Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Neriješeni vlasnički odnosi mrtvih opterećuju žive

Autor: Anita Ćustić

19.01.2010. 23:00
Neriješeni vlasnički odnosi mrtvih opterećuju  žive

Foto: Adam VIDAS



Moramo biti svjesni da je ovo posao koji će trajati još najmanje tri godine. Činjenica je da se većina mještana ni sa svojom rodbinom i ukućanima nije dogovorila oko zemljišta. Ovo je izvrsna prigoda da se konačno osnuje nova zemljišna knjiga iz koje će biti izbrisani svi oni prethodnici koji su umrli, a koji zbog neriješenih vlasničkih odnosa prije smrti svojim potomcima i danas stvaraju problem, kaže načelnik Lončar


Nakon što su prije više od dva mjeseca na području općine Poličnik i službeno započeli radovi na katastarskoj izmjeri k.o. Poličnik, u petak će u prostorima OŠ Poličnik, s početkom u 18.15 sati biti održan sastanak vezan za ovaj projekt. Riječ je o projektu vrijednom 4,034.400 kuna (uključujući PDV) a radove u omjeru 40 prema 60 posto zajednički financiraju Državna geodetska uprava te Općina Poličnik i to kroz tri proračunske godine, dok je izvođač radova Geodetski zavod d.d. Osijek.
Prezentaciju će održati izvođač radova iz Osijeka kako bi upoznao vlasnike i posjednike s njihovim obvezama u postupku izmjere i osnivanja nove zemljišne knjige. Iako je bilo najavljeno kako svi zainteresirani mještani imaju priliku javiti se u Općinsku upravu do 30. siječnja kako bi sklopili ugovor s Općinom, načelnik Davor Lončar napominje kako je sve izglednije da će se, zbog velikog broja novih posjednika na području općine, planirani rokovi za prijavu produžiti.
Načelnik je i na samom početku realizacije ovog zahtjevnog projekta apelirao na žitelje da se svi aktivno uključe u riješenje ovog stoljetnog problema zakompliciranih imovinsko-pravnih odnosa. Jer kako kaže, ovo je izuzetna prilika da se relativno brzo i efikasno rješe nagomilani problemi kojim će oni koji se uključe kroz dvije ili tri godine postati vlasnici ili posjednici svojih zemljišta i konačno će moći upravljati svojom imovinom.
– Od samog službenog otvorenja radova na katastarskoj izmjeri pa do danas radilo se na pripremi tijela i tehničke dokumentacije od strane Geodetskog zavoda d.d. iz Osijeka, a što su zapravo vrlo važni pripremni radovi za usklađivanje s katastrom. Projekt je u tijeku, ali najvažnije je upoznati ljude s brojnim tehničkim detaljima, kako bi se sve što prije privelo kraju i zato ćemo u petak organizirati prezentaciju, kazao je Lončar, naglasivši kako će nakon samog sastanka okupljeni imati priliku postaviti pitanja i dobiti odgovore na sve nejasnoće te da se nada da će se na sastanku pojaviti i druge javne ustanove koje moraju biti uključene u projekt, kao što su Hrvatske šume ili Hrvatske vode, kako bi se izbjegli eventualni naknadni prigovori.
Načelnik je istaknuo i to kako će Općina vrlo rado učiniti sve ono što je njihova obveza i sve što je u njihovoj moći, pa će tako mještanima uvijek biti na usluzi, a s izvođačem radova iz Osijeka stvoriti partnerski odnos te njihovim predstavnicima na području općine osigurati prostor za rad.
– Moramo biti svjesni da je ovo posao koji će trajati još najmanje tri godine, jer ovakav je proces, rekao bih, tehnički spor. S obzirom da je ovo prva katastarska izmjera još od doba Austro-ugarske monarhije, možete samo zamisliti koliko je to do danas zakomplicirano. Osim toga, činjenica je da se većina mještana ni sa svojom rodbinom i ukućanima nije dogovorila oko zemljišta, a to onda znatno otežava proces. Po meni su možda najveći problem oni koji godinama žive u inozemstvu, a vlasnici su nekakvog građevinskog zemljišta na području općine, jer oni su mahom slabo educirani i ne shvaćaju našu kompliciranu birokraciju, kazao je načelnik, naglasivši kako je ovo izvrsna prigoda da se otklone sve nejasnoće, te da se konačno osnuje nova zemljišna knjiga iz koje će biti izbrisani svi oni prethodnici koji su umrli, a koji zbog neriješenih vlasničkih odnosa prije smrti svojim potomcima i danas stvaraju problem.