni orkestar, HPGD Zoranić, Glazbene večeri u Sv. Donatu, Zadarsko kazališno ljeto, Festival suvremene glazbe i Zadar Snova. Stalnu izložbu crkvene umjetnosti iz sredstava Gradskog proračuna financira se u iznosu od 50% ukupnih sredstava.
Financiranje zaposlenika
Proračunom Grada Zadra za 2009. godinu predviđeno je financiranje 83 zaposlenika (36 Gradska knjižnica, 29 Znanstvena knjižnica, 18 Hrvatska kazališna kuća, tajnik Matice hrvatske, restaurator-konzervator i pripravnik u Muzeju antičkog stakla do trenutka preuzimanja financiranja tih radnih mjesta od strane Ministarstva kulture).
Gradska knjižnica – U 2009. godini osiguravaju se sredstva za uređenje i opremanje Područne knjižnice Bili Brig radi premještanja knjižnice u veći prostor s obzirom da su potrebe korisnika za knjižničnim uslugama u tom gradskom predjelu sve veće. Grad će u 2009. godini nastaviti sudjelovati u izdavanju monografije Gradske knjižnice, te u nabavi računala prilagođenog slijepim i slabovidnim osobama. Trend povećanja sredstava za nabavku knjižne i neknjižne građe je nastavljen, a osigurat će se sredstva i za pet novih zaposlenika u Područnoj knjižnici Arbanasi.
Znanstvena knjižnica – Osigurat će se sredstva za ugradnju platforme za osobe s invaliditetom, te za plaće zaposlenika u Odjelu za slijepe i slabovidne osobe, jednog informatora i jednog knjigoveže.
Hrvatska kazališna kuća Zadar – U 2009. godini osiguravaju se sredstva za ugradnju protupožarnog zastora i izradu svečanog zastora, te dio sredstava za uređenje ljetne pozornice. Nastavit će se nadopuna s kazališnim kadrom.U 2009. godini predviđeno je 12 kazališnih predstava, te niz koncerata u sklopu koncertne sezone. Zadarsko kazališno ljeto će trajati od 29. lipnja do 3. kolovoza, a predviđeno je 6 dramsko-scenskih i plesnih programa, te niz glazbenih programa u sklopu Festivala suvremene glazbe.
Tekuće donacije
U okviru proračunske stavke „Tekuće donacije” uključeni su svi ostali podnositelji zahtjeva od ustanova u kulturi (Arheološki muzej, Muzej antičkog stakla, Narodni muzej, Kazalište lutaka, Stalna izložba crkvene umjentosti), manifestacija i kulturnih priredbi (Glazbene večeri u Sv. Donatu, Jadera 2009, KalelargArt, Karnevalić…) i udruga građana (Gradska glazba, HPGD Zoranić, Matica hrvatska Zadar, Zadarski komorni orkestar, HADLU Zadar, Likovna udruga ZadArt, D.R.M.A. Ella, Kazališna udruga Zalet, Hrvatsko filatelističko društvo, Pjevački zbor Condura Croatica, Umjetnička organizacija Jadertina, Art forum, Kazališna udruga Igrajmo se, Klub zadarskih studenata, Udruga za promicanje hip hop kulture Zdanje, Udruga za razvoj nezavisne kulture Šigureca, Udruga Zadar Muzika, Zadarski plesni ansmabl, Nova akropola, Djelo Marijino – pokret fokolara, Matica Zadrana, Društvo knjižničara, Družba braće hrvatskoga zmaja – Zmajski stol u Zadru, Hrvatski glazbeni centar, Teatro Verdi, Udruga Z.V.U.K., Udurga Zadarske klape, klape Galija, Kadena, Kondura i Ardura, Zajednica Talijana Zadar, Klub Zagrebčanaca, Hrvatsko-francuska udruga, Udruga Slavonaca Srijemaca i Baranjaca).
Od programa Narodnog muzeja osigurat će se sredstva za samostalnu izložbu slikarice Iris Mihatov Miočić, skupnu izložbu triju njemačkih i jednog hrvatskog autora (Loffler, Korpys,Kirschmann i Blašković) kao početak suradnje Zadra i Bremena, izložbu fotografija Zvonimira Brkana u povodu 30. godišnjice smrti, interaktivnu multimedijsku izložbu „Čarobni svijet iluzija”, te izdavanje priručnika „Šareni vez u zaleđu sjeverne Dalmacije”.
Od programa Arheološkog muzeja sudjelovat će se u financiranju izložbe „Antičke svjetiljke iz fundusa Arheološkog muzeja Zadar”, te izdavanje glasila „Diadora”.
Muzeju antičkog stakla financirat će se izdavanje znanstvenog časopisa „Asseria 6″.
Od programa Kazališta lutaka financirat će se nova predstava „Postolar i vrag” i obnova predstave „Robinzon”. U „Programu” u svezi s Kazalištom lutaka Zadar stoji još: „Grad Zadar i u 2009. godini osigurava sredstva koja bi zajedno sa sredstvima Ministarstva kulture i Zadarske županije trebala omogućiti završetak radova odnosno osiguravanje uvjeta za redovan rad Kazališta lutaka.”
Od programa zadarskog ogranka Matice hrvatske financirat će se „Zadarka smotra”, „Prošlost Zadra (IV. svezak)” i „Kršćanski Zadar”, a sudjelovat će se i u financiranju „Zbornika radova profesora Stijepe Obada” , monografije „Ivo Bavčević”, „Rječnik govora Vrsi”, „Prapovijest Nina”, „Rječnik govora Bibinja”.
Sredstva idu mnogima
Iz programa koji predlaže HPGD Zoranić osigurat će se sredstva za redovnu djelatnost, realizaciju prigodnih nastupa u Zadru, te za sudjelovanje u financiranju natjecanja i gostovanja u Hrvatskoj i inozemstvu.
Gradskoj glazbi Zadar osigurat će se sredstva za sudjelovanje na Smotri puhačkih orkestara, te za suradnju s ostalim puhačkim orkestrima i za organizaciju svečanog koncerta povodom godišnjice smrti maestra Marina Čovića.
Financirat će se koncertna sezona (šest koncerata) Zadarskog komornog orkestra koji ugošćuje ugledne dirigente i renomirane soliste, a osigurat će se sredstva za kupovinu kontrabasa.
Financirat će se Glazbene večeri u sv. Donatu koje će započeti početkom srpnja, a trajati do početka kolovoza.
U organizaciji udruge Zadar Snova financirati će se istoimeni festival suvremenog kazališta (7. – 14. kolovoza).
Sredinom lipnja 2009. godine održat će se međunarodni dječji festival autorskih pjesama „Jadera 2009″.
HADLU Zadar će se u 2009. godini financirati 3 skupne i 10 samostalnih izložbi. U 2009. godini nastavit će se financirati program Stella filma d.o.o. u sklopu projekta „Hrvatska kulturna baština”. Među programima izdavaštva financirat će se i sufinancirati niz knjiga, monografija, dječjih knjiga… Osigurat će se sredstva za obradu, restauraciju, klasifikaciju, zaštitu i digitalizaciju vrijedne knjižnične građe knjižnice samostana sv. Frane u cilju otvaranja knjižnice javnosti. Nadalje, financirat će se programi iz kulture pojedinih gradskih mjesnih odbora, programi dalmatinskih klapa, programi kulture na otocima koji pripadaju Gradu.
U proračunu Grada Zadra za 2009. godinu predviđena su sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgradnju Centra za mlade i Muzeja Grada Zadra.
Kome koliko kuna?
Posebnu stavku u proračunu čini znanstveno-istraživačka i tiskarska djelatnost. Tako će se sredstvima iz gradskog proračuna sudjelvati u financiranju izdavačke djelatnosti Sveučilišta u Zadru. Podržat će se održavanje znanstvenog skupa „Zadarska regija u Domovinskom ratu” u organizaciji Zavoda HAZU i Sveučilišta. Najzad, osigurati će se sredstva za programe „Hegelovog društva”, „Hrvatskog geografskog društva”, „Prirodoslovno-grafičke škole”, „Udruge odgajatelja predškolske djece Maraška”, „Hrvatskog filološkog društva” i „Hrvatskog filozofskog društva”.
Ukupno će se za kulturu iz Gradskog proračuna u 2009. godini izdvojiti 26.321.200 kuna. Za rad Znanstvene knjižnice izdvojit će se 4.724.000 kuna, za Gradsku knjižnicu izdvojit će se 6.550.000,00 kuna, a za Hrvatsku kazališnu kuću Zadar 4.354.000 kuna. Za programe u kulturi izdvojit će se 10.693.200 kuna. Za Muzej Grada Zadra izdvojiti će se 2.000.000kuna, za Centar za mlade 1.900.000, za Glazbene večeri u sv. Donatu 550,000, za HGPD Zoranić 320,000, za Maticu Hrvatsku 440,000, za Zadarski komorni orkestar 520,000 kuna, za SICU 750,000 kuna, za Gradsku glazbu 200,000 kuna…