Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Najbolji idu na županijski Lidrano

Autor: Anita Ćustić

19.01.2010. 23:00
Najbolji idu na županijski Lidrano

Foto: A. SITNICA



Gradska smotra Lidrano 2010. učenika osnovnih škola čiji je ovogodišnji domaćin OŠ Stanovi, upriličena je danas u prostorima ove zadarske škole te na nadolazeću županijsku smotru plasiralo čak 21 učenika, bilo da je riječ o autoru literarnog, scenskog ili novinarskog uratka.
Kako pojašnjava Jurka Šaban, ravnateljica OŠ Stanovi, na ovogodišnjem je Lidranu nastupilo ukupno devet škola, od kojih su samo dvije otočne škole, dok su sve ostale gradske, a OŠ Stanovi je, nakon 2005. godine, kada je bila domaćinom i gradskog i županijskog natjecanja, ponovno imenovana organizatorom.
– Lidrano je naše tradicionalno natjecanje, no rekla bih da ono nije obično školsko natjecanje, jer je po svome sadržaju posebno, osebujnije je i složenije. Na ovu se smotru uglavnom prijavljuju učenici literati, dramske i novinarske skupine i slično, uglavnom učenici razvijenog afiniteta prema ovakvoj vrsti kreativnog izražavanja. Ovaj put je sudjelovalo 74 učenika te njihovih 26 mentora, a u konkurenciji je bilo 15 literarnih radova, 11 samostalnih novinarskih radova, 9 samostalnih scenskim radova, 7 dramsko scenskim skupina i jedna televizijska emisija, kazala je ranateljica, naglasivši kako je svaki od navedenih izričaja imao svoja tri člana povjerenstva koji su odlučivali o najboljima.
Prosudbeno je povjerenstvo stoga među 17 literarnih radova moralo izabrati tri prozna i tri pjesnička rada koja će se predstaviti i na Županijskom natjecanju, a to su prozni radovi pod nazivom „Sajam u Benkovcu”, „Opasno zaljubljen” i „Priča o Vukovaru” te pjesničkih naslova „Riči materine”, „Tebi” i još šest haiku pjesama.
U kategoriji samostalnog novinarskog izričaja, među 11 radova odabrano je šest najboljih, a to su „Novim uvjetima rada do kvalitetnije škole”, „Najljepše je postati (sretan) čovjek”, „Svi nas vole, i stari i mladi”, „O Kini od A do Ž”, „Facebook – nova vrsta ovisnosti” i televizijska emisija „Iznenadna radost”.
Među 9 samostalnih scenskih radova, na Županijskoj će se smotri predstaviti Dominik Čolak iz OŠ Šimuna Kožičića Benje, Roko Brkić iz OŠ Stanovi, Martin Kranjčec iz OŠ Krune Krstića, Sani Ivankov iz OŠ Petar Preradović i Matea Grdović iz Oš Krune Krstića.
Pa iako je običaj da na Županijsku smotru odlaze tri dramske predstave, zbog ovogodišnje jake konkurencije povjerenstvo je donijelo odluku da to ovaj put budu četiri predstave i to „Dolazak nove godine” u izvedbi dramske skupine OŠ Zadarski otoci, „Različitosti” učenika OŠ Šimuna Kožičića Benje, „Sretni kraljević”, također predstava učenika OŠ Šimuna Kožičića Benje i „Tinejdžerski noturno”, koju je izvela dramska skupina OŠ Zadarski otoci.
– Iznimno sam zadovoljna što je sve ovako lijepo i uspješno proteklo i drago mi je da se ovo danas dogodilo baš u našoj školi. Onima koji idu dalje želim puno uspjeha sve do one najviše, državne razine natjecanja. Čestitam svim sudionicima i njihovim mentorima, te članovima povjerenstva na trudu i radu koji su uložili kako bi ovaj događaj protekao u što ljepšem i uspješnijem tonu, kazala je naposljetku Jurka Šaban.