Općina Ražanac za sadnice izdvaja 250.000 kuna

Slika korisnika admin
sadnice
Sadnice stižu u Ražanac i njegovih sedam općinskih mjesta

U okviru projekta unaprjeđenja i subvencioniranja maslinarstva i vinogradarstva i ove će godine posredstvom Općinskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu privlačkim maslinarima, vinogradarima i voćarima biti osigurane dovoljne količine sadnica maslina, kalemova vinove loze te sadnica voćaka.

850 sadnica maslina

Njih će uglavnom dobiti oni maslinari, vinogradari i voćari koji su tijekom lanjske godine prema Općini Privlaka uredno podmirili svoja dugovanja za komunalije, porez, odvoz smeća i druga. Nakon što je proveden javni natječaj za najpovoljnijeg dobavljača odabrana je poznata tvrtka "Prud" vlasnika Mate Volarevića iz Metkovića koja se dugi niz godina već uspješno bavi poslovima sadnje i uzgoja raznog sadnog materijala. Tako će u skladu s potpisanim ugovorom u privlačke vinograde, maslinike i voćnjake iz Metkovića do konca ovog mjeseca biti dopremljeno 850 sadnica maslina sorti oblica, levantinka, žutica, leccino, pendolino, tenera, ascolano, cipressino i drugih te 2.000 kalemova vinove loze sorti plavac, debit, maraština, babić, plavina, merlot, sauvignon, in blanc, sirah i ostalih kao i 180 komada voćaka limuna, mandarina, naranči i malina.

Kako smo doznali od referenta općinskog Komunalnog odjela Pelegrina Mustaća, budući da Općina subvencionira sadnice s polovicom novčanih sredstava, maslinari će za jednu sadnicu maslina morati izdvojiti 12,5 kuna, za lozni cijep 3,5 kune dok će cijena sadnice voćke biti identična cijeni masline.

- Inače, do sada se u ovaj projekt uključilo 70 maslinara, 40 vinogradara te 20-ak voćara. O točnom datumu dopreme spomenutog sadnog materijala i njegovoj podijeli privlački će maslinari, vinogradari i voćari pravovremeno biti obaviješteni, kaže referent Pelegrin Mustać.

Natječaj

Za razliku od Privlačana općinske su vlasti u Ražancu upravo raspisale javni natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuđača i dobavljača sadnog materijala maslina i vinove loze. Također, ovdašnjim maslinarima i vinogradarima Općina ide na ruku subvencionirajući sa 50 posto ovaj projekt, tako da će se do sada evidentiranih 6.900 sadnica maslina uobičajenih domaćih i stranih sorti te 11.700 loznih cjepova, maslinarima i vinogradarima u Ražancu i njegovih sedam općinskih mjesta Ljupču, Rtini, Ljubačkim Stanovima, Krnezi, Podvršju, Radovinu i Jovićima biti isporučeno po 10, odnosno po 4 kune po komadu.

Po riječima pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ražanac Damira Jordana, za ovaj će projekt Općina izdvojiti 250.000 kuna iz ovogodišnjeg proračuna.

- Do sada nam se prijavilo ukupno 220 maslinara te 100 vinogradara. Držimo da taj broj još nije konačan jer nas naši maslinari i vinogradari svakodnevno konzultiraju zbog ovog posla. Budući da smo u mogućnosti svakom maslinaru podijeliti 40 sadnica te vinogradaru 500 komada kalemova vinove loze još imamo prostora udovoljiti svima onima koji nam se još uvijek javljaju. Nadamo se da ćemo do prvog ožujka naš posao privesti kraju, a onda će biti na našim vinogradarima i maslinarima da vrijedni sadni materijal zasade na za to pripremljeni teren, zaključio je pročelnik Jordan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno