Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Skuplje ulje na glasu

Autor: Nenad Marčina

19.01.2010. 23:00
Skuplje ulje na glasu


Naše masline su u potpunosti čiste, sjaje se poput bisera. More u kojem se masline brudaju izvuče iz njih gorčinu. I to je jedan od razloga što više cijenim staru tehnologiju prerade, jer maslinari koji preferiraju tu proizvodnju maksimalno paze na čistoću maslinova ploda


Posjetili smo mjesto Soline na Dugom otoku i obitelj Zorana Pešušića. Razlog posjeta je maslinarstvo. Osim članova obitelji u berbi maslina sudjeluju i prijatelji Česi kao i Talijani.
– Preferiram stari način prerade maslina i to metodom istiskanja ulja, putem torbi, uz pomoć visokotlačnih presa, jer se na taj način dobiva kvalitetnije maslinovo ulje od onoga koje se preradi putem suvremenog postrojenja. To potvrđuje i cijena te sama potražnja. Svakako, naša maslinova ulja su na glasu među domaćim i stranim gostima, a posebice se to odnosi na nautičare, jer kažu da pri pečenju ribe ulje daje posebnu aromu, kaže Pešušić.
Maslinovo ulje trebalo bi biti i skuplje od petnaestak eura po litri. 
Razgledali smo podrumom obitelji Pešušić. U badnju uglavnom same oblice, odnosno orkule, kako zovu tu autohtonu sortu masline na Dugom otoku.
– Naše masline su u potpunosti čiste, sjaje se poput bisera. More u kojem se masline brudaju izvuče iz njih gorčinu. I to je jedan od razloga što više cijenim staru tehnologiju prerade, jer maslinari koji prefiriraju tu proizvodnju maksimalno paze na čistoću maslinova ploda. Dapače, čest je slučaj da se u novim suvremenim postrojenjima maslinov plod doveze u uljaru, onečišćen, pun lišća i peteljki. To nikako nije dobro, znajući da peteljke stvaraju gorčinu, ističe Pešušić.
Mjesna uljara u vlasništvu je dioničara, mještana. Opažamo granitni mlinski kamen, preše i korbe.
– Naša uljara je ujedno i etnomuzej pa mnogi gosti rado zavire i žele to ovjekovječiti, kaže Pešušić.