Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tornado neće reagirati na provokacije

Autor:

19.01.2009. 23:00
Tornado neće reagirati na provokacije

Foto: Zvonko KUCELIN



Svjetsko rukometno prvenstvo je krenulo za Hrvatsku na najbolji mogući način. Odlična posjeta u svim dvoranama te organizacija na vrhunskoj razini ipak se uspije isprekidati sitnim incidentima kao što je bilo paljenje hrvatske zastave na parkiralištu ispred porečke dvorane Žatike. U Poreču naime, igra rukometna reprezentacija Srbije koju je na ovom prvenstvu prati i popriličan broj navijača. Svojim ponašanjem i bodrenjem svojih rukometaša srpski navijači ničim  nisu odskakali od drugih navijača koji su došli u Hrvatsku svojim rukometašima pružati podršku. No, incident s paljenjem hrvatske zastave potakao je na razmišljanje o opravdanosti ove prethodnje tvrdnje. Iako postoji samo dokaz o spaljivanju zastave, a ne i o počinitelju sigurno je ovakav potez ne doprinosi onoj idili na tribinama koja se mogla primijetiti do sada u novoizgrađenim rukometnim dvoranama.
Poreč – ružna uvertira
Sigurno je da s čije god strane došao ovakav čin to nije bilo i mišljenje većine nego nekog pojedinca koji je zalutao na ovakvu sportsku priredbu kao potpiravač atmosfere koja sigurno nije rukometna. Ostaje samo nada da će sve ostati kako je bilo i dosad, u fer i korektnom navijanju svih navijača, a počinitelja se privesti pravdi. Ovakvi događaji sigurno nisu odlična uvertira pred sve izvjesniji dolazak srpskih rukometaša i njihovih navijača u Zadar gdje bi trebali igrati drugi krug natjecanja, jer ipak proces opraštanja i zaboravljana zbog još svježih ratnih događanja u zadarskoj populaciji nije završen. Zbog svega navedenog pokušali smo čuti što misle i u navijačkoj udruzi Tornado u svezi ovog događaja.
– Teško je išta pametno reći o tom ružnom događaju. No, mi nismo za nikakve odmazde ili pokušaje sabotaže ovog velikog sportskog događaja koji se održava u Hrvatskoj. Koliko smo uspjeli shvatiti ti srpski navijači u Poreču su ona skupina kulturnih i mirnijih navijača koji prate samo rukomet. Najvjerojatnije je to bila provokacija nekog pojedinca koji je tako preko rukometa htio sabotirati sva nastojanja Hrvatske da ovo prvenstvo protekne u savršenoj atmosferi – rekao je Mario Gavran, vođa navijačke skupine Tornado, i dodaje:
– Mi u Tornadu smo samo za bodrenje hrvatske reprezentacije što i odlaskom u Split na utakmicu protiv Španjolske želimo potvrditi, a za nas ovi rukometni navijači iz Srbije ne predstavljaju nikakvu prijetnju kao možda oni košarkaški i nogometni. Ako sve bude u domeni navijanja samo za svoju reprezentaciju i bez provokacija nema straha za ponašanje Tornada za vrijeme bilo kakvog sportskog događaja vezanog za Srbiju – zaključuje Gavran.
Za sve vrijede ista pravila
Rukometno prvenstvo u Zadru, a s njime i mnogobrojne navijače, ovog vikenda dočekat će oko 200 do 250 pripadnika zadarske policije koji iz dana u dan osiguravati taj sportski događaj. Kako doznajemo od zamjenika načelnika zadarske PU Ivana Gambiraže, ovisno o potrebi ta brojka se lako može i povećati, budući da policija još ne raspolaže konkretnim informacijama tko će sve boraviti u Zadru za vrijeme prvenstva:
– Još uvijek ne znamo hoće li srpska reprezentacija proći u drugi krug, pa tako i hoće li oni i njihovi navijači doći i u Zadar. Ipak, zajedno s organizatorom ovog javnog okupljanja predvidjeli smo tu situaciju i pripremu oko svih navijača. Jer, za svih će vrijediti ista pravila, bili oni iz Srbije ili iz neke druge zemlje. Dobro se zna sve ono što se ne smije raditi na javnim okupljanjima, a svim navijačima mi garantiramo sigurnost i ugodan boravak, kazao je načelnik zadarske policije Ivan Gambiraža, pojašnjavajući pritom kako je policija pripremljena na sve moguće scenarije, ali da će napraviti sve da svatko tko ima kartu da i uđe u dvoranu.
 


 DVOSTRUKI KRITERIJ SA ZASTAVAMA


– Iskoristio bih priliku i napomenuo kako nam se ne sviđa dvostruki kriterij naših vlasti za koje su hrvatske zastave sa šahovnicom bez krune nepoželjne na tribinama, dok to isto ne vrijedi za druge države kao što su Makedonija i Srbija čiji navijači slobodno vijore više verzija svojih nacionalnih barjaka među kojima ima i onih zastava koje se po nekom tumačenju zakona ne bi smjele javno isticati. Primjerice, to se odnosi na zastavu Republike Srpske. Takav maćehinski odnos prema svojim građanima se može dogoditi samo kod nas – smatram Gavran.




 BOGAT ZABAVNI PROGRAM


Zadar je, uz Zagreb, Osijek, Split, Varaždin, Pulu i Poreč, domaćin druge skupine Svijetskog rukometnog prvenstva koje će se odigrati 24., 25. te 27. siječnja u ŠC Krešimir Čosić.
Uoči nadolazećeg rukometnog vikenda, Grad Zadar je za sve Zadrane, njihove goste te navijače zasad nepoznatih sudionika druge skupine, pripremio bogate zabavne programe koji bi se trebali održavati u staroj gradskoj jezgri te ugostiteljskim objektima i noćnim klubovima.
Na Narodnom trgu će se tako, što se dnevnih događanja tiče, u sva tri dana održavati bogati programi popunjeni dobrom glazbom, zabavom te bogatim gastronomskim poslasticama, dok će se noćni dio zabave premjestiti u ugostiteljske objekte smještene na poluotoku te klubove kao što su Arsenal, City club Forum, City Galleria, Medusa bar, Maraschino te Maya pub, koji su svim gostima najavili nezaboravan provod do sitnih sati.
U Turističkoj zajednici nam govore da se očekuje približno 2500 do 3000 posjetitelja našem gradu, te da su svi kapaciteti u hotelima popunjeni.
– Naš hotel doduše ne može primiti velik broj gostiju, ali im zato pružamo vrhunsku uslugu. Kapacitet od 28 soba smo popunili, a u njima će odsjesti njemački, švedski i danski novinari. Osim smještaja, našim gostima su na raspolaganju i restoran, konferencijska dvorana s vrhunskom digitalnom opremom, te za opuštanje nakon napornog dana, wellness, govori Željka Kozulić, voditeljica recepcije hotela Bastion.


 POLICIJA UPOZORAVA


Protupravnim ponašanjem u smislu Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima smatra se: posjedovanje ili konzumiranje alkoholnih pića (osim bezalkoholnog piva) ili opojnih droga, te posjedovanje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja od strane osoba koje dolaze na športska natjecanja, u razdoblju od dva sata prije početka do dva sata nakon završetka športskog natjecanja, a u sredstvima javnog prijevoza tijekom čitavog razdoblja od početka odlaska na športsko natjecanje pa do dolaska na prostor športskog objekta,
– unošenje u športski objekt alkoholnih pića, opojnih droga, pirotehničkih sredstava, oružja i drugih sredstava pogodnih za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
– unošenje i isticanje transparenta, zastave ili druge stvari s tekstom, slikom, znakom ili drugim obilježjem koje iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne ili vjerske pripadnosti ili neke druge posebnosti
– bacanje predmeta u natjecateljski prostor ili gledateljski prostor
– pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne nacionalne ili vjerske pripadnosti ili neke druge posebnosti
– paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava
– paljenje navijačkih rekvizita i drugih predmeta
– pozivanje i poticanje na tučnjavu ili na napad na druge gledatelje, redare, službene osobe organizatora natjecanja, športaše i druge sudionike u športskom natjecanju
– sudjelovanje u tučnjavi ili napadima na druge gledatelje, redare, službene osobe organizatora natjecanja športaše i druge sudionike u športskom natjecanju
– nedozvoljen ulazak u natjecateljski prostor
– oštećenje ili uništavanje dijelova športskog objekta, te prijevoznih sredstava i druge imovine prilikom dolaska, za vrijeme održavanja ili nakon športskog natjecanja, u razdoblju od dva sata prije početka do dva sata nakon završetka natjecanja.
I. JURJEVIĆ