Skuplje ulje na glasu

Slika korisnika admin
masline_plod
Za kvalitetno ulje najbitniji je kvalitetan plod

Posjetili smo mjesto Soline na Dugom otoku i obitelj Zorana Pešušića. Razlog posjeta je maslinarstvo. Osim članova obitelji u berbi maslina sudjeluju i prijatelji Česi kao i Talijani.

- Preferiram stari način prerade maslina i to metodom istiskanja ulja, putem torbi, uz pomoć visokotlačnih presa, jer se na taj način dobiva kvalitetnije maslinovo ulje od onoga koje se preradi putem suvremenog postrojenja. To potvrđuje i cijena te sama potražnja. Svakako, naša maslinova ulja su na glasu među domaćim i stranim gostima, a posebice se to odnosi na nautičare, jer kažu da pri pečenju ribe ulje daje posebnu aromu, kaže Pešušić.

Maslinovo ulje trebalo bi biti i skuplje od petnaestak eura po litri. 

Razgledali smo podrumom obitelji Pešušić. U badnju uglavnom same oblice, odnosno orkule, kako zovu tu autohtonu sortu masline na Dugom otoku.

- Naše masline su u potpunosti čiste, sjaje se poput bisera. More u kojem se masline brudaju izvuče iz njih gorčinu. I to je jedan od razloga što više cijenim staru tehnologiju prerade, jer maslinari koji prefiriraju tu proizvodnju maksimalno paze na čistoću maslinova ploda. Dapače, čest je slučaj da se u novim suvremenim postrojenjima maslinov plod doveze u uljaru, onečišćen, pun lišća i peteljki. To nikako nije dobro, znajući da peteljke stvaraju gorčinu, ističe Pešušić.

Mjesna uljara u vlasništvu je dioničara, mještana. Opažamo granitni mlinski kamen, preše i korbe.

- Naša uljara je ujedno i etnomuzej pa mnogi gosti rado zavire i žele to ovjekovječiti, kaže Pešušić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno