Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svjetski orači u Biogradu 2012.

Autor: Velimir Brkić

19.01.2010. 23:00
Svjetski orači u Biogradu 2012.

Foto: Velimir BRKIĆ



Svjetsko natjecanje u oranju održat će se u Biogradu na Moru u rujnu 2012. godine, na najpoznatijem poljoprivrednom gospodarstvu u Zadarskoj županiji, Vrana d.o.o. u Jankolovici
Hrvatska će u rujnu 2012. biti domaćin 59. svjetskog natjecanja u oranju, a ugovor o domaćinstvu tog natjecanja između Svjetske oračke organizacije – World Ploughing Organization (WPO) i Hrvatske jučer su u Zagrebu potpisali ministar poljoprivrede Petar Čobanković i glavni tajnik WPO-a Hans Spieker.
Svjetsko natjecanje u oranju održat će se u Biogradu na Moru u rujnu 2012. godine, na najpoznatijem poljoprivrednom gospodarstvu u Zadarskoj županiji, Vrana d.o.o. u Jankolovici. Sudjelovanjem, kao i organizacijom takvog natjecanja, Hrvatskoj se pruža prilika da se promovira kao poljoprivredna i turistička zemlja.
– Koliki ugled Hrvatska kao članica WPO-a uživa govori podatak kako nam je dodijeljeno organiziranje prvog Svjetskog natjecanja u oranju na prostoru države. Hrvatska je kandidaturu za natjecanje podnijela 2007. godine, a potpisivanjem ugovora i službeno je preuzela sva prava i obveze koje proizlaze iz ugovora, a odnose se na organizaciju natjecanja, istaknuo je Čobanković dodajući kako je Hrvatska članica WPO-a od 2005. i od tada je sudjelovala na svim svjetskim prvenstvima u oranju, a 2012. godine, istaknuo je Čobanković.
– Unatoč razvoju tehnologije, nije pronađeno ništa što bi zamijenilo oranje i plug, zaključio je Petar Čobanković dodajući kako WPO danas ima 31 članicu, a uz njih, organizatori očekuju da će na Svjetskom natjecanju u oranju u Biogradu na moru sudjelovati i zemlje iz regije, Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Rumunjska i Bugarska.
Svjetsko prvenstvo u Biogradu na Moru za dvije godine organizira Grad Biograd uz svekoliku pomoć Svjetske oračke organizacije (WPO), Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.
– Ovo je još jedno izuzetno priznanje za kraljevski grad Biograd na Moru s kornatskim arhipelagom u centru Jadrana. Nismo još ni svjesni koliko je ovo svjetski značajna manifestacija za naš grad, Zadarsku županiju i Hrvatsku, rekao je gradonačelnik Ivan Knez ističući uvjerenje kako će Biograd još jednom potvrditi svoje tradicionalno gostoprimstvo, ali i pokazati da smo sposobni organizirati i velike svjetske manifestacije.
– Dobiti prvi u Hrvatskoj organizaciju jedne od najznačajnijih i najvećih svjetskih poljoprivrednih manifestacija koja okuplja orače iz 30-ak zemalja i tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta, treba svih razveseliti, ispuniti ponosom. Nastojat ćemo to odraditi na najbolji mogući način, kako bismo opravdali ukazano povjerenje. Ovo svjetsko natjecanje ne bi se moglo održati bez suradnje i sudjelovanja tvrtke Vrana d.o.o. na čijim će se poljoprivrednim površinama ono provoditi, kaže Knez
Ova organizacijski zahtjevna manifestacija dokazuje da ovaj grad, Zadarska županija i Republika Hrvatska imaju ljude koji znaju i imaju hrabrosti organizirati ovako značajan događaj.
Tradiciji poljoprivredne proizvodnje ovoga kraja svjedoči i jedinstveni spomenik oraču podignut 1970. godine u čast 200 godina melioracije i 70 godina djelovanja poduzeća Vrana, a koji simbolizira plodnost tla i snagu ljudskog rada, istaknuo je dipl. inž. agr. Miroslav Andrić, voditelj biogradske ispostave Zavoda za poljoprivredu i savjetodavnu službu (HZPPS) i predsjednik Udruge za organiziranje natjecanja orača Zadarske županije “ZUONU”.
Zadarska županija raspolaže s 76.803 hektara obradivih površina, što je za priobalnu županiju izuzetno puno. I sam Biograd prepoznat je kao grad koji je svoje gospodarstvo uz turizam i ribolov, velikim dijelom bazirao i na poljoprivredi.
– Svjetsko prvenstvo u oranju bit će dosad organizacijski najzahtjevnije i najmasovnije natjecanje u Zadarskoj županiji uopće, mišljenja je Andrić.


 GLAVNI TAJNIK WPO-a DANAS U BIOGRADU


Gradonačelnik Ivan Knez danas će u Gradskoj vijećnici upriličiti radni prijem za glavnog tajnika WPO-a Hansa Spiekera. Na prijemu će nazočiti i čelništvo poljoprivrednog poduzeća Vrana d.o.o. te dipl. inž. agr. Miroslav Andrić. Potom će svi zajedno obići poljoprivredno dobro Vrana na kojem će se 2012. godine i održati 59. svjetsko natjecanje u oranju te se na licu mjesta uvjeriti sa svim mogućnostima organizacije natjecanja. Svjetskog tajnika Spiakera pritom će upoznati i s područjima Vrane i Ravnih kotara koji su poznati po bogatoj ratarskoj i povrtlarskoj proizvodnji.